JajeUskrsno je vrijeme i ono što Uskrs uvelike obilježava su jaja i sve što je povezano sa jajima … farbanje jaja, kuhanje jaja, ukrašavanje ispuhanih jaja… Stoga sam pomislila da bi bi bilo dobro napisati nešto više o tome toliko malom ali vrijednom i hranjivom proizvodu kokica.

Jaja su neizostavni sastojci velikom broju jela. Nezamjenjiva su  u tijestima, daju punoću kolačima, umacima i preljevima daju finu teksturu, povezuju mljeveno meso, upotrebljavaju se za pohanje, prženje, pečenje… Također se kao samostalno jelo mogu pripremiti na više načina, od običnog kuhanja do poširanja, kajgane, pečenja u omletima ili u nabujcima.

Odavno je poznata činjenica da su jaja nutritivno vrijedna namirnica, s izuzetnim proteinskim sastavom, a u biti sadrže tek 70 kcal po komadu. I uopće ne sadrže mnogo masti! Korisna je informacija da bjelanjak uopće ne sadrži kolesterol. Bjelanjak jajeta smatra se idealnim izvorom bjelančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Od ukupnih masti u jajetu, više od polovice otpada na nezasićene masne kiseline. Jaja su nadalje dobar izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Željezo u žumanjku jajeta, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost, pa se stoga jaje preporučuje skupinama koje su u opasnosti od nedostatka željeza.  Jedino što se jajima može prigovoriti je visok sadržaj kolesterola (naravno iz žumanjka). Stoga se osobama koje imaju problema sa tim  ne preporučuje konzumacija više od 2 jaja tjedno.

DOBRO JE ZNATI:

  • Jaja poboljšavaju moždanu funkciju –  izvrstan izvor kolina, ključne komponente mnogih struktura u staničnim membranama, čija fleksibilnost i integritet ovisi o adekvatnoj opskrbi kolinom. Kolin je također sastavni dio acetilkolina, neurotransmitera koji prenosi impulse među živčanim stanicama.
  • Jaja pospješuju vid –  Jaja se s obzirom da su izvanredan izvor luteina i zeaksantina, mogu promatrati kao namirnice u službi zaštite zdravlja očiju. Jedno jaje sadrži između 150 i 250 mikrograma luteina i oko 200 mikrograma zeaksantina.
  • Jaja su dobra za nadoknadu energije, zdravu kožu, kosu i nokte – dobar su izvor biotina, vitamina koji sudjeluje u metabolizmu masti i ugljikohidrata te stoga konzumiranje jaja može potaknuti stvaranje energije u tijelu. Ovaj vitamin također izravno sudjeluje u održavanju zdrave kože kose i noktiju. Ne treba se onda čuditi osobama koje na kosu, kako bi im bila bujnija, sjajnija i općenito zdravija, stavljaju različite maske na bazi sirovih jaja.
  • Probavljivost –  Nakon konzumiranja, jaje ostaje vrlo kratko u želucu, što ovisi o načinu na koji je pripremljeno – dva meko kuhana jaja ostaju u želucu manje od 2 sata, za razliku od dva pečena jaja – oko 3 sata. Sirovi bjelanjak se teže probavlja zbog prisutnosti teško probavljivog proteina avidina.
  • Sigurnost – Jaja se često asociraju sa prehrambenim intoksikacijama, posebice trovanjem Salmonellom. I sama sam bila žrtva toga. Grozno iskustvo. Zbog toga je neobično važna termička obrada jaja. Adekvatnim hlađenjem, propisnim rukovanjem i termičkom obradom smanjuje se mogućnost zaraze. Konzumacija sirovih svježih i slabo termički obrađenih jaja ne preporučuje se kod trudnica, starijih osoba, male djece i svih oboljelih osoba kod kojih je oslabljen imunološki sustav.

Polumeko kuhano jajeZANIMLJIVOSTI O JAJIMA!

