Varivo od ječma baš onako kako su ga Rimljani nekad jeli

Napraviti varivo od ječma baš onako kako su ga Rimljani nekad davno jeli bio bi izazov da nemam sina u srednjoj ugostiteljskoj školi koji uči za kuhara. Jer, upravo u sklopu manifestacije Rimski dani u Vinkovcima, učenici su sudjelovali i u pripremi jela po originalnim rimskim receptima. Pa tako osim činjenice da je ovo jelo jako ukusno, znam da se izvorno zove Puls fabata i da su se njime ponajčešće gostili gladijatori kako bi se okrijepili za naporne borbe koje su ih čekale u arenama. Moj se Bruno oduševio okusom ovog jednostavnog jela pa sam ga odlučila podijeliti sa vama.

Varivo od ječma doista je nešto jako jednostavno za napraviti, a ako ga napravite malo više i pustite da odstoji koji sat, dobiti ćete ječmenu kašu. Jer, ječam stajanjem apsorbira svu tekućinu i tako nastane ječmena kaša 😉 U tom slučaju jelo možete poslužiti kao prilog bilo kakvom mesnom pečenju ili sl. 

Iako se po orginalnom receptu u varivo od ječma trebao ubaciti poriluk (nismo ga imali doma taj dan) i bob kako bi bilo još hranjivije, mi smo ga napravili u nešto modificiranoj varijanti. Dakle, puls fabata na ReciPeci način. I ispalo je odlično, pa vjerujem da bi i kakav gladijator bio sasvim zadovoljan obrokom 🙂  Ovo je ručak koji je potpuno samostalno kuhao moj sin, a ja sam ovaj put bila samo savjetodavna služba oko sitnica. Uglavnom, jedva čekam da krene isprobavati i neka druga jela, jer tako je veliki gušt gledati ga kako uživa u kuhinji u pripremi hrane. Do nekih novih recepata i majstorija rimskih i inih, želim vam svima dobar tek uz prefino varivo od ječma!

Varivo od ječma recept

POTREBNO:

  • 200 g ječma
  • 1 luk
  • 100 g mesnate suhe slanine
  • 2 mrkve
  • sol, papar

PRIPREMA:

  1. Ječam dobro oprati u nekoliko voda. Zatim ga staviti kuhati na laganu vatru u puno vode. Ječam će tokom kuhanja jako nabubriti! Ječam kuhati najmanje 1,5 sat. Ako imate vremena i ako se sjetite ranije, stavite potopite ječam naveče u vodu pa ćete ga idući dan skuhati puno brže.
  2. U drugoj posudi na malo ulja pržiti sitno sjeckanu slaninu i luk. Kada se zazlati i slanina pusti svoj miris dodati sitno sjeckanu mrkvicu. Tada dodati i prokuhani ječam, sve zaliti sa vodom tako da bude potpuno prekriveno vodom. Dodati začine po želji, sol, papar, možete staviti i lovorov list. Kuhati na laganoj vatrici uz povremeno miješanje još 30-tak minuta. 
  3. Pred sam kraj kuhanja provjerite koliko je varivo od ječma gusto/rijetko. Ako vam se čini pregusto, dodajte još malo vode. Ako vam se čini prerijetko, a ječam je kuhan, slobodno dodajte zapršku od malo brašna razmućenog sa vodom pa jo malo prokuhajte.
  4. Varivo poslužiti odmah dok je toplo.
  5. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Rižoto s piletinom, kurkumom i kukuruzom

Ako tražite jelo koje se brzo priprema, koje je jednostavno a pritom krijepi organizam, ...

Kremaste kremisimo kocke

Ne biste vjerovali, ali ovo je trebao biti recept za Japanski vjetar. Imam taj ...

Pileći perkelt sa špeclima

Uf, tek kad sam napisala naslov jela i ponovo bacila pogled na njega sam ...

Semifreddo – odličan ljetni desert

Semifreddo je talijanska slastica čije ime u doslovnom prijevodu znači ‘poluhladan’ i upravo ga ...

Pikantna piletina u ogrtaču

Piletina je nekako postala najčešća vrsta mesa koja se nađe na mom meniju. Možda ...