Recept poslala: Thelma Soljačić iz Zadra

Thelma nam ovaj put šalje recept za jednostavan a izrazito osvježavajuć napitak, koji bi po izvrsnosti mogao stajati uz bok mojemu sirupu od bazge. Priprema je kako ćete vidjeti u receptu jednostavna i ne traje dugo pa tako uz malo volje možete napraviti sami svoj domaći sok/sirup od mente. A za sve one koji mentu ne upotrebljavaju često ili gotovo nikada (kao ja npr.) malo sam prosurfala i napravila za vas mali info o menti. Nadam se da će vam biti korisno – meni jeste 🙂 Za početak, evo Thelminog recepta:

Potrebno:

  • 40-50 dkg grančica svježe mente
  • 4 l vode
  • 3 kg šećera
  • 5-8 dkg limunske kiseline

Priprema:

  1. Vodu sa šećerom staviti kuhati. Od trenutka kada zavrije, kuhati pola sata djelomično pokriveno.
  2. Nakon pola sata ugasiti plin, dodati limunsku kiselinu, promješati i pustiti da se hladi.
  3. Kada je sirup mlak ( ne sasvim hladan) u njega se stave grančine mente koje su prethodno oprane (dakle grančicu zajedno sa listom, a ne samo list), promješa se, posuda se pokrije i pusti se da odstoji 24h.
  4. Nakon 24h, sirup se procijedi kroz sito i čistu gazu. Ulije se u čiste i sterilizirane boce, koje se dobro zatvore.
  5. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Idealno ljeti uz koju kocku leda i krišku limuna. Može ga se mješati sa sokom od limuna ili bazge.

Menta, metvica, nana…puno naziva za istu biljku a koliko u stvari znamo o njoj? Evo nekoliko informacija:

  • Menta ili metvica je već tisućljećima poznata u narodnoj medicini po svojim iznimnim ljekovitim svojstvima. Upotreba je mente raznolika i višestruka. Najpoznatija je upotreba: čaj od sušenog lišća, zatim esencijalno ulje za proizvodnju šampona, sapuna, paste za zube i vrlo često bombona i žvakaćih guma, u kolačima, kremama, sladoledima ili pak kao u ovom receptu, u soku 😉 Iako ima preko 250 vrsta metvica, najpoznatije su klasasta metvica (spearmint) i paprena metvica (pepermint).
  • Najpoznatije je ljekovito svojstvo metvice ublažavanje probavnih smetnji. Studije su pokazale da ulje u metvici ublažava simptome sindroma iritiranih crijeva, grčeva u debelom crijevu, mučnine, napuhanosti, grčeva koji se javljaju kod menstruacije. Ljekovita svojstva metvica duguje aktivnoj komponenti mentolu koji ima svojstvo smirenja mišića. Nekoliko kapljica ulja u čaši vode nakon obroka može pomoći u sprečavanju probavnih tegoba, tonik od metvice može potaknuti apetit ili spriječiti mučninu koja se javlja prilikom putovanja.
  • Metvica ljekovito djeluje i na zdravlje dišnog sustava jer mentol djeluje protiv simptoma prehlade i suhog kašlja. Metvica može povoljno djelovati na ozdravljenje od astme, neutralizirati slobodne radikale, blokirati proizvodnju tvari koje potiču upale, a potiče stvaranje tvari koje olakšavaju disanje i može ublažiti simptome alergija.
  • Trljanjem ulja metvice u sljepoočnice može se smiriti glavobolja, a primijenjeno na koži ublažava reakcije kože na bršljan. Ulje metvice ima antiseptična svojstva pa se stoga preporuča i za održavanje zdravlja zubi, nadalje uklanja loš zadah, pomaže kod zdravlja desni i kod zubobolje.
  • Metvica kao i većina esencijalnih ulja ublažava posljedice stresa, depresije i mentalne iscrpljenosti, pomaže i kod nervoze i uznemirenosti.
  • Zahvaljujući osvježavajućem svojstvu da hladi metvica može smiriti groznicu, a primijenjena izvana smanjiti i bol.
  • Ipak, savjetuje se oprez i umjerenost kod uzimanja metvice jer neka istraživanja pokazuju da može izazvati alergije, oticanja, osip i slično. Poseban  je oprez potreban ako je namjeravate sami brati negdje u prirodi, jer neke vrste metvice (paprena metvica) mogu kod nepravilne uporabe biti vrlo štetne. Također, oprez je potreban i prilikom korištenja kupovne, nikad ne pretjerujte s količinom i ne prekoračujte navedene doze.

Recept u slikama za sirup od mente:

Oznake:

  • Prikaži komentare (8)

  • Jana

    Sviđa mi se ovaj recept, a čini mi se da bi također bilo ukusno da se umjesto mente koristi melisa (limunska menta), naime, limunkse mente imam jako puno pa tražim recepte za isprobati…

  • Thelma

    Jana, mislim da uopće nebi pogriješila sa limunskom mentom. Naime svi ti recepti su vrlo slični, bit je da se šećer dobro prokuha sa vodom, da se biljci da dovoljno vremena da u sirup pusti sve što treba. Mišljenja sam da kod limunske mente samo treba biti oprezan sa limontusom da se nebi dobilo previše kiseline. Predlažem da kod dodavanja limontusa kreneš polako , dosta mješaš i isprobaš. Mislim da mora biti bar malo limontusa da bi sok duže trajao odnosno da ga malo konzervira.
    Probaj i javi!!

  • vedrana

    Ja radim redovito sirup od melise.Recept je :
    5 litara vode
    20 dkg limunske kiseline
    50 vrhova melise (sa po 4-5 listića)
    7 kg šećera
    Prvo u hladnu vodu dodaš limunsku kiselinu i melisu.Ostaviš 24 sata da pusti svoj okus,zatim to procjediš i dodaš šećer koji mora opet stajati 24 sata s tim da povremeno promiješaš.
    To je to.Jako jednostavno i jako fino i može se raditi cijelo ljeto.Ja sam čak napravila duplu smjesu i stavila u škrinju za probu.I još zaboravih reći da od te količine ispadne nekakvih 8-9 litara.

  • admin

    Super Vedrana, hvala puno na receptu. Treba probati svakako! 🙂

  • Dule

    Hvala na receptu 😉
    meni je bastina puna mente (metvice) tako da ce bit soka za izvoz 😀

  • nikola

    Hvala na korisnim savjetima

  • Nela

    Možete li mi reći kada berete mentu?

  • Sandra Gašparić

    Pakada se lijepo razlista.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Muffini sa bananama i čokoladom – banana bread muffini

Muffini sa bananama i čokoladom ili jednostavnije da kažem banana bread muffini, idealni su ...

Brze poderane gaće – jednostavan recept bez kvasca

Kada dođete kod nas u Slavoniju na kakav kirbaj, manifestaciju ili samo koncert na ...

Bobanova torta – čokoladna torta bez brašna

  Bobanova torta definitivno je jedna od jednostavnijih, a opet najukusnijih torti koje sam ...

Spiderman torta

POTREBNO: Biskvit: 5 jaja 15 dag šećera 1 vanilin šećer 10 dag brašna 1 ...

Rafaelo kuglice sa pudingom za još ljepši Božić

Ako slučajno niste ljubitelj mlijeka u prahu s kojim se najčešće rade raffaello kuglice, ...