Krokete pripremam u svojoj kuhinji već jako dugo i prilično često. Najčešće ih radim od krumpirovog tijesta (slično kao njoke), no nikad se nisam zaintrigirala dovoljno da saznam zašto se kroket, zove baš tako. Pa evo, zbog moje znatiželje a možda i vaše, Kroketi nam dolaze iz francuske, od izvorne francuske riječi ‘croquette’ što u prijevodu znači okruglica ili valjušak. Dakle s tim valjušcima se može nadalje raditi što god vam srcu milo: možete ih kuhati pa su to onda njoki, možete ih kuhati pa uvaljati u krušne mrvice i pekmez pa su onda Šufnudle, možete ih pržiti uvaljane u malo krušnih mrvica pa su onda samo prženi kroketi, možete ih miješati sa raznim nadjevima pa su onda recimo Kajgana kroketi…kako god okrenemo, bez kroketa jednostavno ne ide 🙂

Ovaj vam put donosim malo drugačiji recept za krokete u koje umjesto kuhanog krumpira ide svježi kravlji sir. Od iste sam mase jedan dio pržila u mrvicima, a drugi dio kuhala ka njoke i u svakom je slučaju ispalo jako dobro. Ovo je idealan prilog uz sva mesna jela a meni nekako ponajviše uz mesna jela s raznim umacima. Naravno da meso nije ultimativno riješenje za glavno jelo u kombinaciji s kroketima, već to može biti i neki laganiji umak od povrća ili recimo samo, kuhano povrće na lešo. Sve je stvar vašeg izbora. No što god odlučili, s kroketima nećete pogriješiti 😉 Evo recepta…

Potrebno:

  • 500 g bijelog kravljeg sira
  • 20 dag brašna (oštro ili glatko, svejedno je)
  • 10 dag pšenične krupice (grisa)
  • 2 jaja
  • vegeta, sol, papar
  • krušne mrvice u koje će se kroketi uvaljati prije prženja

Priprema:

  1. Sve sastojke dobro izmiješati u većoj posudi. Trebali biste dobiti srednje tvrdu kuglu tijesta.
  2. Na pobrašnjenoj radnoj površini (Tupperware podloga za razvaljavanje mi je baš dobro došla iako mi baš ne prijanja jako dobro 😉 ), izraditi tijesto još jednom rukama. Razvući ga u deblji valjak. Izrezati taj valjak u nekoliko dijelova pa svaki dio rukama stanjiti u tanji valjak koji se potom reže na željenu dužinu.
  3. Ako se od mase rade prženi kroketi tada od valjka režite dužine cca 8 cm, pa svaki kroket malo uvaljate u krušne mrvice.Ako se od mase rade njoki, izrežite valjak na manje komadiće.
  4. Za krokete zagrijati veću količinu ulja, pa u vrelom ulju pržiti krokete dok lijepo ne porumene. Ocijediti ih od viška masnoće na papirnom ubrusu.
  5. Za njoke, zavriti veću količinu slane vode pa u kipuće spuštati njoke. Kada isplivaju na površinu, kuhati još 5 minuta, ocijediti i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Čokoladna pita bez pečenja s Oreo keksima

Čokoladna pita bez pečenja s oreo keksima u podlozi oduševiti će sve istinske ljubitelje ...

Štrukli sa sirom i šumskim voćem

Štrukli sa sirom koji se prvo kuhaju pa zapeku poliveni vrhnjem prepoznatljiva su delicija ...

Zapečeni đuveč sa piletinom

Razmišljajući danas što napraviti za ručak iz jedne sam ladice sjećanja iskopala jedno jelo ...

Bruschette – brzi, neodoljivi zalogajčići

Bruschette su jednostavni i upravo neodoljivi zalogajčići koji će uljepšati svaku zabavu i prijateljsko ...

Vukovarske buhtle s pekmezom

Vukovarske buhtle – omiljena slatka peciva

Kad se kaže buhtle, prva je asocijacija koja pada na pamet pecivo od dizanog ...

Languši

Languši su tradicionalno međimursko jelo i ja sam se prvi put s njima susrela ...