Skuhati nešto jednostavno i fino kao što je pita od poriluka i krumpira doista nije problem. Ovo jelo može biti jako fini ručak, može poslužiti i kao večera, a vjerujte da ćete ovako nečim razveseliti svakog gosta i prijatelja. Pita od poriluka i krumpira radi se od samo nekoliko osnovnih namirnica sa tankim korama za savijače. I u tome je u stvari njezina ljepota. U toj jednostavnosti, kako u namirnicama, tako i u načinu pripreme.

Ukoliko želite i imate iskustva u pripremi i razvlačenju tankih kora, napravite ovu pitu sa domaćim tankim korama. U tom će slučaju biti još ukusnija. Recept za izradu tankih kora potražite OVDJE! No, isto tako će dobro poslužiti i već gotove tanke kore za savijače koje možete kupiti u bilo kojoj trgovini. Iako rad sa tijestom obožavam, bez obzira radi li se o dizanom tijestu ili običnom, ovaj put nisam imala vremena razvlačiti tanke kore. Tako je ova moja pita od poriluka i krumpira napravljena sa kupovnim korama i ispala je sasvim ok 🙂

Ono što ovome jelu daje posebno dojmljiv okus je upravo poriluk. A ako kojim slučajem uspijete doći do domaćeg poriluka iz vrta koji je pun okusa i mirisa, definitivno ćete dobiti pravu deliciju. Pita od poriluka i krumpira okusom (i izradom) je jako slična piti krumpiruši, a ako nikako ne možete zamisliti ručak bez nečeg mesnog, dodajte u svoju pitu prženu slaninu ili pancetu i obogatite joj okus.

Pita od poriluka i krumpira

Pita od poriluka i krumpira

POTREBNO:

  • 1 pakiranje tankih kora za savijače
  • 6 kom poriluka
  • 4 krumpira
  • 1 luk
  • 100 ml bijelog vina
  • 250 ml povrtnog ili goveđeg temeljca
  • sol, papar

PRIPREMA:

  1. Poriluk oprati i narezati na kolutiće. Pržiti ga na malo uljai na jednom sjeckanom luku dok ne pusti tekućinu i ne omekani. Tada dodati sol i papar, vegetu po želji ako ju koristite, doliti vino pa pirjati uz povremeno miješanje 15-tak minuta.
  2. Za to vrijeme oguliti krumpir i naribati ga na krupniji ribež. Dodati ga potom omekšalom poriluku, promiješati, dodati još papra ili soli ukoliko smatrate da treba, pa uz miješanje kratko popržiti.
  3. Tako dobivenim nadjevom puniti po dvije tanke kore, motati ih u rolade i odlagati jednu do druge u lim za pečenje. Premazati pitu uljem pa peći u pećnici zagrijanoj na 180C 20 minuta. Tada pitu izvaditi i preliti je kipućim temeljcem pa vratiti u pećnicu na još 15-tak minuta da se ispeče do kraja. Pita od poriluka i krumpira je gotova kada upije sav temeljac i kada se od gore lijepo zapeče.
  4. Poslužite pitu narezanu na komade uz hladni jogurt ili kiselo vrhnje.
  5. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (3)

  • Cukrica04

    Nedavno sam kod susjede probala pitu sa porilukom i gljivama i jako mi se dopalo.
    Zato sam sigurna da je i vas recept fini, jer je princip pripreme isti.
    Mislim da je prednost takvih jela, osim kaj su iznimno ukusni, da se mogu i ranije pripremiti.

  • Hella

    Sutra cu ovo isprobati 😃

  • Zlata

    Recept je predobar…jedini recept bez sira i vrhnja…vino fantastično paše…lijepi pozdrav..i želim vam još tako dobrih recepata…pozdrav..

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Napoleon torta – višeslojna kremasta delicija

Napoleon torta izuzetno je fina kremasta delicija koju nećete pripremati svaki dan. Ovo je ...

Soparnik – tradicionalno dalmatinsko jelo na slavonski način

Soparnik, to jednostavno jelo iz dalmatinskih Poljica dokaz je kako su najednostavnije stvari ponekad ...

Svi na roštilj!

Pred nama je 1. svibanj i vjerovatno će velika većina vas (kao i mi) otići ...

Savijača sa višnjama i jagodama

Vjerovatno sam već spomenula kako obožavam proljeće. Iz više razloga, no kao osobi koja ...

Blitva s krumpirom

Potrebno: 500-600 g blitve 500 g krumpira sol, papar češnjak po želji maslinovo ulje ...