OLYMPUS DIGITAL CAMERAJednom davno živio je je jedan grof koji je jednog dana poželio sasvim posebnu slasticu za sebe i svoje uvažene goste koje je pozvao na druženje. No baš toga dana razbolio se šef dvorske kuhinje pa je mlađahni naučnik Franz Sacher koji se u to vrijeme našao u kuhinji na brzinu morao smisliti nešto novo i drugačije što bi zadovoljilo zahtjevnog grofa. Smućkao je jaja, čokoladu i maslac  i tako je nastala čuvena Sacher torta, klasik austrijske kuhinje. Recepti za Sachericu su se godinama mijenjali i modificirali, svatko je pokušavao dodati nešto svoje i drugačije no navodno su rijetki uspjeli okusom dostići original. Godinama je postojao čak i pravni sukob oko toga tko je izumio Sachericu kakvu danas znamo jer je nakon Sachera, recept ‘popravio’ tek njegov sin koji je naukovao kod jednog drugog slastičara Demela te je tamo originalnoj Sacherici dodao džem od marelica i debelu čokoladnu glazuru što je istog tog Demela navelo na to da svojata recepturu za Sachericu. Kako god bilo, originalni recept je strogo čuvana tajna koja se danas nalazi u posjedu tvrtke „Sacher Confiserie” a ono što vam ja mogu reći o njoj je to da je to jedan sasvim jednostavan i fini čokoladni kolač. Evo mojeg recepta:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotrebno:

  • 15 dkg maslaca (sobna temperatura)
  • 10 dkg šećera u prahu
  • 6 jaja
  • 15 dkg čokolade za kuhanje
  • 10 dkg  kristal-šećera
  • 15 dkg oštrog brašna
  • 40 dkg džema od marelice

Za glazuru:

  • 10 dkg kristal-šećera
  • 115 ml vode
  • 15 dkg čokolade

Priprema:

  1. Miksati omekšali maslac i žumanjca sa šećerom u prahu dok ne postanu pjenasta masa. Tada dodati otopljenu čokoladu. Na kraju umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka u koji ste umiksali i kristal šećer te brašno.
  2. Masu izliti u lim 24 cm promjera na papir za pečenje te stranica premazanih maslacem i brašnom. Peći u zagrijanoj pećnici na 175°C 60 minuta. Provjeriti pred kraj pečenja da li je biskvit gotov tako da u sredinu  ugurate čačkalicu do dna lima. Ako čačkalica ostane čista, biskvit je gotov. Pustiti da se bikvit hladi 15-tak minuta a tada ga izvrnuti na rešetku, maknuti papir i ohladiti do kraja.
  3. Kada se potpuno ohladi tortu prerezati poprečno na dva ista dijela, premazati polovicom izrađenog džema od marelice, prekriti drugim dijelom biskvita pa  premazati ostatkom džema cijelu tortu sa svim strana. Pustiti da se malo svtrdne.
  4. Nakon što se džem stvrdnuo preliti tortu pripremljenom čokoladnim glazurom i pustiti da se stvrdne. Tortu možete i ne morate čuvati u hladnjaku.
  5. Originalna Sacherica se ne ukrašava ničim ali naravno da vi možete dodati neki svoj štih ukoliko vam je tako ljepše. I ne zaboravite nikako poslužiti slatko vrhnje uz ovaj kolač jer bez njega to jednostavno nije to 😉 Dobar tek!
  6. Glazura: otopiti šećer u vodi, pustiti da proključa, maknuti s vatre pa umiješati natrganu čokoladu. Miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok masa ne postane sjajna i jednolična.

Napomena: Kao što i sami možete vidjeti po slikama, ova moja Sacherica ne izgleda tako lijepo kao original…biskvit mi se s vrha stvrdnuo jako dok se pekao pa sam tu gornju stranu stavila da bude donja; dok sam ga rezala jedna kora mi je pukla (jer nisam imala vremena čekati da se ohladi do kraja) ali sam ju zakamuflirala džemom…i tako, ima tu još nekih manjkavosti, no ako ste amater u kuhinji kao što sam i sama, trebalo bi ispeći jedan te isti kolač najmanje 5 puta da se usavršite u pripremi istog i da on izgleda ‘vauuuu’  Zašto ovo pišem? Pa zato da, ako se i vama dogodi nešto slično, da se ne živcirate i ne mislite da ste nešto krivo napravili jer je torta u konačnici stvarno jako fina a to je i najbitnije 😀

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • ivanka

    Meni izgleda super

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Buhtle

Recept poslala: Tanja Gregur iz Preloga Kad vas u ovo jesensko popodne uhvati luda ...

Pizza košarice od lisnatog tijesta

Od lisnatog se tijesta doista može napraviti svašta i zato ga obožavam. Dobrooo, ne ...

Zapečene punjene paprike

Sjećate se naše nagradne igre od nedavno u kojoj ste mi slali recepte za ...

Varaždinski klipići – najbolja peciva na svijetu

Ne postoji puno gradova za koje mogu reći da ih volim. Da, u mnogima ...

Lagana ljetna šarlota s breskvama

Ljeto je doba predivno za mnogo toga, no sasvim sam sigurna za što nije ...

Palačinke s bananama

Kada bih vam ja rekla koliko dnevno vremena provedem razmišljajući što da skuham ili ...