Kroštule, ti slatki, mirisni i posebno hrskavi zalogaji zadovoljstva koji će razgaliti svako nepce, tradicionalno se pripremaju u Istri i Dalmaciji. Teško se u tim krajevima može zamisliti kakva svečana prigoda, posebice ona blagdanska bez mirisnih kroštula. No isto tako su ovi hrskavi zalogajčići uobičajeni kao svakodneva grickalica, kojom su bake nekad razveseljavale svoje unuke. Starinsko je ovo jelo, a kako to obično biva sa starinskim jelima, posve je jednostavno. I baš ta jednostavnost mu daje posebnu ljupkost. Vjerujte, nema veće sreće nego kada od osnovnih namirnica, uz samo malo ljubavi i pažnje uspijete napraviti nešto fantastično.

Ja sam kroštule prvi put probala prije nekoliko godina tijekom turističkog posjeta najmanjem gradu na svijetu – Humu. Ne znam da li je ambijent tog malog pitoresknog mjesta učinio svoje. Ili možda pak terasa jedne predivne konobe sa koje se pružao predivan pogled na brežuljke u srcu Istre utjecala na moj um. No ja sam u tom trenutku, dok sam grickala svježe pečene kroštule pomislila kako nigdje ne probah tako savršen spoj okusa. I odlučila sam naravno da ću kroštule što je prije moguće napraviti i sama kod kuće. Odužio se taj moj pokušaj spravljanja kroštula. Omamiše me po povratku u Vukovar dunavske neke priče, mirisi i okusi, a kroštule su strpljivo čekale da ih isprobam. I evo jesam. I presretna sam zbog toga jer su ispale savršeno. Dobro, ne baš kao one iz mojeg sjećanja iz Huma, ali vrlo su blizu tome.

Što su kroštule?

Za neznalice kao što sam i sama bila do nedavno, kroštule su ustvari najobičnije prženo slatko tijesto posipano šećerom u prahu. No, da bi kroštule bile baš posebno fine i hrskave, i da bi im se miris širio do susjedne ulice, zaslužno je ipak nekoliko trikova. 2-3 žlice domaće rakije, ili još bolje likera od limuna tijestu će podariti posebno fini miris. Kiselo vrhnje učiniti će da tijesto bude elastično i da ga lakše razvaljate (naročito ukoliko nemate stroj za rezance). A da bi kroštule bile posebno hrskave, morat ćete se potruditi i jako tanko ih razvaljati prije prženja. Oblik kroštula nije toliko bitan. Ukoliko se želite igrati, možete trakice izrezanog tijesta vezati u labave čvorove. No isto tako ih možete pržiti samo kao narezane trake ili rombove. Kako god odlučite, nećete pogriješiti. Pripremite oveću dozu šećera u prahu i upozorite nepca na nesvakidašnje uživanje u slatkom.

Kroštule

Kroštule

POTREBNO:

  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • 3 jaja
  • 2 žumanjca
  • 3 žlice šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 3 žlice likera ili rakije od limuna
  • 3 žlice svinjske masti

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u posudi obje vrste brašna, šećer, sol, prašak za pecivo i vanilin šećer. Napraviti rupu u sredini pa u nju razbiti jaja i žumanjca, dodati mast, kiselo vrhnje i rakiju pa sve skupa umijesiti u tvrđe tijesto.
  2. Tijesto omotati prozirnom folijom i pustiti da počiva cca 30 minuta na hladnom.
  3. Tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki dio razvaljati na dobro pobrašnjenoj radnoj površini što tanje, cca 1 mm, rezati na trake 1,5 cmx15 cm. Trake po želji vezati u lagane čvorove ili ih samo zarolati.
  4. U veću količinu vrućeg ulja spuštati kroštule, za samo minutu ih odmah okrenuti na drugu stranu i vaditi iz ulja na ubrus da se ocijede od viška masnoće. Kroštule se peku jako brzo i treba paziti da ne izgore. Ustvari, trebale bi biti skroz svijetle, no ja više volim da su ovako rumene kao što vidite na slikama 😉
  5. Još vruće kroštule posipati šećerom u prahu i uživati.
  6. Kroštule su odlične tople, ali i hladne. Možete ispeći veću količinu i spremiti ih u zatvorene kutije, pa ćete tako imati slatku grickalicu kad god vam ‘padne šećer’ 😉
  7. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Cukrica04

    Moram priznati da ih nisam nikad radila jer u vrijeme maskara uvijek pecem krafne.
    Ali mi se recept dopada, mora da bozanstveno mirisu!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Mini prhke orehnjače – slatki okus tradicije

Da, baš tako. Mini prhke orehnjače. Ne makovnjače. Ne niti rogačnjače. Samo male slatke ...

Tortilje

Tortilje su omiljeno jelo mog Matka! Da se njega pita jeo bi ih svaki ...

Rafaelo – kremasti užitak s kokosom

Za neke kolače, kao što je npr. ovaj Rafaelo, doista nije potrebno puno priče ...

Gougères – francuska peciva kao slane princes krafne

Kako bih razbila monotoniju u pripremi kiflica ili klipića koje radim stvarno često, pokušala ...

Čokoladna Milka torta za čisto uživanje

Ne mogu vam opisati koliko sam sretna što je ovogodišnji izbor rođendanske torte moje ...

Proljetne police od krumpira

Police od krumpira jelo su koje je fino u svako doba godine, a proljeće ...