Speculaas keksi – aromatični keksi za još slađi Božić

Speculaas keksi, ili kako bi po naški rekli Špekulas keksi mogu se naći i pod nekim drugim sličnim nazivima. Tako će se u različitim zemljama, ovi mirisni keksići različito i zvati – Spekulatious, Speculoos ili biscoff keksi. Također se tekstura keksića razlikuje u različitim zemljama, i svatko ih radi na neki svoj tradicionalni način. No, izvorni Speculaas keksi potječu iz Nizozemske gdje se tradicionalno peku za Božić ili pak za blagdan sv. Nikole.

Pa upravo zato sam ih i ja odllučila staviti na ovogodišnju listi božićni kolači. Iako, ovi su keksići toliko fini da ću ih definitivno peći i puno češće jer odlično pašu uz kavu. Upravo ćete ovakve keksiće često dobiti u različitim kafićima uz šalicu kave.

Ono po čemu su Speculaas keksi posebni je njihova aroma i izgled. Da bi oni bili to što trebaju biti, bitni su začini koji se dodaju u tijesto. A to je u stvari kombinacija začina koja zadrži cimet, klinčić, kardamon i đumbir. Postoje na tržištu naravno već gotove kombinacije speculaas začina, no vrlo jednostavno je možete napraviti i sami. Pomiješate navedene začine i to je to. Također možete koristiti kombinaciju začina za medenjake ili samo cimet. Okus ovih špekulas keksa ovisiti će o tome što ste stavili u njih.

Druga stvar koja speculaas kekse čini posebnim je njihov izgled. Karakteristično je da površina ovih keksa bude ukrašena određenim motivima. S obzirom da su keksi izvorno iz Nizozemske, uzorak vjetrenjače je najtipičniji. Uzorak na ovim keksima može se napraviti klasičnim drvenim modlicama za medenjake, pečatima za kekse ili valjkom za tijesto sa uzorkom. A s obzirom da ih najčešće radimo za Božić, najbolje bi bilo imati kakav božićni uzorak 😉

Meni je najjednostavniji i najbrži način za napraviti uzorak na keksima, bio valjak za uzorkom. No, da bi se taj uzorak nakon pečenja vidio na keksima, potrebno je raditi kekse bez praška za pecivo. Razlog je taj što će prašak za pecivo prilikom pečenja uzdići keksiće i uzorak koji ste napravili na njima će nestati. Također treba valjkom dosta pritisnuti razvaljanu površinu kakao bi uzorak ostao što vidljiviji. 

Speculaas keksi – recept

POTREBNO:

  • 500 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 320 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1,5 žlica začina za medenjake
  • 1 jaje
  • 50 ml hladnog mlijeka

PRIPREMA:

  1. Miksati maslac sobne temperature sa šećerom i vanilin šećerom. Kada se to lijepo spoji ubaciti jaje pa opet promiksati. U tako dobivenu glatku smjesu postepeno dodavati ostale sastojke i nastaviti miksati. Krajnji cilj je dobiti malo mekše prhko tijesto.
  2. Tako dobiveno tijesto podijeliti na dva dijela, svaki omotati prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30 minuta. Hlađenjem će se maslac u tijestu stvrdnuti pa će keksići nakon pečenja biti prhkiji, a i neće izgubiti formu.
  3. Kada se tijesto ohladilo najprije ga na radnoj površini koju prethodno treba dobro pobrašniti treba stisnuti dlanovima i utanjiti što više. Oblikovati rukama pravokutnu formu. Uzeti običan valjak za tijesto i razvaljati na debljinu od 7 mm. Tada preko tijesta prijeći valjkom za uzorkom. 
  4. Izrezati kekse na četvrtaste oblike i slagati ih na limove obložene papirom za pečenje. Razmak između keksa ne treba biti velik jer se neće jako raširiti tijekom pečenja.
  5. Peći u pećnici zagrijanoj na 180*C jedan po jedan lim, ili ako pečete u pećnici za funkcijom ventilatora peći na 150-160*C sva 2-3 lima od jednom. Speculaas keksi peku se 12-13 minuta. Ne smiju potamniti prikom pečenja jer će inače biti pretvrdi.
  6. Kada se ispeku pustiti ih da se ohlade na limu na kojemu su se pekli, pa ih tek tada premjestiti u kutije.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Saltimbocca a’la Sandra

Saltimbocca u prijevodu znači ‘Skok u usta‘, i izvorno je talijansko jelo, koje se ...

Napoleon torta – višeslojna kremasta delicija

Napoleon torta izuzetno je fina kremasta delicija koju nećete pripremati svaki dan. Ovo je ...

Fini kremasti kolač

Kremasti kolači su nešto bez čega je teško zamisliti vikend kod nas doma tako ...

Odresci na talijanski na ReciPeci način

Razmišljajući nedavno što skuhati za ručak a da to ne bude već viđeno i ...

Mramorni kuglof – idealna slastica za svaki dan

Najavih vam nedavno (u ovom članku), nakon što sam nabavila novi kalup za kuglof, ...