Galette sa jagodama su čisti dokaz kako najjednostavnije stvari ponekad doista ispadnu najbolje i najukusnije. Francuskog porijekla, pa odmah u skladu sa tim i francuske finoće, galette su jednostavni kolači i slastica koju baš svatko može napraviti. Naravno da neće svakome ispasti savršeno, ali baš u toj nesavršenosti je sva ljepota 🙂

Radi se u stvari o prhkom tijestu koje se nadjeva voćem, po rubovima se savija prema unutra i ispeče. Sasvim jednostavno, zar ne? Galette se mogu pripremiti sa gotovo svim vrstama voća. Odlične su i sa šljivama, marelicama, višnjama, trešnjama, breskvama, mogu se raditi i za zamrznutim voćem koje prethodno samo odmrznete. A meni su ipak najdraže galette sa jagodama. 

Zašto baš galette sa jagodama?

Bit će da je razlog taj što jagode obožavam od kada znam za sebe. I svake godine ne mogu dočekati svibanj da zacrvene prve domaće jagode. Iako ih najviše volim baš takve kakve jesu, netom ubrane u bašti, bez šećera, bez ičega, volim ih i u kolačima i slasticama. Recimo, uvijek ću najprije zgrabiti sladoled koji ima preljev od jagoda. Jagode su ustvari najbolje u svježem stanju i termičkom obradom se prilično unište i što se strukture tiče, ali i okusa. Zato uvijek gledam u galette sa jagodama staviti jagode koje već polako prolaze pa mi ih ne bude žao 😉

Budući su jagode voće sa puno vode u sebi, termičkom će obradom sva ta ‘voda’ izaći ih njih. Zato treba voditi računa o tome prilikom spremanja slastica sa jagodama i prilagoditi vrijeme pečenja ili stajanja u kremi makar to bilo i u hladnjaku. Npr. galette sa jagodama će se pretvoriti u plivajuće otoke tijesta ako u jagode prije pečenja ne umiješate gustin. On će ‘pokupiti’ tekućinu i učiniti od jagodičastog soka finu kremicu. 

Znači, galette sa jagodama su jednostavan kolač, ali se treba držati nekih osnovnih pravila i sve će teći glatko, a krajnji rezultat će biti fantastičan!

Galette sa jagodama

POTREBNO:

Za prhko tijesto:

  • 280 g brašna
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 130 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1/2 žlice kiselog vrhnja

Za nadjev:

  • 500 g jagoda
  • 3 žlice šećera
  • 4 žlice gustina

I još:

  • 1 jaje (za premazivanje)

PRIPREMA:

  1. Pomiješati brašno, šećere i sol. Dodati maslac izrezan na komadiće, kiselo vrhnje i jaje pa brzo umijesiti prhko tijesto. Omotati ga folijom i pospremiti u hladnjak. Neka počiva tako dugo dok ne pripremite jagode.
  2. Jagode oprati i nasjeckati na polovice ili četvrtine. Pošećeriti ih i promiješati. Netom prije stavljanja na tijesto posipati gustinom i opet lagano izmiješati.
  3. Ohlađeno tijesto podijeliti na četiri jednaka komada. Znači dobiti ćete 4 manje galette.
  4. Svaki dio tijesta razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini u krug 3 mm debljine. Na sredinu kruga staviti jagode, ali pazite da ostane slobodan rub cca 3 cm debljine. Rubove premazati umućenim jajetom. Presavinuti rubove prema unutra preko jagoda, ali ne do kraja (vidi sliku). Tako dobivene galette prebaciti oprezno u lim obložen papirom za pečenje. Premazati rubove galetta ostatkom umućenog jajeta.
  5. Na isti način napraviti galette od preostalog tijesta i voća.
  6. Peći u pećnici na 180C 40-45 min. Galette su gotove kada lijepo porumene po rubovima.
  7. Poslužiti toplo ili hladno uz sladoled od vanilije ili slatko vrhnje po želji.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Salata sa piletinom

Salata sa piletinom, puno povrća i finim dresingom osvježavajuć je i ukusan ručak koji ...

Jednostavni kolač od vrhnja sa jagodama

Iako kolače nekako najčešće radim vikendom, posebno me veseli usrećiti moje ukućane nečim slatkim ...

Slasna kućica od paprenjaka

Paprenjaci su jedan od onih sitnih kolačića bez kojih je teško zamisliti Božić i ...

Vafli – savršeni slatki doručak

Vafli su jednostavna slastica koja se priprema od davnina. I upravo zbog te svoje ...