Napraviti dansko pecivo jednostavno i brzo? Moguće je, naravno, ako koristite gotovo lisnato tijesto koje samo morate oblikovati, napuniti odgovarajućim nadjevom i ispeći. Iako u Danskoj nisam bila pa slijedom toga nisam niti probala original, vjerujem da ova moja danska peciva nemaju puno sličnosti sa originalnim, ali da su odlična i fina – jesu!

Danko pecivo je inače nadaleko poznati specijalitet danske kuhinje. U osnovi se tu radi o bogatom lisnatom tijestu koje se nakon razvaljavanja može oblikovati na više različitih načina. I naravno, može se puniti svim i svačim: pekmezom, čokoladom, cimetom, voćem, pudingom…Najčešće su danska peciva slatka i sigurna sam da uz čašu mlijeka ili čaja mogu biti savršeni doručak ili užina. Tajna tog predivnog okusa danskih peciva upravo je u postupku nastajanja lisnatog tijesta. Ono se tradicionalno radi sa jako puno maslaca i jaja, priprema traje podosta jer puno se puta tijesto mora preklapati i razvaljavati. Znači, jako slično tijestu za kroasane. Pa ako se kojim slučajem želite okušati u izradi domaćeg lisnatog tijesta, svakako preporučam da pogledate OVAJ RECEPT 😉

Iako tijesta bilo koje vrste meni nisu strana i stvarno volim mijesiti, ovaj put sam poželjela napraviti dansko pecivo brzo i jednostavno. I uspjela sam! Naravno, sa kupovnim lisnatim tijestom 😉 Ovaj oblik koji vam dana predstavljam mi je posebno dopadljiv i sladak. Jednostavno se radi, a nadjev od bresaka i sira savršeno se uklopio. Umjesto bresaka možete koristiti bilo koje drugo voće, ili pak u središte peciva staviti kuhani puding od vanilije.

Dansko pecivo

Dansko pecivo sa breskavama

POTREBNO: (za 12 komada)

  • 2 pakiranja lisnatog tijesta
  • 3 breskve
  • 2 mala sirna namaza
  • 3žlice gustina
  • 3 vrećice vanilin šećera

PRIPREMA:

  1. Breskve oguliti i narezati na sitnije komadiće.
  2. Sirni namaz malo razraditi vilicom da bude lako maziv.
  3. Lisnato tijesto odmotati na radnoj površini. Izrezati ga na 6 kvadrata. Svaki kvadrat preklopiti u trokut, pa oštrim nožem zarezati sa svake vanjske strane (od vrha spojenog trokuta prema dolje). Sada kvadrat otklopiti pa izrezane dijelove prebaciti svaki na suprotnu stranu tako da u sredini dobijete malo ‘udubljenje’ u koje će nam ići nadjev.
  4. U sredinu svakog oblika staviti po žličicu sirnog namaza, preko njega pola žličice gustina, zatim breskve. Sve posipati vanilin šećerom.
  5. Na isti takav način oblikovati preostale kvadrate tijesta. 
  6. Slagati u lim obložen papirom za pečenje i peći u pećnici na 200*C 25 minuta.
  7. Nakon pečenja, izvaditi iz pećnice i sačekati par minuta da se peciva malo prohlade kako biste ih lakše izvadili sa lima i poslužili.
  8. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Šarena povrtna gnijezda

Iako bi ovaj recept i izgledom i nazivom glatko mogao proći pod uskršnju tematiku, ...

Čokoladne banana kocke

Prošlog sam vikenda malo eksperimentirala s kolačima, pa sam od nekoliko sakupljenih recepata uzela ...

Sekelji gulaš – Székely gulyás

Sekelji gulaš ili Székely gulyás pitanje je sad…a pitanja ustvari i nema jer razlika ...

Kremasti kolač s mandarinama

Ako tražite recept za nešto fino, slatko, brzo i jednostavno, onda je kremasti kolač ...

Čokoladne kuglice

Evo konačno završih sve slastičarske poslove za sutrašnju Bruninu feštu. Napravila sma dosta toga ...