Nedavni razgovor s jednim prijeteljem, novopečenim ocem dječačića od 5 mj. u kojem me je pitao za savjet u vezi dohrane i pripreme obroka za bebača me je ponukao na razmišljanje o tome kako sam pišući sve ove silne recepte za nas velike, jednostavno nekako sve drugo potisnula u stranu i zanemarila. Iako sam i sama majka troje djece kojima sam u dojenačkoj dobi pripremala kašice, moram priznati da mi je sve to nekako ‘ishlapilo’ 😉 Sjetih se tada da na polici imam onaj zgodni Braunov priručnik za prehranu beba koji mi je ekipa iz Brauna uz štapni mikser darovala u zamjenu za recenziju proizvoda. Pročitala sam ga i čini mi se doista ok, sa puno korisnih savjeta, bez nepotrebnog okolišanja i sa zgodnim receptićima – priručnik kakav bih i sama htjela imati da sam sada majka djeteta koje moram početi dohranjivati. Priručnik je je djelo Marion Noble, koja je specijalist pedijatrijske dijetetike pri dječjoj bolnici Great Ormond Street Hospital u Londonu i koja se već više od 30 godina bavi dječjom prehranom. Pa evo za početak nekoliko smjernica iz priručnika:

HRANA PRIPREMLJENA KOD KUĆE NAJBOLJI JE IZBOR ZA VAŠU BEBU I PRAVI IZVOR ZADOVOLJSTVA ZA VAS !

Pripremanje hrane kod kuće najbolji je način da osigurate da se vaše maleno hrani na najbolji mogući način, odnosno da dobiva voće i povrće koji su prepuni vitamina, a ne sadrže umjetna bojila, dodatke za okus ili druge aditive koje mali trbuščić uopće ne treba!

Kombiniranjem odabranih sastojaka u slasna svježe pripremljena jela pomažete svojoj bebi pri razvoju zdravih prehrambenih navika, istodobno  je upoznajući s različitim okusima i teksturama. A da sve bude još i bolje, to je tako jednostavno! Naime, veći dio takvih jela možete pripremiti u većoj količini i zamrznuti pa koristiti kasnije ili čak poslužiti i ostatku obitelji – bez obzira na dob.

Štoviše, u potpunosti samostalna priprema hrane može vam uštedjeti novac, posebno ako pripremate veće količine i zamrznete ih za kasnije korištenje. Pa kako početi? Ovaj će vam mali priručnik donijeti niz savjeta a kada steknete potrebno samopouzdanje i otkrijete što vašu bebu veseli i što je dobro za njezino zdravlje i razvoj, vjerovatno ćete i sami početi eksperimentirati s vlastitim kombinacijama.

 

TABLICA PREHRANE PO FAZAMA

1.   Samo mlijeko(od rođenja do oko 6 mjeseci) Od rođenja do oko 6. mjeseci majčino mlijeko ili formula zadovoljavaju sve bebine prehrambene potrebe
2. Bebina prva hrana(od oko 6 do 7 mjeseci) Mlijeko (majčino ili formula) plus jednostavne mekane kašice od jedne ili dvije vsrte voća ili povrća, riža za bebe i leća.
3. Slijedeći koraci(od oko 7 do 9 mjeseci) Mlijeko (majčino ili formula) i jednostavne mekane voćne, povrtne ili rižine kašice uz dodatak ispasiranog mesa, grahorica, mekane tjestenine, svježeg kravljeg sira i mekane hrane koja se jede prstima
4.  Spremni za nova iskustva (od oko 7 do 9 mjeseci) Manje mlijeka, gušće kašice, više nasjeckane hrane, sira i jaja, više hrane koja se jede prstima poput komadića svježeg voća i povrća, tosta s umacima i mekanih sendviča.
5. Jednogodišnjaci Uvođenje još raznovrsnije prehrane, uključujući hranu koju jede cijela obitelj. Sudjelovanje u obiteljskim obrocima.
6. Od drugog rođendana na dalje Hrana koju jede cijela obitelj.


Što vam je sve potrebno za pripremu hrane za vaše dijete: posude za zamrzavanje, posude za pripremu hrane, štapni mikser (Braun Multiquick je odličan!)