  • Zašto se stvara zračni mjehurić? – Svako jaje na svom tupom kraju ima zračni mjehurić koji je ustvari zračna komora. Kada se jaje izlegne, temperatura mu je oko 40 stupnjeva. Tijekom hlađenja sadržaj jajeta se skuplja i nastaje zračna komora!
  • Zašto jaja pucaju kada ih kuhamo? – Sa sirovim jajima moramo biti oprezni jer njihova ljuska lako pukne. Dok se kuhaju, jaja obično puknu jer u svojoj ljusci imaju brazgotinu koju ne možemo vidjeti golim okom. A također mogu puknuti ako jako hladana jaja stavimo kuhati u kipuću vodu, ili ako ih kuhamo previše u jednoj posudi na prejakoj vatri.
  • Kako razlikovati kuhano od sirovog jajeta? – Da, da, može se dogoditi da odložite u hladnjak kuhano jaje odmah pokraj sirovog, i onda zabunom, jer iste su težine,  razbijete kuhano u zdjelu za miksanje ;) Koje je koje, saznat ćete ako ih brzo zarotirate na plitkom tanjuru. Kuhano jaje vrtjet će se brzo poput zvrka, dok će sirovo biti puno sporije.
  • Kako prepoznati da li je jaje svježe? – Jednostavno, razbijanjem jajeta na tanjur. Ako je žumanjce kupolasto i smješteno u sredini bjelanca, jaje je svježe. Kod starijih jaja bjelance je skoro tekuće pa žumance otpliva na rub te je plosnatije i šire.
Pri kupnji jaja vodite računa da budu što svježija i neoštećene ljuske. Čuvati bi ih trebali u hladnjaku u njihovoj kutiji ili  u posebnom pretincu kako ne bi upila mirise druge hrane iz hladnjaka. Tako se  mogu čuvati oko 2 tjedna. Jaja čuvana u hladnjaku mogu se koristiti bez straha i nakon isteka roka uporabe ako ih kuhanjem ili pečenjem termički obradite na 70 ili više stupnjeva.
  • KAKO IZRAČUNATI STAROST JAJETA?
U jednom sam specijalnom izdanju magazina Lisa-Uskrs pronašla formulu prema kojoj možete izračunati starost i datum izlijeganja jaja:
  1. Rok uporabe – 28 dana = datum izlijeganja
  2. Datum kupovine – datum izlijeganja = starost jajeta
Klasifikacija jaja
Ako ste se ikad zapitali što znače one oznake i slova na jajima koja se kupe u dućanima u kutijama evo odgovora 😉 :
Svježa jaja se u trenutku pakiranja dijele po težini u 7 klasa. To su:
  1. “SU” – jaja teža od 70 g
  2. “S” – jaja težine od 65-70 g
  3. “A” – jaja težine od 60-65 g
  4. “B” – jaja težine od 55-60 g
  5. “C” – jaja težine od 50-55 g
  6. “D” – jaja težine od 45-50 g
  7. “E” – jaja lakša od 45 g

Bojanje jajaObrada jaja

Neposredno prije upotrebe bilo bi dobro jaja izvaditi iz hladnjaka, jer  jaja sobne temperature dobivaju veći obujam tučenjem, a izbjegavanjem nagle promjene temperature smanjuje se mogućnost zgrušavanja. Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost ako je kuhano, dok je pečenjem gubi.

Kuhanje jaja:
  • Meko kuhana jaja: potrebno je 3,5 – 5 min
  • Tvrdo kuhana jaja: potrebno je 10-12 min.

 

Poširanje:

Način je to kuhanja cijelih jaja bez ljuske. Jaja se razbiju direktno u posudu sa kipućom vodom. Da se bjelance ne bi raspalo u vodu je potrebno staviti malo octa, i promiješati žlicom oko jaja tako da zadrži pravilan oblik. Kuhati oko 4 min dok se ne stvrdne. (tako poširana jaja meni su idealna uz komadić-dva pržene pancete i prepečenog kruha posipanog sa sirom, uz malo rajčice i svježeg bosiljka )

Pečenje (kajgana, omlet..):

O ovoj je vrsti pripreme jaja postoji toliko toga što bi se moglo napisati da se bojim da mi sve ne bi stalo u jedan post. Uglavnom, vjerujem da svatko od nas ima svoj omiljeni način pripreme pečenih jaja i varijacija je shodno tome bezbroj: jaja sa šunkom, jaja sa lukom, meko pečena kajgana, debeli omlet, tanki omlet…mogli bi nabrajati i nabrajati. Ono što je zajedničko bilo kojoj varijanti pečenih jaja je to da su pečena jaja dobar izbor doručka, večere ili pak ručka na brzinu kada doista ne znate što bi i imate malo vremena za priprmu.

 

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Ručni radovi bake Katice

Dragi moji, željela bih vam skrenuti pozornost na Facebook stranicu Ručni radovi bake Katice ...

Proljeće – sezona alergija

S dolaskom proljeća došlo nam je i puno radosti koje ono sobom nosi, neizmjerno ...

Patlidžan na dva kata

Vaši recepti za nagradnu igru Recept poslala: Renata Šišak iz Zagreba Sastojci: patliđan rajčica ...

Ukrasne kutije za igračke (i djecu po potrebi)

Prije nekoliko dana uhvatila sam se spremanja polica pretrpanih dječjim igračkama. Odgađam taj posao ...

Tjestenina Butternut

Vaši recepti za nagradnu igru Recept poslala: Marta Pribanić iz Zagreba Sastojci za 4 ...