Francuska salata – savršena uz pečenje

Francuska salata

Francuska salata pojam je koji se nepogrešivo veže uz svako dobro pečenje, naročito u blagdansko vrijeme Božića i Nove godine, kada se u mnogim našim krajevima kao jedno od glavnijih jela priprema pečeni odojak. A svaki istinski ljubitelj pečenog odojka iliti prasetine zna da uz njega najbolje paše upravo francuska salata (dobroo, i pokoji pečeni krumpirić sa mrkvicom nije na odmet). I to je tako. Nema tu rasprave. U isto vrijeme kada se nabavljaju najljepši komadi prasetine, nabavlja se i oveća količina majoneze, graška, mrkvice, krumpira, jaja, kiselih krastavčića, vrhnja, i već na samu pomisao o savršenoj fuziji okusa kada se kuša komadić fino pečenog, tanko rezanog rebarca sa savršeno hrskavom i reš pečenom koricom uz punu žlicu sočne francuske salate zatitra osmjeh u uglu usana. Francuska salata se može napraviti na razne načine, no osnova je uvijek ista. Ako baš ne pretjerate sa količinom određenog sastojka, okus i teksturu uvijek možete doraditi i popraviti i u tome je ljepota pripreme ove salate. Mene je recimo, uvijek intrigirao taj naziv i zašto se ona ustvari tako zove. Mora biti da je potiče iz Francuske. No, istina je puno drugačija, jer Francuska salata kakvu mi danas znamo kao takovu, nema baš nikakve veze sa Francuskom i ustvari je nastala u Rusiji i to u poprilično drugačijem obliku i sa puno skupljim sastojcima kao što su kavijar i jastozi te je kao takva poznata kao Salata Olivier (po svojem tvorcu Lucienu Olivieru). No s obzirom da su se s vremenom ovi skupi sastojci nastojali zamijeniti povoljnijim i dostupnijim, tako joj se izgubilo i to ime i u svijetu je poznata kao Ruska salata. E sad, zašto je mi zovemo Francuskom nemam pojma. No, nije niti bitno. Bitno je, da je ova salata savršenstvo okusa koje će vam razveseliti nepce. Evo i recepta po kojem se francuska salata već godinama radi u mojoj obitelji…

Francuska salata

Francuska salata

POTREBNO:

  • 350 g graška
  • 350 g mrkve
  • 500 g krumpira
  • 15-tak kiselih krastavčića
  • 4 kuhana jaja
  • 1 jabuka
  • 350 g majoneze
  • 1 čašica jogurta (180g)
  • 1,5 čašica kiselog vrhnja (180g)
  • 2 žličice soli

PRIPREMA:

  1. Krumpir i mrkvu skuhati pa nasjeckati na približno iste male kockice. Posebno skuhati grašak i jaja. Kuhana jaja također sitno nasjeckati.
  2. Jabuku oguliti i nasjeckati na sitne kockice. Kisele krastavčiće također sitno nasjeckati.
  3. Sve sastojke staviti u veću posudu, dodati majonezu, jogurt, kiselo vrhnje i sol pa sve skupa dobro promiješati. U pravilu bi to trebalo biti to, no svakako kušajte da provjerite kakva je salata, pa po potrebi dodajte još malo kiselog vrhnja ili majoneze. Ako vam se salata učini premalo kiselom, dodajte žlicu jabučnog octa, a ako je premalo slana, slobodno još dosolite.
  4. Salatu čuvati na hladnom u pokrivenom posudi do posluživanja.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Pomiješati sve sastojke sitno nasjeckane

Dodati i kuhana jaja i jabuku...

Dodati majonezu, vrhnje i jogurt i dobro izmiješati

Poslužiti dobro rashlađeno.

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Carbonara – jednostavni talijanski klasik za svakoga

Carbonara je tjestenina toliko uobičajena u velikoj većini domova da smo vjerovatno i sami ...

Reform torta: odlična čokoladna torta s orasima

Reform torta u mojoj kuhinji dogila se sasvim slučajno. Prije svega, kada sam krenula ...

Pita lepinje s piletinom

Pita lepinje (pita kruh, pita bread) okrugla su i šuplja peciva koja se tradicionalno ...

Tjestenina u umaku od butternut bundeve

Tjestenina u umaku od butternut bundeve najkremastija je tjestenina koju sam u zadnje vrijeme ...

Lagana torta sa sirom i čokoladom

Kada vani postane nesnosno vruće, idealno slatko osvježenje je lagana torta sa sirom i ...