Božićni kolači dio su blagdanske tradicije i predivan je osjećaj zamirisati dom mirisom tradicionalnih domaćih kolača. Pa ipak, stakleni keksi su jedna stepenica više ne samo u odabiru božićnih kolača, nego i u dekoraciji doma. A ono što je najbolje od svega, jako se lako rade i doista nema razloga da već za ovaj Božić ne napravite ovako nešto.

Stakleni keksi su ustvari obični prhki keksi, tijesta jako sličnog linzerima, kranclama ili kako god već zovete prhke keksiće raznih oblika. Ono po čemu su posebni je njihova ‘staklena’ sredina. A ona nije ništa drugo doli otopljeni tvrdi bomboni koji se usitne i stave u središte keksa prije pečenja. Nakon što se keksi ispeku, bombon se rastopi i pretvori u karamel, koji opet nakon hlađenja postaje predivno šareno stakalce unutar keksa 🙂

O vrsti bombona i njihovoj boji ovisi kakvi će vaši stakleni keksi biti. Bitno je samo da bomboni budu tvrdi, bez punjenja. Mogu to biti mentol zeleni, naranča narančasti…ima ih stvarno puno različitih. Neki ih rade sa tvrdim 505 sa crtom bombonima. Izbor je na vama. Ja sam nekoliko keksa ukrasila dodatno šarenim sitnim roza perlicama za ukrašavanje torti. One se nisu rastopile, ali su ostale ‘zarobljene’ unutar keksa jer sam preko njih također stavila malo mrvljenog praha od bombona koji ih je fiksirao na neki način.

Stakleni keksi su jako ukusni, prhki i mirisni. A ako na vrhu svakog prije pečenja čačkalicom napravite rupicu, moći ćete ih okačiti kao ukras na božićno drvce. Odlična je ovo ideja i za jestive i neobične poklončiće. Provucite kroz rupice ukrasne vrpce, zamotajte nekoliko keksa u prozirni celofan, napišite kakvu lijepu poruku i oduševite svoje prijatelje ili najmilije neobičnim poklonima. Jer, kada je darivanje od srca i kada dar napravite svojim rukama, činite darivanje onim što bi i trebalo biti – čista ljubav!

Stakleni keksi

POTREBNO: (za 40-45 kom)

  • 260 g glatkog brašna
  • 110 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 180 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1/2 žličice soli
  • 7-8 tvrdih bombona

PRIPREMA:

  1. Maslac prije pripreme keksa izvaditi iz hladnjaka jer mora biti sobne temperature. Pripremiti dva velika lima i papir za pečenje.
  2. Miksati maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati nakon 2 minute jaje pa sjediniti dobro. Tada umiješati brašno i sol pa umijesiti prhko tijesto. Omotati tijesto u foliju i pospremiti u hladnjak na 30-tak minuta.
  3. Dok se tijesto hladi uzmite bombone, stavite ih u vrećicu i izlupajte batom za meso. Morate ih dobro usitniti i pretvoriti u prah.
  4. Ohlađeno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3 mm. Izrezivati modlicama proizvoljne oblike – zvjezdice, cvjetiće, pahuljice, srca…U sredini svakog oblika mora biti napravljeno prazno mjesto u koje će ići bombon.
  5. Izrezane oblike stavljati u lim obložen papirom za pečenje. Razmak između keksa ne mora biti skoro nikakav jer u tijestu nema praška za pecivo pa se neće raširiti nakon pečenja.
  6. U sredinu svakog keksa staviti otprilike pola žličice praha od bombona i malo ga rasporediti po cijeloj toj površini unutar keksa.
  7. Kekse peći u pećnici zagrijanoj na 180*C 10 minuta. Ako ih pečete duže keksi će potamniti! Pečene kekse ostavite na limu dok se potpuno ne ohlade, pa ih tek tada kada se stvrdnu, i keksi i karamel unutra njih, izvadite i pospremite u zatvorene kutije do posluživanja ili upotrebe.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Jabuke u šlafroku – starinsko jelo za velike i male

Jabuke u šlafroku starinsko su jelo koje vole sve generacije. Jednostavno, slatko, mirisno i ...

Kolač s bananama

Kod nas doma svi vole kremaste kolače. Dogodi se  povremeno da nekome ne paše ...

Tiramisu torta s pudingom

Kakav bi to bio nedjeljni ručak bez finog desertnog kolača?! Skoro pa nikakav ako ...

Pileći štapići

Nakon kulinarski raskošne nedjelje u mom domu, na red je došao i malo ‘siromašniji’ ...