Fantastični desert, kremast, osvježavajuć u isto vrijeme i nimalo kompliciran za napraviti – sve je to lagani kolač bez pečenja sa narančama. Podloga ovog finog kremastog kolača su piškote namočene u mlijeko, a osim kremice od naranči tu je i podatna i osvježavajuća krema od dvije vrste vrhnja: slatkog i kiselog. Priprema kolača doista nije zahtjevna i ne traje dugo, a s obzirom na mekanu teksturu kreme, nema straha da ovo neće uspjeti 😉 Shodno tome, kolač se može poslužiti rezan na kocke (koji nisu prečvrste) ili se može poslužiti u desertnim zdjelicama.

Lagani kolač bez pečenja sa narančama nešto je što će oduševiti sve one koji vole cheesecake, zato što mu je okusom jako sličan. Iako, u ovom kolaču sira nema, kiselo vrhnje koje je baza kremi daje upravo taj cheesecake efekt cijeloj priči. 

Ono što najviše može utjecati na to koliko će kolač biti ukusan su naranče. Jer, ako radite kolač sa narančama koje nisu finog okusa, koje su prekisele i opore ili pak one koje imaju žilaviju opnu, onda će i krema od njih biti ne baš najboljeg okusa. Zato svakako budite sigurni da ćete lagani kolač bez pečenja sa narančama raditi sa ukusnim i svježim voćem.

Lagani kolač bez pečenja sa narančama

POTREBNO:

  • 200 g piškota

Za kremu od naranči:

  • 3 naranče
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • 20 g gustina

Za bijelu kremu:

  • 300 g kiselog vrhnja
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu

PRIPREMA:

  1. Naranče oguliti potpuno i očistiti od vanjske opne. Najlakše ćete to učiniti oštrim nožem (kao da gulite jabuku u debljem sloju). Narezati tada na male kockice.
  2. Nasjeckanu naranču zajedno sa svim sokom koje je pustila priliko rezanja prebaciti u lončić za kuhanje. Dodati šećer i polovicu vode pa zakuhati. Kuhati uz povremeno miješanje 10-tak minuta. Tada usitniti sve štapnim mikserom, pa u kašu dodati gustim razmućen u preostaloj vodi. Promiješati sve dobro i skuhati do kraja. Kremu prohladiti.
  3. Za bijelu kremu pomiješati kiselo vrhnje sa šećerom u prahu. Uliti slatko vrhnje pa miksati tako dugo dok se ne postigne gustoća mekše kreme. Ne mora biti potpuno čvrsto kao kada se miksa čisti šlag.
  4. U manju posudu ili lim za kolače (ja sam koristila malu vatrostalnu posudu) koji ne bi trebao biti veći od 20X20 cm, na dno složiti piškote namočene u mlijeko. Preko piškota izliti bijelu kremu, a preko nje kremu od naranči. Žlicom proći kroz kreme na par mjesta kako bi se napravio mramorni efekt.
  5. Sve skupa dobro rashladiti i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pohane bukovače u pivskom tijestu

Gljive se prilično često nađu u mojoj kuhinji. Ponajčešće su to šampinjoni, jer oni ...

Varivo od krastavaca – super ideja za ljetni ručak

Iako su krastavci povrće koje najčešće vežemo uz fine i osvježavajuće ljetne salate ili ...

Pekmez od šljiva iz pećnice

Ok, pekmez od marelica napravljen je odavno, lovačka salata popunila je police u špajzi, ...

Raspuknuti keksi sa kikiriki maslacem – Peanut butter blossoms

Božićni kolači, pogotovo oni suhi, prhki keksići koji cijelu kuću zamirišu na blagdane koje ...

Trokutići sa lješnjacima i orasima za najslađi Božić

Lješnjaci ili orasi pitanje je sad? Hmmm podjednako ih volim, iako ću malu prednost ...

Domaća jetrena pašteta

Domaću paštetu sam prvi put radila prije nekog vremena kada mi je naša baka ...