Okruglice od sira i grisaOkruglice od sira i grisa iliti knedle sa sirom i grizom lagano su bezmesno jelo koje neodoljivo podsjeća na knedle sa šljivama ili na šufnudle, samo što se u ovom slučaju tijesto radi sa sirom umjesto sa krumpirom. Dakle, princip je isti – umijesi se tijesto od sira grisa i jaja pa se formiraju knedle koje se zatim kuhaju, a nakon kuhanja ih možete servirati kako god vam volja: sa prženim krušnim mrvicama i šećerom, sa pekmezom, za umakom od vrhnja…Na koji god način da ih zgotovite, odlične su i klinci ih jednostavno obožavaju. Okruglice od sira i grisa mogu se napraviti i u većoj količini (meni se to vrlo često događa, a i praktično je), zamrznuti pa ih tako zamrznute možete vaditi po potrebi i u onoj količini koliko vam je potrebno, skuhati pa su tako brzinski ručak, prilog mesnom jelu ili slatka večera su gotovi za tren. Sa okruglicama (knedlama) od sira i griza ne možete pogriješiti kako god da ih napravite i uvijek su dobro došla opcija za ručak na brzinu.

Okruglice od sira i grisaOkruglice od sira i grisa

POTREBNO:

  • 150 g grisa (pšenične krupice)
  • 300 g bijelog kravljeg sira
  • 30 g brašna
  • žličica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 30 g maslaca

PRIPREMA:

  1. U većoj posudi vilicom razmrvite sir, dodajte mu jaje i otopljeni maslac pa dobro sve izmiješajte. Tada postepeno dodavajte gris, brašno i prašak za pecivo. Pripremljenu smjesu ostaviti poklopljenu da odstoji najmanje 30 minuta, a poželjno bi bilo 1 sat.
  2. Nakon što je smjesa odstojala i postala malo kompaktnija, rukama uzimati masu i formirati okruglice veličine ping-pong loptice. Ako vam je masa premekana, dodajte još 2-3 žlice brašna, a kuglice radite vlažnim rukama.
  3. Nakon što ste formirali sve okruglice, spuštajte ih u lonac sa ključalom vodu koju ste prethodno posolili. Nakon par minuta lagano prođite kroz posudu skroz do dna većom špatulom kako bi se i one okruglice koje su se možda zalijepile za dno, odlijepile i ‘isplivale’ na površinu. Nakon što su sve okruglice na površini, kuhati još daljnjih 15 minuta.
  4. Kuhane okruglice ocijediti te poslužiti posipane prženim krušnim mrvicama sa šećerom ili pekmezom. SAVJET!! Idealne slatke pržene krušne mrvice napravite tako da u tavi rastopite 100 g maslaca, dodajte 4 žlice šećera i 1 vanilin šećer, te cca 2 šalice krušnih mrvica. Sve tako zajedno lagano miješati i pržiti samo par minuta kako mrvice ne bi prejako potamnile.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Pripremiti smjesu za okruglice od sira i grisaNapraviti okrugliceSkuhati okruglice u većoj količini slane vodePosipati ih krušnim mrvicama i šećeromPoslužiti okruglice od sira i grisa sa slatkim mrvicama

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Cukrica04

    Super jelo! Godinama imam slican recept a najcesce ga upotrebljavam kao prilog nedjeljnom mesnom jelu. 😊

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kakao kocke – fini kolač s mrvicama

Kakao kocke jedan su od onih kolača koji ispečete sebi za dušu, naročito ako ...

Uskrsna peciva u obliku zečića

Iako se za Uskrs tracionalno pripremaju ukusne slatke pletenice ili pince koje odlično pašu ...

Brza salata sa lignjama, krumpirom i rukolom

Kada se nađeš u strci i zbrci pa ne znaš niti što bi skuhao ...

Pekmezara – starinski kolač s pekmezom

Pekmezara je jedan od onih recepata koji se nalazi u puno bilježnica naših baka ...

Palačinke s bananama

Kada bih vam ja rekla koliko dnevno vremena provedem razmišljajući što da skuham ili ...