Šunka u kruhu nezaobilazan je klasik uskršnjeg stola u mnogim domovima kontinentalne Hrvatske, pa će tako uz tradicionalne uskršnje pisanice, uz mladi luk i umak od hrena i ove godine sigurno naći svoje mjesto za blagdanskim stolom. Šunka u kruhu specijalitet je koji do sada nisam pripremala za Uskrs jer na krajnjem istoku Hrvatske gdje sam odrasla, a gdje i danas živim, običaj je da se za uskršnji doručak pripremi kuhana šunka uz koju nepogrešivo pašu dan prije farbana kuhana jaja, mladi luk i hren.

Uskrs je blagdan koji od djetinjstva obožavam jer je nagovještaj svega lijepoga što se u godini još treba dogoditi, proljeće se budi i nekako u svoj toj čaroliji svjetlosti i boja, što od mlade trave, luka i šarenih pisanica, što od mirisa proljeća u zraku jednostavno napuniš baterije i postaneš sretan što postojiš i što možeš uživati baš u tom trenutku. A ono što me najviše usrećuje je pogled na vlastitu djecu koja se svemu tome vesele na isti način na koji sam se i ja veselila u tim godinama i dok ih gledam kako s guštom mljackaju ovu šunkicu u kruhu koju sam napravila za probu prije Uskrsa, kako već sad razglabaju o tome gdje će nabrati najljepšu travu za uskršnje gnijezdo i ne mogu dočekati uskršnje jutro i gozbu za doručkom, obuzme me nekakav spokoj i tada znam da će sve biti dobro, što god da nam budućnost donese 😉

Šunka u kruhu – kako je napraviti?

Uglavnom, šunka u kruhu delicija je za koju ne treba previše umijeća, pa iako sam se i sama pribojavala da li će ispasti ok s obzirom da je nikad do sad nisam radila, nakon  pripreme i pečenja shvatih da je doista jednostavno. Šunka u kruhu odlična je opcija za uskršnji doručak i zato što ovim potezom 2 u 1 dobijete u isto vrijeme i kruh, koji tijekom pečenja upije mirise i okuse šunke te bude posebno fini i sočan, i šunku koja ovim načinom pripreme također ostane posebno sočna. Za ovaj će vam recept najbolje odgovarati manji komad šunke ili rolane lopatice, jednostavno zato što će se brže i ljepše ispeći ako je komad manji (šunka od cca 1-1,50 kg).

Nadalje, šunka se prije pečenja mora skuhati, a zlatno je pravilo za kuhanje šunke da se kuha onoliko dugo koliko je teška, dakle ako imamo šunku od 1 kg, kuha se 1 sat. U biti biste mogli pripremiti šunku u kruhu i bez prethodnog kuhanja što znači da bi se šunka u kruhu morala peći puno duže, no tada biste kao prvo potrošili puno više struje za pećnicu, a kao drugo to bi moglo rezultirati kruhom prilično jako zapečene korice, naročito ako nemate puno iskustva u pečenju kruha 😉 Dakle, uz nekoliko savjeta i uz samo malo volje, vjerujem da ćete već ovog Uskrsa uspjeti ispeći savršenu šunku u kruhu.

Šunka u kruhu

Šunka u kruhu

POTREBNO:

  • 1 rolana šunka ili lopatica od 1,2 kg
  • 600 g glatkog brašna
  • 25 g svježeg kvasca (1 kockica)
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 400 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 1 jaje za premazivanje

PRIPREMA:

