Piše: Mara Čović, pedagog

KAKO DOBRO ZAPOČETI NOVU ŠKOLSKU GODINU?

Prije polaska djece u školu mnogi roditelji se pitaju kako će proteći nova školska godina. Pitanja se odnose na pripremljenost za školu, snalaženje među vršnjacima, suradnju sa školom te postizanje dobrih uspjeha u odgoju i obrazovanju.

Neki roditelji sami nemaju  lijepa sjećanja na školu pa time opterećuju i obeshrabruju  svoju djecu. Neki roditelji  prije početka školske godine, u  želji da dijete ozbiljno shvati školu, upozoravaju ga  da će se sve promijeniti kada krene škola, da više neće biti igre i slobodnog vremena i da će ga učitelji naučiti kako se treba ponašati.

Kod ulaska u školu, pozdravljanja s roditeljima i dolaskom u učionicu, možemo primijetiti vrlo različita ponašanja djece: neka ulaze nasmijana i radosna, neka izgledaju radoznalo i puna očekivanja, neka su zbunjena, a neka izgledaju ravnodušno.

Bilo bi dobro da škola tijekom prvih dana stvori ozračje koje je ugodno i privlačno djeci. Škola treba potaknuti roditelja na povjerenje u dijete i sebe. Roditelji trebaju učiniti sve što je u njihovoj moći da škola za dijete postane mjesto na kojemu će se radosno, uporno i sa zanimanjem upoznavati sebe i svoje okruženje.

Većina djece se uspješno uključuje u školovanje, ali škola kao ustanova postavlja  neke nove zahtjeve pred dijete i ono im se treba prilagoditi. Djetetu trebamo pomoći u toj prilagodbi jer će uspješno uključivanje na početku školske godine stvoriti pozitivan stav prema učenju, a to će mu kasnije povećati uspješnost. Uspješnost u školi i dobro slaganje s vršnjacima stvorit će kod djeteta sliku o samom sebi kao uspješnom, prihvaćenom, dobrom prijatelju.

Od djeteta se u školi očekuje duža usredotočenost na školsko učenje.
Roditelji trebaju razgovarati s djetetom o školi  i tomu što je naučilo jer to daje važnost učenju.

Ako je dijete razočarano i nezadovoljno školom, roditelji i učitelji trebaju ga pažljivo i s razumijevanjem saslušati, provjeriti što se dogodilo i posavjetovati ga kako se treba ponašati.

Roditelji i učitelji trebaju razvijati realan pogled na djetetove sposobnosti – nitko ne može u svim aktivnostima postizati dobre rezultate. Optimizam i vjera da možemo uspjeti pridonose uspjehu.

Roditelji se trebaju redovito informirati o djetetovom napredovanju, da što više surađuju u različitim aktivnostima u razredu i školi.

KAKO POMOĆI DJETETU?

  1. Ako se vaše dijete ne privikava lako na nove situacije u školi, obratite se psihologu ili pedagogu.
  2. Saslušajte pažljivo sve što vam dijete priča o svojim iskustvima u školi i s drugom djecom.
  3. Ne odobravajte  nasilno i svadljivo ponašanje. Uputite ga kako se sve može ponašati kad je nezadovoljno.
  4. Ne grdite i ne posramljujte dijete ako ima poteškoća, ne uspoređujte ga sa sobom ili s drugom djecom. Dopustite da vaše dijete ima svoj individualni tempo razvoja.
  5. Kod svih je poteškoća bitno da roditelj postupa sabrano i ne optužuje dijete upravo onda kad ono treba puno podrške i razumijevanja.
  6. Radujte se napredovanju svog djeteta i pokažite da ste ponosni na njega.


Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Mali vodič za prehranu beba

Nedavni razgovor s jednim prijeteljem, novopečenim ocem dječačića od 5 mj. u kojem me ...

I Zubić vile postoje zar ne?

Sedam sati ujutro, zvoni sat, jutro tako bezvoljno i teško, izvlačim iz kreveta klince ...

Ukrašavanje dječje stolice

Nemate ideju što pokloniti nekom za krštenje, za rođendan ili možda za Uskrs? Evo ...

Šarene posudice za olovke

Ako ste se ikad našli u situaciji što sa starim limenkama i raznoraznim kutijicama ...