Što vam je potrebno za hranjenje: visoki stolac (hranilica), podlošci, silikonska ili plastična dječja žlica, zdjele za posluživanje – s vakuumskim prčvršćivačima kako ih beba ne bi srušila na pod, podbradnici

DOBRO JE ZNATI!!!
  • Nemojte započinjati hraniti svoju bebu ako ste u žurbi. Vaša beba ne zna da vi želite da ona brzo pojede svoj obrok.
  • Mora li biti organsko? – Neke majke svoju djecu nastoje hraniti isključivo namirnicama organskog porijekla, dok druge kombiniraju. Sve ovisi o tome što želite da beba jede i što si možete priuštiti. Što god odabrali, najvanije je da se voće i povrće dobro opere i da održavate visoku razinu higijene u kuhinji.
Higijena u kuhinji :
  • Uvijek dobro operite ruke prije pripreme hrane i pobrinite se da djeca imaju čiste ruke prije nego krenu jesti;
  • Antibakterijskim sredstvom redovito dobro očistite sve površine koje dolaze u kontakt s hranom;
  • Daske za rezanje i druga pomagala operite odmah nakon korištenja i pustite da se osuše na zraku;
  • Bebine tanjure, zdjele i pribor brišite isključivo novom listom krpom.

OPĆENITI SAVJETI U VEZI PREHRANE ZA SVE DOBI 

ALERGIJE HRANA KOJU TREBA IZBJEGAVATI
Koliko su česte alergije na hranu?

Pojava alergija i intolerancije na pojedine vrste hrane kod beba od rođenja do 3. godine je negdje između 2-4%. Ipak, veći dio alergija uključuje tek nekoliko vrsta hrana. To su kravlje mlijeko, kokošja jaja, soja, orašasti plodovi, brašno, ribe i školjke. Oko 90% djece prestane biti alergično do 3. godine.

Sol

Nikada nemojte soliti hranu za bebe i izbjegavajte koristiti temeljac koji sadrži dodanu sol. Ako želite napraviti kašicu od hrane koju ste pripremili za ostale članove obitelji, nemojte dodavati sol tijekom pripreme. Možete je dosoliti nakon što odvojite dio za bebu ili prepustite drugim članovima obitelji da dodaju sol kada im poslužite hranu.

Općenite upute u vezi alergija na kikiriki

Britansko ministarstvo zdravstva i Agencija za prehrambene standarde nedavno su zaključili da se kikiriki (ali ne u komadu) može uvesti u dječju prehranu nakon 6 mjeseca.Kod visoko rizične djece (tj. djece koja imaju obiteljsku povijest alergija ili djece koja su alergična na neku hranu) kikiriki se može uvesti u prehranu u dobi nakon 6 mjeseci, nakon razgovora s pedijatrom ili specijalistom ako oni misle da je to prikladno.

Šećer

Dodavanje šećera može potaknuti kvarenje mliječnih zubi. Ako mislite da hranu treba zasladiti, koristite dodatke poput pasirane banane, izdojenog mlijeka ili formule.

Alergija na bjelančevine iz kravljeg mlijeka

Ako vaše dijete reagira na kravlje mlijeko, obavezno posjetite svog pedijatra. Ako se dijagnosticira alergija na bjelančevine iz kravljeg mlijeka, iz djetetove ćete prehrane trebati isključiti svo kravlje mlijeko i proizvode na njegovoj bazi. Isključivanje sve hrane koja sadrži mlijeko iz djetetove prehrane može smanjiti unos bjelančevina, kalcija i energije, pa je ključno da se posavjetujete s pedijatrijskim dijetetičarem koji će vam reći kakva je prehrana potrebna za zdrav i pravilan rast i razvoj djeteta.

Med

Izbjegavajte med dok vaša beba ne napuni 12 mjeseci zbog potencijalne opasnosti od bakterija, a i mogućeg kvarenja zubi.

Orašasti plodovi

Zbog opasnosti od gušenja, djeci mlađoj od 5 godina ne bi se smjeli davati orašasti plodovi koji nisu nasjeckani.

 

ESENCIJALNI VITAMINI I MINERALI

Vaše dijete treba dobivati sve vitamine i minerale koji su mu potrebni za pravilan rast i razvoj:


Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Zapečene punjene paprike

Vaši recepti za nagradnu igru Recept poslala: Martina Mirković Potrebne namirnice: 10 paprika srednje ...

Nasilje među djecom

Piše: Mara Čović, pedagog KAKO ZAŠTITITI DJECU KADA NISU UZ RODITELJE O nasilju među djecom slušamo ...

Bili smo, vidjeli smo: Zagreb Wine Gourmet Weekend

Iako nemam običaj pisati o aktualnim događajima i eventima kao što niti nemam previše ...

Užitak čitanja i slušanja priča

Piše: Mara Čović, pedagog Brojna su istraživanja pokazala da se djeca kojoj se čita i ...

Maske od papira

Veljača je po mnogočemu poseban mjesec. Osim što je najkraći mjesec u godini i ...

Unikatno božićno drvce od papira

Želite i ove godine biti originalni i maštoviti prilikom dekoriranja kuće ili stana božićnim ...