Brze pogačice sa čvarcima za svaki dan

Zimska svakodnevica doista može biti puno ugodnija odlučite li se kao i ja napraviti ove super brze pogačice sa čvarcima. Zašto super brze? Pa zato što za njihovu pripremu nećete morati izdvojiti sate i sate miješanja i čekanja da se tijesto digne. Jer ovdje se naravno, uopće ne radi o dizanom tijestu ili pak onom lisnatom od kakvog se najčešće pogačice sa čvarcima rade. Radila sam ih ja i tako, i taj recept možete pronaći OVDJE. No, ovo je nešto posve drugačije, a opet jako sličnog okusa.

Za brze pogačice sa čvarcima odlučila sam se iz razloga što sam na poklon dobila oveću količinu čvaraka. Iako sam veliki ljubitelj čvaraka, ovi mi nekako baš i nisu ‘sjeli’ kako spada, onako vulgaris naturalis, uz kruh i luk. Ne zna svatko napraviti dobre čvarke. Onako po mom guštu, da su mali, sitni, hrskavi izvana, a pahuljasti iznutra, savršeno zapečeni. Hmmm, nauka je to cijela o kojoj ću vam neki drugi put nešto više reći 😉 No, ako se čvarci, kakvi god bili, samelju i usitne, dobit ćete nešto sasvim drugo. Dobiti ćete sadržaj super finih pogačica sa čvarcima!

Brze pogačice sa čvarcima su super i zato što ćete sa cijelim poslom biti gotovi u svega 30-tak minuta. Malo brašna, malo maslaca, malo čvaraka, soli i praška za pecivo i za čas se stvori tijesto i kojega ćete napraviti slasne pogačice. Ako kojim slučajem ne volite čvarke, možete ubaciti sitno sjeckanu slaninu ili kulen..ili sir. Odluka je na vama. Probajte, svidjet će vam se definitivno!

Brze pogačice sa čvarcima

Brze pogačice sa čvarcima

POTREBNO:

  • 400 g brašna
  • 150 g maslaca (ili margarina)
  • 100 g čvaraka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 2 žličice soli
  • 180 ml mlijeka

PRIPREMA:

  1. Čvarke samljeti na mašinicu za meso ili ih usitniti u blenderu.
  2. Pomiješajte u većoj posudi brašno, prašak za pecivo, sol, vrhnje i margarin. Rukama najprije napraviti mrvice. Tada dodati usitnjene čvarke, doliti mlijeko pa uz pomoć miksera sa spiralama umijesiti kompaktno tijesto. Istresti tada tijesto na radnu površinu posipanu brašnom, umijesiti još jednom rukama kako bi postalo glatko.
  3. Tijesto razvaljati na debljinu od 1 cm, pa ga lagano cijelom površinom izrezati  na male kvadratiće ili rombove kako bi ljepše izgledalo nakon pečenja. Ovo je najlakše raditi oštrim sitnozupčastim nožem. Kada ste napraviti tu mrežicu, izrežite tijesto na rombove ili kvadrate prozivoljne veličine.
  4. Slažite ih u lim na papir za pečenje u malim razmacima, premažite umućenim jajetom i pecite u pećnici na 180C 15-18 minuta. Gotove su kada dobiju lijepu zlaćanu boju.
  5. Poslužite ih tople ili hladne, jednako su ukusne! Dobar tek 🙂

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Mma

    Odličan (i brz) recept

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Fina peciva sa svježim sirom

Što se dobije kada se ujedine dosadno subotnje popodne, želja za nekim finim slanim ...

Kečiga iz pećnice sa kuhanim krumpirom

Priprema ribe u mojoj se kuhinji ne događa baš često, pa kada vam u ...

Makaroni – lasagne

Ako ste i vi jedni od onih koji traže neko fino i isplativo jelo ...

Dalmatiner kocke

Recept poslala: Tanja Gregur iz Preloga Evo još jednog super kolačića iz Tanjine radionice ...

Fantastični kolač od kestena s višnjama

Kada se u jednom kolaču nađe vama omiljeni kesten pire, moćna čokolada i osvježavajuće ...