Da je lava cake nešto doista posebno kaže mu samo ime. Čokoladna poslastica zanimljivog izgleda preokrenutog kolača iz kojega se dodirom žličice probija tekući i mirisni čokoladni užitak. Poput lave iz kakvog vulkana. Od tuda mu i takvo ime vjerovatno. Lava cake popularan je kolač i postoji doista mnogo recepata za tu čokoladnu slasticu. No u osnovi, radi se o jednostavnom kolaču za kojega su potrebne jednostavne namirnice. Jedino što nije jednostavno u cijeloj priči, je činjenica da nije nimalo lako postići upravo tu tekuću teksturu unutar čvrstog biskvitnog omotača.

Lava cake radila sam do sada puno puta. Moji su se ukućani toliko već navikli na njega da im je nešto najobičnije što mogu napraviti. No, iako mu recepturu znam napamet, nakon toliko pokušaja niti jednom nisam bila potpuno zadovoljna izgledom i završnom izvedbom. Svaki put mu nešto fali. Ili je prerijetko pa se sve razlije kada ga preokrenem. Ili je prepečno pa iz njega uopće ništa ne curi. Ili je tekući dio nekonzistentan i izgleda neuvjerljivo. I tako…svaki put neka zamjerka. Tolika zamjerka da godinama odbijam objaviti recept za svoj lava cake. Kako da objavim nešto za što nisam 100% sigurna da je ok?! Ono što je nepobitno u cijeloj ovoj lava priči je to da je kolač ukusan do bola. Da je toliko fini da ništa čokoladastije i finije nisam jela od kada spravljam kolače i slatko (a to i nije baš tako kratko vrijeme 😉 )

Uglavnom, u zadnje sam vrijeme sklona mišljenju da je lava cake čaroban kolač. Toliko čaroban da osjeti svako tvoje loše ili dobro raspoloženje. Možda se samo tješim ovom premisom svaki put kada ispadne lava fijasko, no kako inače objasniti da mi lava cake po istom receptu svaki put ispadne drugačije, a to je opet u direktnoj vezi sa tim radim li ga dobre ili loše volje?! I zato odlučih…neka ipak bude lava cakea i među mojim receptima. A na vama je dragi moji/moje da pokušate ukoliko već niste sa svojom lava pričom. I svakako učinite to što prije jer lava cake to zaslužuje 😉

Lava cake

POTREBNO:

  • 3 jaja
  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 60 g brašna
  • 120 g maslaca

PRIPREMA:

  1. Čokoladu natrgati i otopi na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici zajedno sa maslacom.
  2. Miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Dodati otopljenu čokoladu i maslac, sjediniti mikserom, pa dodati i brašno.
  3. Keramičke kalupiće za souffle namažite sa malo maslaca i pospite sa žličicom kakaa ili brašna. Ako kalupe posipavate brašnom, tada će vam kolači kada se preokrenu na tanjurić imati lagani brašnasti izgled. No ako ih posipate kakaom, na isti ćete način spriječiti lijepljenje za kalup, a preokrenuti kolač neće imati bjelkasti prah od brašna po vrhu. Također ako nemate kalupe za souffle, možete lava cake peći u običnim keramičkim šalicama za kavu 😉 Ja najčešće kombiniram jedno i drugo.
  4. Namašćene kalupe punite do 3/4 pripremljenom smjesom. Složite ih sve na lim za pečenje i u isto vrijeme stavite u zagrijanu pećnicu da se peku na 200°C 13 minuta.
  5. Pečene lave izvadite iz pećnice i ostavite da odstoje 5 minuta i tek tada ih preokrenite na tanjurić na kojem će biti poslužene. Kada ih preokrenete, ostavite ih tako ‘naopačke’ da stoje 2-3 minute kako bi se kolačići sami od sebe otpustili od kalupa.
  6. Lava cake poslužite uz veću dozu mliječnog slatkog vrhnja ili sladoleda od vanilije i uživajte u svakom trenutku. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Jelena

    Lava cake sam do sad radila puno puta, uvijek po vašem receptu, i nakon početnih neuspjeha, mogu reći da sam ga usavršila i više me ne brine ni pećnica ni minute, čak sam ga radila i kod jednih prijatelja u gostima. Moja fora je u tome što gledam površinu kolača, kada se pojave prve blage crtice vadim ga. Ako previše raspuca neće se ni razliti lijepo, jer će već biti previše pečen, ali ako ga izvadite prije tih prvih “borica” biti će premekan. Osim toga, za savršen souffle bitna je i kvalitetna čokolada, uvijek uzmem onu tamnu od Nestlee. Sve u svemu savršen desert – brz, jednostavan, jeftini sastojci a svi budu oduševljeni 🙂

  • Nela

    Top kolač kai i svi vaši recepti.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Karađorđev odrezak, Karađorđeva šnicla

Postoje određena jela koja su specifična za pojedine zemlje i koja su svojevrsni klasici ...

Pretepeni grah

Pretepeni grah je tradicionalno međimursko jelo a to je u biti varivo od graha ...

Hrskava pohana piletina u cornflakesu

Ponekad je doista teško smisliti što skuhati svaki dan, naročito kada imamo nekoliko određenih ...

Integralne kiflice – peciva od integralnog brašna

Integralne kiflice su tako fino pecivo od dizanog tijesta da ćete se zaljubiti u ...

Orehnjača

Dakle, došla je na red i ona, jedna i jedinstvena Orehnjača. Došuljala se u ...