Budući da kivi kao svježe voće stvarno volim pojesti baš tako – svježi, i to onako žličicom direktno iz korice, poželjela sam napraviti i kolač sa kivijem. I to ne kremasti kolač kao što je npr. Ledeni vjetar u kojemu se kivi savršeno uklapa, nego jedan brzinski biskvitni kolač za svaki dan. S obzirom da je preokrenuti kolač s jabukama nešto što se kod nas doma često radi, pomislih, zašto ne i naopaki preokrenuti kolač s kivijem!

Iako je kivi voćka iz koje će se najviše njezinih blagodati iskoristiti upravo u sirovom izdanju, u ovakvom pečenom stanju je jako ukusan. I zašto ne?! Kivi je inače jedan od većih izvora vitamina C kojeg u kiviju ima znatno više nego u naranči. Neću vam sada navoditi koji su još sve drugi vitamini tu prisutni (nutricionisti su tu za to), ali je difinitivno voće koje ne bismo trebali propuštati jer je doista skoro uvijek dostupno. A naopaki preokrenuti kolač s kivijem će vas osvježiti i zasladiti savršeno.

Naopaki kolač s kivijem se radi na način da se narezani kivi zalijeva biskvitnom smjesom, pa onda ispeče, a nakon toga iskrene naopako. Ta biskvitna smjesa drugačija je nego kod nekih drugih biskvitnih kolača, pa će i izgledom i okusom biti više kao kakva zlevanka. I to odlično paše uz kivi. Recept možete prilagoditi tako da na dno lima stavite više ili manje kivija 😉

Naopaki kolač s kivijem

Naopaki preokrenuti kolač s kivijem – recept

POTREBNO:

  • 6 jaja
  • 150 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žlice brašna
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 6-7 kivija

PRIPREMA:

  1. Kivi oguliti i narezati na ploškice.
  2. Miksati jaja sa šećerom dok ne postane pjenasto. Dodati brašno i izmiskati do kraja. Posebno istući slatko vrhnje za šlag, ali ne do kraja – ne smije biti pretvrdo kao kad miksate za šlag, nego onako, do pola, kremasto. Primješati takvo napola ulupano vrhnje za šlag smjesi s jajima.
  3. Lim srednje veličine (20×20) ili okrugli promjera 24 cm, obložiti papirom za pečenje, namazati debelim slojem maslaca i posipati sa 4-5 žlica šećera (naginjati lim u svim smjerovima kako bi se šećer ravnomjerno rasporedio. Posložiti kivi po dnu, preko njega izliti biskvitnu smjesu i peći u zagrijanoj pećnici prvo 20 min na 200ºC a potom smanjiti temperaturu na 150ºC i peći još 20 min. dok s vrha lijepo ne porumeni.
  4. Malo rashladiti, pažljivo preokrenuti na pladanj za posluživanje i poslužiti narezano na komade.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Musaka od kupusa i mljevenog mesa

U mojoj kuhinji složenci svih vrsta i sastojaka su doista česti. A musaka od ...

Fini kolač s orasima i čokoladom

Fini kolač s orasima i čokoladom jako je sličan Londoner štangicama. Način pripreme je ...

Marinirana piletina Orly

Pripremanje namirnica (namjerno kažem namirnica, jer na ovaj se način mogu spremiti mnoge vrste ...

Zapečeni grah i kobasice u pivu – najbolji ručak

Iako se u svojoj kuhinji trudim biti drugačija i inovativna kroz uvijek neka nova ...

Lijevana pita s jabukama

Klasična pita sa jabukama koja zamiriše cijeli stan neodoljiva je slastica. No sigurna sam ...