Kolači, torte, slastice, zlevanke, muffini ili možda palačinke? Hmmm..kad mi dođe želja za slatkim, a u sretnoj ladici za slatkišima niti ’s’ od slatkog, inspiracija mi uvijek najlakše dođe. Pa se tako dogodila i ova jednostavna torta od keksa bez pečenja. Tumarajući po trgovini i ugledavši čajne keksiće sa komadićima čokolade, ideja se rodila sam od sebe. Dobro baš ne sama od sebe. Pomogao je Twisted Youtube kanal na koji me moj Bruno uvijek uputi u potragu za nečim jednostavnim i brzim. Radila sam već dosta toga ponukana njihovim idejama i ispalo je super. Pa zašto ne i ovaj kolač?!

U američkom govornom području ovo bi ustvari bila jedna Chocolate chips cookie no bake cake 😉 Uvijek se ponovo i ponovo divim kako na engleskom jeziku neke stvari i pojave zvuče puno ljepše, nekako zvonkije. I bude mi ponekad teško uopće predočiti hrvatskim riječima ono što bi to nešto trebalo biti. U osnovi, jednostavna torta od keksa bez pečenja najjednostavnija je torta koju sam radila u zadnje vrijeme.

Što je sve potrebno za ovu fantastičnu tortu?

U pravilu, ova brza torta se radi od redova keksa sa komadićima čokolade koji se najprije namoče u mlijeko, a zatim premazuju kremom od slatkog vrhnja i sira, ili samo slatkog vrhnja. Budući nisam baš neki preveliki ljubitelj šlaga, odlučila sam u kremu umiješati kiselo vrhnje i sirni namaz pa je okus ustvari bio sličan cheesecake torti i bio je  f a n t a s t i č a n !!!

Jednostavna torta od keksa bez pečenja osim što je jako brzo gotova i jako fina, efektno izgleda u presjeku. Fora je u tome što se keksići slažu u redove okomito pa u presjeku zgledaju kao kakvi prutići unutar bijele kreme. Za ovu tortu moguće je koristiti bilo koje kekse sa komadićima čokolade imate. Možete ih prethodno sami i ispeći, ali ako ih kupite u trgovini biti ćete još brže gotovi. Također možete tortu raditi u raznim veličinama. Veličinu torte uvjetovati će količina keksića 😉 Nadalje, možete je raditi u kalupu kojemu se stranice otvaraju, ali isto  tako je možete napraviti u bilo kakvom okruglom limu pa nakon hlađenja istresti na pladanj za posluživanje. U svakom slučaju, probajte što prije. Za svega 20-tak minuta vašeg vremena dobiti ćete prekrasnu slasticu koja će oduševiti nepca svih ukućana!

Jednostavna torta od keksa bez pečenja

POTREBNO:

  • 600 g Choco cookies čajnog peciva sa komadićima čokolade
  • 500 ml slatkog vrhnja (šlaga)
  • 3 mala sirna namaza
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 ml mlijeka

PRIPREMA:

  1. Okrugli kalup promjera 22 cm obložite prozirnom folijom ako tortu namjeravate istresti nakon hlađenja. Ako radite u kalupu kojemu se otvaraju stranice, onda folija nije potrebna na dnu nego samo na stranicama radi lakšeg odvajanja.
  2. Slatko vrhnje miksati sa šećerom u prahu kako bi se dobio čvrsti šlag. Tada dodati kiselo vrhnje i sirni namaz pa dobro sve sjediniti.
  3. Svaki keks kod slaganja kratko umočiti u mlijeko i početi slagati u krug po stranici kalupa.  Znači slažemo redove keksa izvana prema unutra! Preko složenog reda keksa špatulicom nanijeti sloj kreme cca 1-2 cm debljine. Sada je na redu drugi krug keksa na isti način – umočiti u mlijeko i prisloniti uz kremu. Nanijeti drugi red kreme i tako dok se sve ne potroši. Sa malo kreme poravnati tortu od gore i staviti u hladnjak da se dobro stisne. Ostalu kremu sačuvati u zatvorenoj posudi jer će vam trebati za premazivanje torte kada se stisne.
  4. Ohlađenu tortu osloboditi kalupa pa ju sa svih strana premazati ostatkom kreme. Od gore posipati struganom čokoladom i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Punjene pečene paprike

Glavno jelo ili prilog, pitanje je sad?! Ako mene pitate, kao pravi gurman reći ...

Voćno – vanilasta rozen torta

Kolač ili tortu sa rozen korama se spremam već dugo napraviti. Za te sam ...

Domaći ReciPeci kebab

Jeste li kad poželjeli pojesti zdravi fast food? Ja jesam, puno puta…Dok sam bila ...

Mac & Cheese – američki makaroni sa sirom

Mac & Cheese iliti makaroni sa sirom, iako stvarnim porijeklom talijanska tvorevina, malo po ...

Gougères – francuska peciva kao slane princes krafne

Kako bih razbila monotoniju u pripremi kiflica ili klipića koje radim stvarno često, pokušala ...