  1. Šunku prije svega treba skuhati. Kuhajte šunku u većem loncu  tako da cijela bude prekrivena vodom. Nakon što je voda zavrijela, kuhajte onoliko dugo koliko je šunka teška. Nakon toga isključite plamen i ostavite šunku da se ohladi u toj vodi u kojoj se kuhala. Na taj način će šunka zadržati sočnost. Nakon što se šunka potpuno ohladila, izvadite je iz vode, ocijedite i dobro posušite ubrusom. Sada je i trenutak da joj skinete mrežicu ukoliko ima mrežicu. Postoje inače mnogi zapisi o tome koji je najbolji način za kuhanje šunke, pa tako mnogi u vodu u kojoj se kuha šunka dodaju i papar i lovorov list i sl. no ja sam više za vulgaris naturalis opciju koja za ukusnu šunku ne zahtjeva baš ništa od dodataka i začina, te vjerujem da okus šunke ovisi upravo o samoj šunki odnosno načinu na koji je obrađena i sušena 😉
  2. Za kruh prije svega u lončiću zagrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac, pa pustite da kvasac nadođe kojih 10 minuta. Za to vrijeme pripremite i pomiješajte u većoj posudi sve suhe sastojke. Nakon što se kvasac uzdignuo, polako ga dodajte k brašnu i ostalim sastojcima, dolijte i ulje pa umijesite dizano tijesto. Budite spremni na to da kruh morate mijesiti jako i barem 10 minuta jer ćete jedino tako postići to da nakon pečenja bude rahli i podatan. Da ste napravili dobar posao zaključit ćete po tome što tijesto koje mijesite postane svilenkasto na dodir i nekako je baš glatke strukture. Umiješeno tijesto pobrašnite sa svih strana i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostruči volumen. Za to je potrebno cca 30-45 minuta.
  3. Ohlađenu i posušenu šunku sada sa svih strana dobro premažite umućenim jajetom. Ovo je bitno kako bi se šunka lijepo priljubila uz tijesto i kako se nakon pečenja ne bi odvajala od kruha! Šunku koja se nakon pečenja odvoji od kruha teško je rezati i definitivno ne izgleda lijepo i uredno na pladnju.
  4. Uzdignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte ga u pravokutnik debljine cca 2 cm. na sredinu razvaljanog tijesta stavite kuhanu šunku koju ste prethodno sa svih strana dobro premazali umućenim jajetom. Sada šunku jednostavno omotajte tijestom sa svih strana tako da cijela bude zamotana i pritom tijesto priljubite dlanovima uz šunku što više možete. Neka spoj tijesta bude na dnu šunke kako se prilikom pečenja ne bi rastvaralo.
  5. Položite šunku u tijestu u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje dimenzija samo malo većih od same šunke kako bi tijekom pečenja zadržala oblik. Šunka u tijestu koja se peče u velikom limu tijekom pečenja se jednostavno raširi po cijelom limu i tada dobijete nekakav nepravilan i ‘raspljoskani’ oblik u sredini kojega se nalazi šunka, a to ne želimo jelte 😉 Površinu tijesta izbockajte štapićem pa premažite ostatkom umućenog jaja. Ovako pripremljenu šunku pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Nakon toga se šunka trebala već lijepo zapeći od gore, pa je sada izvadite, pokrijte alu folijom ili poklopcem ukoliko imate poklopac i nastavite peći još 35 minuta. Pred sam kraj pečenja opet izvadite šunku, maknite pokrov pa zapecite do kraja kako bi kruh dobio lijepu zlaćanu koricu.
  6. Pečenu šunku u kruhu ohladite umotanu u kuhinjsku krpu kako se kruhu korica ne bi previše stvrdnula. Šunku poslužite rezanu na šnite uz naravno kuhana jaja, mladi luk i neizostavan hren ili francusku salatu.
  7. Dobar tek i sretan Uskrs svima 🙂

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (14)

  • Ivana

    Može li se ovo napraviti večer prije Uskrsa? Hoće se puno osušiti do ujutro?

  • Sandra Gašparić

    Može, neće se osušiti do uskršnjeg jutra 😉

  • Katarina

    Pravila sam prošle godine i pravim danas opet 🙂 recept je odličan 🙂

  • Ivana

    Šunkica je ispala za 10, zahvaljujući jednostavnom receptu i detaljnim i preciznim uputama. Blog je izvrstan, najbolji od svih kulinarskih koje pratim. Sve uvijek dobro ispadne! Sami tako nastavite! Sretan Uskrs!

  • Slavenka

    Hvala Vam na odličnom receptu i sretan Vam Uskrs!

  • Tina

    Pozdrav!
    Jako rijetko, skoro pa nikako, komentiram recepte koje napravim, ali ovaj vaš moram pohvaliti!! Stvarno nešto izvrsno! Jednostavno, bez komplikacija, sočnooo i hrskavo 😍
    A prvi put sam radila 🥳

  • Orky

    Svake godine radim šunku u kruhu ali ovaj recept je najbolji

  • Ana

    Napravila sam vecer prije Uskrsa i presretna sam kako je ispalo. Ovo je bila moja prva sunka u kruhu i bas sam zadovoljna sto sam iz prve nasla najbolji moguci recept! Hvala!

  • Maja

    Može li se šunka skuhati večer prije? Mora li onda biti u vodi?

  • Sandra Gašparić

    Može naravno. U vodi neka bude samo dok se malo ne prohladi, tako će zadržati sočnost. Potom ju izvadite, posušite ubrusom i pospremite na hladno do onog trenutka dok ju ne budete trebali.

  • Maja

    Super, hvala na odgovoru!

  • Maja

    Ispalo je savršeno, gosti (a i kuharica) oduševljeni!

  • Jagoda

    Pridružujem se pohvalama za recept, isprobano za Uskrs i savršeno je ispalo, pratila sam sve detalje uputa i rezultat je bio odličan.

  • Dijana

    Hvala puni na odličnom receptu! Prefino i prelijepo!!!
    Srdačno, Dijana

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

15-minutni kolač s breskvama

Što drugo napraviti kada imate jako malo vremena, puno bresaka i veliku želju za ...

Čokoladna mileram torta – neodoljiva čokoladna mileramka

Čokoladna mileram torta je savršeni kremasti kolač i tortica za sve vas koji volite ...

Mini piroške

Da, još uvijek sam na godišnjem u Vukovaru i još uvijek smišljam načine kako ...

Fini kolač sa borovnicama koji će vas oduševiti!

Volite kolače, volite borovnice? Ako je odgovor na oba pitanja potvrdan, onda je pravo ...

Sočne kocke s bundevom

Gledajući ovaj moj današnji kolač došlo mi je na pamet da ga nazovem Zalazak ...