Iako za biskvitnu roladu vrijedi pravilo kako je to najjednostavniji kolač koji se može napraviti, ja se baš ne bih složila s tim. Mislim, jednostavni su sastojci, jednostavno je gotova za čas ali početnici u kuhinji koja to nije nikad radila ovo je sve samo ne jednostavno. Ja iskustva u kuhinji imam dosta, te podjednako jako volim spremati slana i slatka jela, no rolade, pogotovo slatke su mi trn u oku 😉 Biskvitnu roladu stoga nikad niti nisam pekla, okušala sam se par puta sa onim malim nepečenim roladama od kokosa i čokolade, ili pak sa onim roladama s oblatnama, ali čak i te mi nisu ispale baš nešto i nikad nisam bila potpuno zadovoljna.

Ove smo nedjelje slučajno ostali bez deserta poslije ručka pa sam uz nešto malo sastojaka u špajzi i hladnjaku odlučila napraviti nešto slatko. I tako se sjetih famozne biskvitne rolade – pa kad mogu svi, zašto ne bih i ja! Naravno, idem prvo na net potražiti neki recept odnosno način na koji se to savija. I već u startu ostanem razočarana jer jedni tvrde da se rolada savija topla pa tek kad se ohladi da se nadjeva a neki opet tvrde da se rolada još topla premazuje nadjevom i odmah tako topla savija. Pošto nisam imala puno vremena, odlučih se ja za ovu bržu varijantu sa savijanjem još tople rolade s nadjevom. Namazah polovicu pekmezom a drugu polovicu nutelom, počnem savijati a kad ono, pekmez curi na sve strane, savijača se na rubovima lomi bez obzira kolko jako sam namočila krpu ispod biskvita – sve u svemu užas. Nekako sam ju zamotala i s nestrpljenjem pospremila u fridge na hlađenje. Rezultat osrednji – onaj dio s nutellom se još lijepo držao na okupu, ali ovaj dio s pekmezom se doslovce razdvajao i u sredini imao rupu (kao što možete vidjeti na fotkama) jer naravno roladu uopće nisam mogla dovoljno jako saviti i priljubiti. Možda mi je bio presuh biskvit, možda sam stavila previše pekmeza, možda, možda….Ehh, ti jednostavni kolači..

Dakle, pouka je slijedeća – biskvitna rolada se definitivno savija još topla, hladi se tako savijena pa se tek onda odmata i premazuje nadjevom! Bar je to moje iskustvo. Sve u svemu, biskvitna rolada je doista jednostavan, a sasvim fini kolač koji je gotov za čas i s kojim nema puno prtljanja, ali samo uz malo sreće i slijedeći neke osnovne korake 😉 Evo recepta:

Biskvitna rolada

Biskvitna rolada – recept

POTREBNO:

  • 5 jaja
  • 120 g šećera
  • 120 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 3-4 žlice tople vode
  • 150 ml ulja

PRIPREMA:

  1. Razdvojiti žumanjke i bjelanjke, pa posebno miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom. Postepeno dodavati ulje, brašno i prašak za pecivo.
  2. Na kraju umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
  3. Izliti smjesu u veliki lim na papir za pečenje i peći u pećnici na 180°C 15-20 minuta.
  4. Iskrenuti pečeni biskvit na mokru krpu koju po želji možete posuti šećerom, pa zamotati zajednos a krpom u roladu dok još sve vruće. Pustiti tako zamotano u krpu da se ohladi!
  5. Ohlađenu roladu razmotati te ju premazati pekmezom, nutellom ili kakvim drugim nadjevom, a već prema vašoj želji. Pažljivo savinuti roladu te pustiti da odstoji na hladnom bar 1 sat jer će se tako lakše rezati.
  6. Rezati na tanke kriške i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (14)

