Pekmez od šljiva iz pećnice

Ok, pekmez od marelica napravljen je odavno, lovačka salata popunila je police u špajzi, idući vikend radimo i domaći prženi ajvar, pa iako sam sama sebi rekli da neću više, nisam mogla odoljeti, a da ne probam napraviti pekmez od šljiva iz pećnice. Do sada sam pekmez od šljiva radila svega jednom i to na onaj staromodan način sa ukuhavanjem i miješanjem preko nekoliko sati. Vjerovatno mi se upravo zbog tog užasno dugog procesa tako jako zamjerio i izbjegavala sam kuhanje pekmeza godinama. Dobro, baka nas je ionako svake godine opskrbila pristojnom dozom svojeg pekmeza od šljiva 😉

No, rekoše mi nedavno kako se pekmez od šljiva iz pećnice može napraviti jednostavno i relativno brzo. Rekoše mi da ga ne treba miješati puno, da ne prska ništa, da samo staviš šljive na lim u pećnicu i to je to. Rekoše mi svašta, i skoro sve krivo! Da, napravila sam taj famozni pekmez od šljiva iz pećnice i da ispao je super, ali da je to neki super jednostavni i super brzi spektakl od pripreme pekmeza – e to nije!

Kada se šljive za pekmez peku u pećnici, tada ga doista ne morate miješati tako često kako biste to morali da ga kuhate na ploči za kuhanje. Dovoljno je pećnicu otvoriti svakih pola sata i promiješati. No budite sigurani da se šljive na taj način jednostavno neće raskašati do kraja. Ako ovaj pekmez radite sa više šljiva, trebat će vam i veća i dublja posuda, jer ako šljive pečete u plitkom limu iz pećnice, prskati će na sve strane što god vam tko rekao o ovome.

Pekmez od šljiva iz pećnice

Dakle, jednostavnost pripreme ovog pekmeza upravo je u tome da ne morate satima biti kraj njega i miješati stalno. I to je odlično. No, nakon tri sata pečenja na 200°C, moj je pekmez i dalje bio rijedak, nije se onako ‘povezao do kraja’, a budući nisam htjela da to bude džem sa velikim komadima šljiva, nego baš glađi pekmez, morala sam ga izmiksati. Izvadih ga iz pećnice, ismiksah, vratih u pećnicu na još pola sata. Ali promjena nikakva. E nakon ta 3,5 sata rada pećnice sam bila dovoljno isfrustrirana da pekmez iz pećnice ili frknem kroz prozor ili izvadim iz pećnice i završim ga na klasičan način na ploči za kuhanje uz puno onog završnog prskanja i bućkanja. Odabrah ovo drugo 😉

U svakom slučaju, nakon svega moj je pekmez od šljiva iz pećnice ispao odlično! Jako sam zadovoljna i njegovom teksturom i okusom. Moji su također oduševljeni svi. Da li ću ga opet na isti način raditi u pećnici? Vrlo vjerovatno ne, jer ne vidim baš neku isplativost u svemu tome. Eto dragi moji, isprobah sve ovo za vas i napisah potpuno iskreno svoje dojmove kako biste znali na što sve doista možete računati ako se odlučite raditi svoj pekmez od šljiva 😉 Možda će se vama ovakva priprema pekmeza svidjeti puno više nego meni, sve je to ionako individualno. Kako god bilo, želim vam puno sreće u pripremi zimnice i finih pekmeza koji će vas svojim fantastičnim okusima i slatkoćom cijelu zimu podsjećati na dugo toplo ljeto 🙂

Pekmez od šljiva iz pećnice

POTREBNO:

  • 5 kg šljiva (vagala sam očišćene šljive bez koštica)
  • 700 g šećera
  • 2 vrećice želina (50 g)
  • 2 žlice limunske kiseline ili sok 2 limuna

PRIPREMA:

  1. Šljive oprati i očistiti od koštica. Narezati ih na četvrtine ili polovine.
  2. Šljive prebaciti u dublju posudu i staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C. Svakih pola sata izvaditi iz pećnice i promiješati.
  3. Nakon 1,5 sat pečenja, izvaditi iz pećnice, izmiksati štapnim mikserom ukoliko želite glatku strukturu pekmeza, dodati šećer i promiješati. Vratiti u pećnicu i peći uz povremeno miješanje još 1,5 sat.
  4. Izvaditi opet iz pećnice, premjestiti posudu na jaču vatru, dodati želin i limunsku kiselinu te kuhati još 30 minuta.
  5. Vrućim pekmezom puniti vruće sterilizirane staklenke. Napunjene staklenke držati u pećnici na toplom 2 sata dok se na vrhu ne stvori blago zapečena korica.
  6. Još tople staklenke zatvoriti prigodnim poklopcima te ih hladiti postepeno na sobnoj temperaturi.
  7. Pospremiti na mračno i hladno mjesto i čuvati do korištenja.

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • mirela

    i ja sam bacila dva puta,ali i kad je bio malo redji kasnije se stegao.Iz rerne je najbolji.ambilife preciscivac vazduha mi tada prija jer eliminise mirise mada ja vioim miris kuhinje ,a moji ne

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Integralne kiflice – peciva od integralnog brašna

Integralne kiflice su tako fino pecivo od dizanog tijesta da ćete se zaljubiti u ...

Neobični lažni cannelloni sa tankim korama za savijače

Cannelloni (kaneloni) su izvorno talijansko jelo koje se radi od malo deblje valjaste tjestenine ...

Makaroni – lasagne

Ako ste i vi jedni od onih koji traže neko fino i isplativo jelo ...

Punjeni francuski kruh

Punjeni francuski kruh idealan je kao zgodna zakuska kada očekujete kakvo dobro društvo i ...

Popara – starinsko jelo na moderan način

Popara, to starinsko jelo od staroga kruha koje se u mnogim krajevima lijepe naše ...