Razmišljajući tako neki dan što skuhati za večeru prelistavala sam neke stare kulinarske časopise i naletila na sliku ovakvih punjenih krumpira i zaljubila se na prvi pogled 🙂 U ovo zimsko doba pečeni se krumpir često nađe na meniju za večeru, bilo da se radi o policama ili o krumpiru u gaćama ili prženom sa špekom…kombinacija je jako puno a jednostavno volim miris krumpira pečenog u pećnici. Nije to loša opcija niti za ručak ako ste bez ideje što skuhati ili ako su vam zalihe namirnica ‘na rezervi’ 😉 Jer, krumpir je jedna od rijetkih namirnica koja predstavlja potpuno hranivo – drugim riječima, zahvaljujući hranjivim tvarima koje sadržava, krumpirom bi se čovjek mogao održati na životu a da ne prima nikakvih drugih namirnica. Krcat je mineralima i vitaminima i to najviše vitaminom C i B1 i B2. Dok se u drugim vrstama povrća vitamin C kuhanjem dobrim dijelom uništava, u krumpiru se on potpuno gubi tek kad se kuha oguljen i narezan. Kuhan pod korom, krumpir će sačuvati trećinu svoje količine vitamina C, a pečen pod korom u cijelosti. Kora krumpira sadrži fluor, element koji spriječava karijes, pa stoga treba što je moguće češće jesti krumpir s korom.

I eto, sada kada sve to znamo, kako ne voljeti krumpir? 🙂 A kada se pripremi u ovoj kombinaciji sa sirom, kiselim vrhnjem, prženim lukom i pancetom postaje prava poslastica. Jedina zamjerka ovom punjenom krumpiru je kora koju prema receptu koji sam vidjela nisam gulila pa je na kraju ispala poprilično nejestiva i žilava. Vjerovatno zato što se krumpir prvo kuha a potom tek peče. Jer inače je korica pečenog krumpira jako fina i ukusna, no evo, u ovom receptu ju ne bih preporučila jer mi doista nije pasala pa je uputno krumpir prije punjenja i pečenja oguliti u potpunosti.

Potrebno:

  • 9 krumpira srednje veličine
  • 2 luka
  • 5 žlica kiselog vrhnja
  • 15 dag sira trapista (gauda, varaždinac…)
  • nekoliko tankih šnita pancete
  • vegeta, sol, papar

Priprema:

  1. Krumpir oprati i kuhati pod korom oko 20-30 min (ovisno o veličini krumpira). U svakom slučaju, ne smije se prekuhati jer će se onda teško izdubiti i raspadat će se.
  2. Krumpir potom oguliti i izdubiti mi sredinu žličicom ostavljajući rub od oko 1/2 cm.
  3. Na ulju pržiti sitno sjeckani luk.
  4. U posudi pomiješati izdubljeni dio krumpira, prženi luk, kiselo vrhnje i oko 10 dag ribanog sira. Začiniti solju, paprom i vegetom.
  5. Napuniti smjesom izdubljeni krumpir, složiti ga na papir za pečenje u veći lim, posipati ostatkom sira i u svaki komad utisnuti komadić pancete. Ispeći u pećnici na 200℃ oko 20-30 min dok krumpir ne poprimi lijepu žućkastu boju.

Dobar tek!

Recept u slikama:

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • tajanica

    provala moje omiljeno jelo. vrlo ukusno. oduševljena sam

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Jastučići s pekmezom – najbolji slatki ručak ili večera

Jastučići s pekmezom su meni kao djevojčici bili jedno od omiljenih jela. Iako je ...

Pizza košarice od lisnatog tijesta

Od lisnatog se tijesta doista može napraviti svašta i zato ga obožavam. Dobrooo, ne ...

Prhki keksi sa kikiriki maslacem koje ćete obožavati

Prhki keksi sa kikiriki maslacem koje sam nedavno otkrila toliko su me oduševili da ...

Čokoladni tiramisu

Prošloga vikenda nije mi se baš nešto dalo peći kolače, pogotovo ne neke kraj ...

Pita zeljanica i pita krumpiruša

Jednom davno, dok sam još sa obitelji živjela u progonstvu nakon rata, sa nama ...

Pileći perkelt sa špeclima

Uf, tek kad sam napisala naslov jela i ponovo bacila pogled na njega sam ...