Šunka u kruhu nezaobilazan je klasik uskršnjeg stola u mnogim domovima kontinentalne Hrvatske, pa će tako uz tradicionalne uskršnje pisanice, uz mladi luk i umak od hrena i ove godine sigurno naći svoje mjesto za blagdanskim stolom. Šunka u kruhu specijalitet je koji do sada nisam pripremala za Uskrs jer na krajnjem istoku Hrvatske gdje sam odrasla, a gdje i danas živim, običaj je da se za uskršnji doručak pripremi kuhana šunka uz koju nepogrešivo pašu dan prije farbana kuhana jaja, mladi luk i hren.

Uskrs je blagdan koji od djetinjstva obožavam jer je nagovještaj svega lijepoga što se u godini još treba dogoditi, proljeće se budi i nekako u svoj toj čaroliji svjetlosti i boja, što od mlade trave, luka i šarenih pisanica, što od mirisa proljeća u zraku jednostavno napuniš baterije i postaneš sretan što postojiš i što možeš uživati baš u tom trenutku. A ono što me najviše usrećuje je pogled na vlastitu djecu koja se svemu tome vesele na isti način na koji sam se i ja veselila u tim godinama i dok ih gledam kako s guštom mljackaju ovu šunkicu u kruhu koju sam napravila za probu prije Uskrsa, kako već sad razglabaju o tome gdje će nabrati najljepšu travu za uskršnje gnijezdo i ne mogu dočekati uskršnje jutro i gozbu za doručkom, obuzme me nekakav spokoj i tada znam da će sve biti dobro, što god da nam budućnost donese 😉

Šunka u kruhu – kako je napraviti?

Uglavnom, šunka u kruhu delicija je za koju ne treba previše umijeća, pa iako sam se i sama pribojavala da li će ispasti ok s obzirom da je nikad do sad nisam radila, nakon  pripreme i pečenja shvatih da je doista jednostavno. Šunka u kruhu odlična je opcija za uskršnji doručak i zato što ovim potezom 2 u 1 dobijete u isto vrijeme i kruh, koji tijekom pečenja upije mirise i okuse šunke te bude posebno fini i sočan, i šunku koja ovim načinom pripreme također ostane posebno sočna. Za ovaj će vam recept najbolje odgovarati manji komad šunke ili rolane lopatice, jednostavno zato što će se brže i ljepše ispeći ako je komad manji (šunka od cca 1-1,50 kg).

Nadalje, šunka se prije pečenja mora skuhati, a zlatno je pravilo za kuhanje šunke da se kuha onoliko dugo koliko je teška, dakle ako imamo šunku od 1 kg, kuha se 1 sat. U biti biste mogli pripremiti šunku u kruhu i bez prethodnog kuhanja što znači da bi se šunka u kruhu morala peći puno duže, no tada biste kao prvo potrošili puno više struje za pećnicu, a kao drugo to bi moglo rezultirati kruhom prilično jako zapečene korice, naročito ako nemate puno iskustva u pečenju kruha 😉 Dakle, uz nekoliko savjeta i uz samo malo volje, vjerujem da ćete već ovog Uskrsa uspjeti ispeći savršenu šunku u kruhu.

Šunka u kruhu

Šunka u kruhu

POTREBNO:

  • 1 rolana šunka ili lopatica od 1,2 kg
  • 600 g glatkog brašna
  • 25 g svježeg kvasca (1 kockica)
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 400 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 1 jaje za premazivanje

PRIPREMA:

  1. Šunku prije svega treba skuhati. Kuhajte šunku u većem loncu  tako da cijela bude prekrivena vodom. Nakon što je voda zavrijela, kuhajte onoliko dugo koliko je šunka teška. Nakon toga isključite plamen i ostavite šunku da se ohladi u toj vodi u kojoj se kuhala. Na taj način će šunka zadržati sočnost. Nakon što se šunka potpuno ohladila, izvadite je iz vode, ocijedite i dobro posušite ubrusom. Sada je i trenutak da joj skinete mrežicu ukoliko ima mrežicu. Postoje inače mnogi zapisi o tome koji je najbolji način za kuhanje šunke, pa tako mnogi u vodu u kojoj se kuha šunka dodaju i papar i lovorov list i sl. no ja sam više za vulgaris naturalis opciju koja za ukusnu šunku ne zahtjeva baš ništa od dodataka i začina, te vjerujem da okus šunke ovisi upravo o samoj šunki odnosno načinu na koji je obrađena i sušena 😉
  2. Za kruh prije svega u lončiću zagrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac, pa pustite da kvasac nadođe kojih 10 minuta. Za to vrijeme pripremite i pomiješajte u većoj posudi sve suhe sastojke. Nakon što se kvasac uzdignuo, polako ga dodajte k brašnu i ostalim sastojcima, dolijte i ulje pa umijesite dizano tijesto. Budite spremni na to da kruh morate mijesiti jako i barem 10 minuta jer ćete jedino tako postići to da nakon pečenja bude rahli i podatan. Da ste napravili dobar posao zaključit ćete po tome što tijesto koje mijesite postane svilenkasto na dodir i nekako je baš glatke strukture. Umiješeno tijesto pobrašnite sa svih strana i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostruči volumen. Za to je potrebno cca 30-45 minuta.
  3. Ohlađenu i posušenu šunku sada sa svih strana dobro premažite umućenim jajetom. Ovo je bitno kako bi se šunka lijepo priljubila uz tijesto i kako se nakon pečenja ne bi odvajala od kruha! Šunku koja se nakon pečenja odvoji od kruha teško je rezati i definitivno ne izgleda lijepo i uredno na pladnju.
  4. Uzdignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte ga u pravokutnik debljine cca 2 cm. na sredinu razvaljanog tijesta stavite kuhanu šunku koju ste prethodno sa svih strana dobro premazali umućenim jajetom. Sada šunku jednostavno omotajte tijestom sa svih strana tako da cijela bude zamotana i pritom tijesto priljubite dlanovima uz šunku što više možete. Neka spoj tijesta bude na dnu šunke kako se prilikom pečenja ne bi rastvaralo.
  5. Položite šunku u tijestu u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje dimenzija samo malo većih od same šunke kako bi tijekom pečenja zadržala oblik. Šunka u tijestu koja se peče u velikom limu tijekom pečenja se jednostavno raširi po cijelom limu i tada dobijete nekakav nepravilan i ‘raspljoskani’ oblik u sredini kojega se nalazi šunka, a to ne želimo jelte 😉 Površinu tijesta izbockajte štapićem pa premažite ostatkom umućenog jaja. Ovako pripremljenu šunku pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Nakon toga se šunka trebala već lijepo zapeći od gore, pa je sada izvadite, pokrijte alu folijom ili poklopcem ukoliko imate poklopac i nastavite peći još 35 minuta. Pred sam kraj pečenja opet izvadite šunku, maknite pokrov pa zapecite do kraja kako bi kruh dobio lijepu zlaćanu koricu.
  6. Pečenu šunku u kruhu ohladite umotanu u kuhinjsku krpu kako se kruhu korica ne bi previše stvrdnula. Šunku poslužite rezanu na šnite uz naravno kuhana jaja, mladi luk i neizostavan hren ili francusku salatu.
  7. Dobar tek i sretan Uskrs svima 🙂

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (14)

  • Ivana

    Može li se ovo napraviti večer prije Uskrsa? Hoće se puno osušiti do ujutro?

  • Sandra Gašparić

    Može, neće se osušiti do uskršnjeg jutra 😉

  • Katarina

    Pravila sam prošle godine i pravim danas opet 🙂 recept je odličan 🙂

  • Ivana

    Šunkica je ispala za 10, zahvaljujući jednostavnom receptu i detaljnim i preciznim uputama. Blog je izvrstan, najbolji od svih kulinarskih koje pratim. Sve uvijek dobro ispadne! Sami tako nastavite! Sretan Uskrs!

  • Slavenka

    Hvala Vam na odličnom receptu i sretan Vam Uskrs!

  • Tina

    Pozdrav!
    Jako rijetko, skoro pa nikako, komentiram recepte koje napravim, ali ovaj vaš moram pohvaliti!! Stvarno nešto izvrsno! Jednostavno, bez komplikacija, sočnooo i hrskavo 😍
    A prvi put sam radila 🥳

  • Orky

    Svake godine radim šunku u kruhu ali ovaj recept je najbolji

  • Ana

    Napravila sam vecer prije Uskrsa i presretna sam kako je ispalo. Ovo je bila moja prva sunka u kruhu i bas sam zadovoljna sto sam iz prve nasla najbolji moguci recept! Hvala!

  • Maja

    Može li se šunka skuhati večer prije? Mora li onda biti u vodi?

  • Sandra Gašparić

    Može naravno. U vodi neka bude samo dok se malo ne prohladi, tako će zadržati sočnost. Potom ju izvadite, posušite ubrusom i pospremite na hladno do onog trenutka dok ju ne budete trebali.

  • Maja

    Super, hvala na odgovoru!

  • Maja

    Ispalo je savršeno, gosti (a i kuharica) oduševljeni!

  • Jagoda

    Pridružujem se pohvalama za recept, isprobano za Uskrs i savršeno je ispalo, pratila sam sve detalje uputa i rezultat je bio odličan.

  • Dijana

    Hvala puni na odličnom receptu! Prefino i prelijepo!!!
    Srdačno, Dijana

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Zapečena piletina s 4 vrste sira – ručak za prste polizati!

Kuhanje i boravak u kuhinji te osmišljavanje novih jela i davanje ruha nekim starim ...

Pileći burgeri na ReciPeci način

Pileći burgeri dogodili su nam se jedne subote sasvim slučajno za ručak i to ...

Krem juha od blitve – jednostavan recept koji svi vole

Za napraviti fin i ukusan obrok ponekad je dovoljno tako malo. Malo blitve, nešto ...

Prhka torta od breskvi

Jednostavna torta koju često pravim jer može stajati u hladnjaku više dana a da ...

Punjeni odresci sa šampinjonima

Kada bih morala navesti dvije stvari u kuhinji i kulinarstvu na koje sam posebno ...

Zapečeni njoki u umaku od rajčice i špinata

Napraviti brzi i jednostavni ručak koji će svima biti fini često je svima nama ...