  • Sanela Mallory

    Ne brini, rolada odlično izgleda! Kad se samo sjetim svojih prvih rolada: moje nisu izgledale ni približno tako dobro kao tvoja – moje kore su bile totalno zdrobljene i nije bilo šanse da se to nareže na šnite.
    Često u receptima, kuharicama itd. čitam upravo to što si rekla: “rolada je jednostavna za napraviti”, a često je dodano i da je “idealna za početnike u kuhinji”. Ja na to redovito kolutam očima jer su moja iskustva sasvim drugačija: prije “više godina” na početku moje “karijere u kuhinji” – koliko li je samo kora za roladu završilo u smeću; meni se sve drobilo, pucalo, raspadalo, a radila sam po “provjerenim” receptima. Točno je da vruću praznu koru treba narolati, pustiti da se ohladi, pa onda ohlađenu odmotati, namazati i opet zarolati. No, meni se događalo da vruća prazna kora sva pupuca dok ju namatam – kad se ohladila i kad sam ju htjela razmotati i nadjenuti: sva se zdrobila. Tijekom godina sam ipak svladala izradu roladi.
    No, meni se i dan-danas dogodi da kad radim roladu po nekom novom receptu da se kora sva zdrobi i popuca – a očito je problem u meni, budući da te biskvitne rolade slove kao jednostavne i idealne za početnike. Recimo da su rolade “jednostavne” što se tiče sastojaka i vremena izrade, ali sam postupak ja smatram “pipkavim”. Problem je što biskvit može biti presuh i žilav, a onda ne pomaže ni mokra krpa. Zato sumnjam da je svima (početnicima) jednostavno napraviti idealnu biskvitnu koru za roladu.

  • admin

    Jeeeeee, hvala ti Sanela do neba i natrag! Ma znala sam da nas ima još istomišljenika oko famoznih ‘jednostavnih roladi’ 😀

  • marta

    mene zanima mota li se krpa zajedno s roladom ili se zamota prvo rolada pa onda nju zamotati u krpu?

  • admin

    Rolada se zamata tako da se dok je biskvit topli stavi na mokru krpu, a sa drugom mokrom krpom se pokrije od gore i tako odstoji 5-6 min.dok ne malo ne omekša. Zatim se gornja krpa makne, a uz pomoć donje krpe se zavije rolada. Krpa se ne zamata, nego samo služi kao pomoć pri rolanju 🙂

  • marta

    hvala :))

  • selma

    Super su hvala puno

  • julKa

    Jedno je sigurno: u rolade nejde i nema potrebe ići ulje. To je isključivo lagano, biskvitno tijesto koje se ne masti ni zamašćuje jer tad gubi na rahloći..samo jedan mali savjet!

  • Olja

    Draga Sandra, zanima me koje brašno ide, glatko ili osštro?

  • Sandra Gašparić

    Ja obično stavljam glatko jer to najčešće imam doma, ali mislim da rezultat ne bi bio puno drugačiji da se napravi i sa oštrim 😉

  • ivana2005

    Slažem se s julKom: u ovakvo biskvitno tijesto ne ide ulje.
    I još jedan savjet: pečeno tijesto će manje biti podložno pucanju ako se ne koriste sva cijela jaja, već 6 žutanjaka, ali snijeg od samo 2 bjelanjka.

  • Cukrica04

    Prvi kolac koji sam u zivotu spekla je bas bila rolada i prva pouka koju sam dobila u vezi pripreme je da se ona mota topla i fila ohladjena.
    Uz roladu sam savladala tehniku pecenja biskvitnih tijesta, zato mislim da je savrsena za pocetnike a za nas spretnije je rolada super rjesenje kad pozelimo nesto jednostavno, brzo i fino.
    I naravno, kad danas spremam roladu sjetim se svojih mladih dana i prvih koraka u kuhinji, hehe… 😃

  • Ljerka

    Odlično mi je ispala stvarno, napravila sam odmah dvije za dva različita nadjeva. Prozračna, rahla, odlično se zamotala. I brzo gotova. Pitanje: bi li škodila korica limuna i žlica-dvije vruće vode u biskvit? Hvala.

  • Sandra Gašparić

    Ne bi škodilo nimalo. NO pitanje je, čemu dodavati išta ako vam ispalo super i bez toga?

  • Mima

    U roladu ide ulje, jaja odnosno žumanjak isušuje biskvit!!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Domaći ReciPeci kebab

Jeste li kad poželjeli pojesti zdravi fast food? Ja jesam, puno puta…Dok sam bila ...

Čokos kokos

Evo jednog recepta kojeg mi je poslala moja draga čitateljica Thelma Soljačić iz Zadra. ...

Jednostavne piroške

Ako ste mišljenja da su piroške nekakvo turbo komplicirano pecivo koje možete nabaviti samo ...

Burek sa piletinom kao jednostavan i ukusan ručak

Kada se kaže burek, misli se na burek sa mljevenim mesom.  I mnogi će ...

Prhka torta od breskvi

Jednostavna torta koju često pravim jer može stajati u hladnjaku više dana a da ...