Bagels peciva sa rupom i sjemenkama idealna za sendviče!

Bagels peciva su nešto za što ste sigurno puno puta čuli u raznim američkim serijama i filmovima, gdje su ova peciva sa rupom jako popularna. Iako izgledom jako podsjećaju na (opet) američke donnutse, nemaju ništa drugo slično sa njima. Sad kad bolje razmislim, odakle amerima ta potreba obožavanja peciva sa rupom u sredini?! Hmm, kako god bilo, bagels peciva su jako ukusni zalogajčići koji u formi sendviča daju najbolje rezultate.

Rekoh u startu, bagels = američka peciva. No, tome baš i nije tako. Jer, originalnu formu ovih peciva u Ameriku su donijeli doseljenici židovskog porjekla najčešće iz Poljske. Kako to obično i biva sa finim stvarčicama, one se vole udomaćiti u utisnuti u živote ljudi koji ih tada prisvoje kao svoje. Porjeklo je u stvari sasvim nebitno. Bitno je to da su ovo najukusnija peciva za sendviče koje ćete ikad probati!!

Po čemu su posebna bagels peciva?

U osnovi, bagels peciva su obična peciva od dizanog tijesta koja se pripremaju na neobičan način – prvo se kuhaju, a potom peku! I upravo u tom grmu leži zec okusa ovih peciva. Kuhanjem oblikovanog dizanog tijesta, pa tek potom pečenjem, postiže se savim drugačija struktura peciva koje je tipično po malo težoj i žilavijoj strukturi, što je za sendviče odlična stvar!

Kod ovih peciva dužina kuhanja uvjetuje i njihovu konačnu boju nakon pečenja, a i žilavost. Znači, što ih duže kuhamo, to će peciva biti tamnija i žilavija! Oblikovanje bagels peciva je sasvim jednostavno i jednom kada ih napravite, vidjet ćete da ste pravi majstor 😉 Od uzdignutog tijesta oblikuju se kuglice u koje se prstom utisne rupica koja se tada opet prstima ruke malo proširi. I to je to! Vrste sjemenki su opcionalne, pa ako ih ne volite slobodno ih izostavite.

Ova peciva imaju i nešto dužu izdržljivost, pa ih tako bez problema možete držati i po nekoliko dana na sobnoj temperaturi prekrivene ubrusom. Neće se osušiti kao obični kruh ili klasična peciva. Super je stvar i to što ih npr. možete i zamrznuti, nakon kuhanja, a prije pečenja pa si tako skratiti postupak pripreme neki drugi dan 😉

Bagels peciva su načinom pripreme skoro pa ista kao bavarska peciva, samo što se bavarska najčešće oblikuju u kifle i perece 😉

Bagels peciva

POTREBNO:

  • 800 g glatkog brašna
  • 400 ml mlake vode
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice soli
  • 100 ml ulja
  • Za kuhanje: 3 l vode, 4 žličice sode bikarbone, 2 žličice soli
  • Za posipanje: sezam, lan, mak, sol…

PRIPREMA:

  1. U većoj posudi pomiješati brašno, kvasac, šećer i sol pa dodavati postepeno vodu i ulje. Miksati mikserom s nastavkom za tijesta ili sa spiralama dok smjesa ne postane kompaktna. Tada nastaviti mijesiti rukama dok tijesto ne postane potpuno glatko i podatno. Po potrebi posipajte sa malo brašna dok mijesite kako se ne bi previše lijepilo za ruke. Pokriti tijesto prozirnom folijom i ostaviti na toplome na nabuja.
  2. Uzdignuto tijesto izručiti na radnu površinu, oblikovati deblji valjak koji sada treba podijeliti na 14 jednakih dijelova. Od svakog dijela oblikovati lopticu. Loptice odlagati na pladanj posipan brašnom.
  3. U sredinu svake loptice utisnuti prst i napraviti rupicu, Uzeti lopticu u ruku pa proširiti rupici kako bi se dobio prstenasti oblik. Odlagati sva bagels peciva opet na pobrašnjen pladanj.
  4. U međuvremenu pripremiti veći lonac s vodom, zakuhati pa dodati sol i sodu bikarbonu. U vrelu vodu spuštati oblikovana peciva. Kuhati ih sa svake strane po 30-40 sekundi. Vaditi ih šupljom lopaticom i slagati na lim obložen papirom za pečenje. Premazati ih umučenim jajem, posipati ih po želji sezamom ili nečim drugim, pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC 20 minuta.
  5. Pečena peciva mogu se poslužiti samostalno ili pak uz dodatak raznih namaza ili umaka kao sendvič. Dobar tek!

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Londoner ploške, Pita od keksa, Medenjaci

O receptima iz bilježnica… LONDONER PLOŠKE Tijesto: 21 dag brašna 14 dag maslaca 2 ...

Germknedle – najbolji recept ove zime i Božića

Kada čujete negdje tu riječ Germknedle, na što prvo pomislite? Advent, Božić, zima, skijanje, ...

Kolač sa jabukama – najbolji kremasti kolači

Kolač sa jabukama koji vam danas predstavljam je definitivno kolač mojeg djetinjstva. Mama je ...

Milanske šnicle – najukusniji odresci junećeg buta!

Milanske šnicle su predivan recept koji sam prije puno godina dobila od jedne svoje ...

Šulenka na mlijeku – jednostavnost prije svega

Više sam se puta do sada uvjerila kako su najjednostavnije stvari nekako najbolje. Počevši ...