Sigurna sam da ste se puno susreli sa činjenicom da u mnoga jela po različitim receptima treba dodati umak od rajčice. Često se u takovim situacijama služimo trikom da u jela dodajemo koncentrat rajčice ili malo one tekuće. I to je ok. Ali, vjerujte, jela u koja se dodaje brzi umak od rajčice prethodno spremljen u svojoj kuhinji, puno su bogatijeg okusa i ukusnija.

I zato, kada jednom svladate pripremu, brzi umak od rajčice postati će vam nezamjenjiv u kuhinji. Osim što se doista brzo priprema, odlično je to što ga možete koristiti za različite namjene. Brzi umak od rajčice odličan je kao samostalno jelo uz tjesteninu, možete postati odlična podloga i umak za pizzu, možete u njega ubaciti kuhane gambere ili kozice pa dobiti jednu sasvim novu dimenziju umaka…ma, kombinacija ima bez bezbroj.

Ono zbog čega ja obožavam brzi umak od rajčice je i to što se može napraviti u većoj količini, prohladiti i pospremiti u staklenke ili posudice sa poklopcem i koristiti po potrebi. Možete ga i zamrznuti, no i bez zamrzavanja može do korištenja satajati u hladnjaku tjedan dana. 

Brzi umak od rajčice svoju brzu pripremu može zahvaliti tome što se priprema od konzervirane rajčice. To mogu biti pelati koje ćete prije termičke obrade dodatno nasjeckati, a može to biti već unaprijed nasjeckana konzervirana rajčica. Jedan luk, malo češnjaka, malo crnog vina i začina i fini umak će biti na stolu za čas. No, možete ga napraviti i od svježe rajčice. U tom slučaju umaku će trebati koja minuta više termičke obrade kako bi se svježe rajčice raskašale i kako bi se umak reducirao na željenu gustoću. Ljeto je možda i najbolje vrijeme za pripremu ovog osnovnog umaka za mnoga jela, pa zato trk u kuhinju i pripremite najbolji umak od rajčice svih svremena!

Brzi umak od rajčice

POTREBNO:

  • 600 g sjeckane konzervirane rajčice
  • 1 veći luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 ml crnog vina
  • sol, papar
  • 1 žličica šećera
  • začini: origano, bosiljak, majčina dušica..

PRIPREMA:

  1. Na malo maslinovog ulja pržiti sitno sjekan luk par minuta. Tada mu dodati češnjak pa popržiti kratko tek toliko da češnjak zamiriše. Odmah potom dodati sjeckanu rajčicu i dobro promiješati.
  2. Čim umak prokuha, dodati začine: sol, papar, origano…Kuhati par minuta pa potom dodati crno vino i promiješati.
  3. Nastaviti ukuhavati na laganoj vatrici umak uz povremeno miješanje 20-tak minuta. Nakon tog vremena umak bi trebao biti dovoljno gust da ga možete koristiti ili kao preljev za tjesteninu ili za bilo koju drugu namjenu.
  4. Ako vam se umak čini prerijedak, možete pod kraj kuhanja dodati 2 žlice gustina ili oštrog brašna razrijeđenog sa malo vode kako bi se umak brže zgusnuo. Također je odličan način zgušnjavanja dodavanje vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pita od sira

Nevjerovatno ali istinito – na recipeci do sad još nisam objavila niti jednu pitu ...

Cupcakes recept za Valentinovo

Cupcakes, ti slatki mali zalogaji zadovoljstva nešto su u čemu će vam uživati sva ...

Portokalopita – prefina grčka pita s narančama

Portokalopita tradicionalna je grčka slastica, u osnovi pita s narančama koja se radi na ...

Ljetni kolač s breskvama

Kod nas u voćnjaku breskve su ove godine baš fino rodile. Ima ih toliko ...