Ružice od jabuka i lisnatog tijesta su još jedan dokaz kako su najjednostavnije stvari ponekad najbolje. Iako na prvi pogled na ova predivna slatka peciva ne biste to rekli, ružice od jabuka i lisnatog tijesta doista je jednostavno napraviti. Pa još kada nabavite već razvaljano lisnato tijesto koje ne morate niti odmrzavati niti razvaljavati, gotovi ste sa poslom u tren oka. A pogledajte samo kako neodoljivo izgledaju!

Iako se u osnovi radi o voću umotanom u lisnato tijesto, ružice od jabuka i lisnatog tijesta su toliko fine da imate osjećaj kao da ste zagrizli u tijesto punjeno nekom kremom. Razlog je taj što se jabuke lijepo opuste, ispeku i puste svoj sok, pa onda u kombinaciji sa pekmezom kojim se tijesto premazuje dobije se savršenstvo okusa.

Dodatni, pa možda i najveći plus ovog deserta je njegov izgled. Ako doista želite impresionirati nekoga, pravo je vrijeme da napravite ružice od jabuka i lisnatog tijesta! U malo vremena, sa minimalno truda i sa samo nekoliko namirnica, dobit ćete slasticu kojoj malo tko može odoljeti. 

Ružice od jabuka i lisnatog tijesta

POTREBNO: (za 12 ružica)

  • 2 pakiranja gotovog razvaljanog lisnatog tijesta
  • 3 jabuke
  • 8 žlica pekmeza od jabuke ili marelice
  • 1 limun
  • 100 g šećera u prahu

PRIPREMA:

  1. Što se jabuka tiče,najbolje bi bilo da budu crvene jer će najefektnije izgledati u obliku ružice. No, svakako to mogu biti i zelene jabuke. Bitno je samo da jabuke prepolovite, izvadite im sredinu pa ih narežete na što tanje ploškice (cca 2 mm) .
  2. Ploškice jabuka preliti sa toliko vode da sve budu prekrivene, iscijediti na njih limun pa ih ili zagrijati u lončiću na vatri ili u mikrovalnoj pećnici na 3 min. Zagrijavanje je potrebno kako bi ploškice jabuka postale savitljive. Ako jabuke narežete dovoljno tanko, na 1 mm debljine, i ako vidite da su dovoljno savitljive, onda nema potrebe zagrijavati ih. 
  3. Lisnato tijesto izrezati na 6 jednakih traka. Svaku traku premazati sa malo pekmeza. Ploškice jabuka slagati cijelom dužinom trake kao crijep (da se malo preklapaju) tako da zaobljena strana koja ima koricu malo viri sa trake tijesta. Znači, otprilike polovica trake će biti sloboda. Slobodni dio tijesta preklopiti preko ploškica koliko ide i lagano pritisnuti prstima. Tako formiranu traku sa jabukama pažljivo zarolati. Trebali biste dobiti oblik ružice. Sve ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.
  4. Formirane ružice slagati u kalup za muffine koji ste prethodno dobro namastili i pobrašnili. Iako je lisnato tijesto dovoljno masno samo po sebi, voće će pustiti sok tijekom pečenja, pa će se ružice jako zalijepiti za kalup ako ga dobro ne namastite i pobrašnite! Možete se poslužiti i papirnom košaricom za muffine. Probala sam ružice peći bez podmazivanja i zalijepile su se toliko da sam ih jedva izvadila iz kalupa. Također sam ih probala peći u kalupu samo premazanim uljem, i opet su se jako zalijepile. Znači, ulje + brašno u kalup svakako!
  5. Formirane ružice od jabuka i lisnatog tijesta peći u pećnici zagrijanoj na 190*C 35-40 minuta.
  6. Pečene ružice posipati šećerom u prahu i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (3)

  • armando

    lijepo za veceru lagano

  • Ana

    Pozdrav. Mene zanima bi li se moglo peci u kalupima za muffine? Mislim na one papirnate

  • Sandra Gašparić

    Samo u njima ne jer su pretanki.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Slatka savijača od vrhnja i starog kruha

Ideju za ovaj fini desert – slatka savijača od vrhnja i starog kruha dobila ...

Iločki ćevap

Ako vas put ikada nanese u istočne krajeve Lijepe naše i dođete u Ilok, ...

Breskvice – najdraži slatki okus tradicije

Svi ste već sigurno puno puta čuli za breskvice, te male šarene okruglice koje ...

Svinjski vrat u umaku od piva sa pire krumpirom

Ovaj današnji ručak, svinjski vrat u umaku od piva dokaz je da vratina nije ...

Šuplja pita s mesom

Iako obožavam kuhati i kuhinja mi je omiljeno mjesto u stanu, ponekad i ja ...

Pijane pečene banane – odličan ljetni desert

Evo jednog izvrsnog desertića za prste polizati – pijane pečene banane. Ako nikad do ...