Kada se u zraku nasluti vonj dima od sagorijevanja prvih produkata ove godine, kada se otvorivši prozor poradi svježeg zraka soba napuni mirisom dima paljevine susjedovog korova, kada su jutra puna mraza i vlage i kada tanka fensi jakna nije dovoljna da se tijelo ugrije, kada dosadna kiša postane svakodnevica a izbjegavanje blatnih lokvi po gradu normalna stvar, rijetko me što može orapoložiti i uvjeriti kako je jesen super! Ma vratite mi moje proljeće i sve će biti ok. I tako boreći se s tim tmurnim mislima i prizivajući proljeće u sebi, koračajući prema centru grada prilično svadljivim korakom, jedan mi miris zagolica nosnice i kao dobri stari prijatelj potapša po ramenu – pečeni kesteni! I odjednom nestadoše sve tmurne misli, nestade i mržnje prema jeseni i blatnim lokvicama, nestade potrebe da što prije stignem do auta i odjurim u toplinu doma svog. S tuljcem mirisnih, netom pečenih, vrućih kestena u rukama, ponovno se osjetih kao mala djevojčica kada smo pečene kestene najčešće jeli o blagdanu Svih svetih na groblju. Predivno je to bilo, jer se uz pečene kestene i taj miris koji se širio iz tuljca puno lakše podnijelo višesatno tumaranje po groblju i iskamčeno smješkanje baš svakoj teti koja je poznavala baku a bome i hladnoća. Dakle, shvatili ste već, pečeni kesteni i ja volimo se jako i to već dugi niz godina. I to je jedna od najboljih (meni možda i jedinih) stvari koje me vesele u ovo hladno jesensko doba. No naravno da mi taj jedan tuljac pečenih kestena nije bio dovoljan. Mogla sam kupiti i dva-tri, ali bome mi je cijena od 10 kn po tuljcu malo too much, pa otiđoh lijepo na pijacu, kupih sirove kestene i bacih se u domaću proizvodnju istih. U domaćoj izvedbi do sada sam samo kuhala kestene jer nikad i nikako da nabavim onu posudu za pečenje kestena (ono čudno s rupama po cijeloj površini), no sjetih se ja svoje Tefal Actifry friteze koja kuha, peče i svašta nešto još na jaaako malo ulja pa mi je palo na pamet ispeći kestene u njoj. Jer, ako se u njoj ispeče krumpir bez imalo ulja i ne izgori, ako ste prži meso i ne izgori, pa zašto se ne bi onda mogli peći kesteni?! Zamišljeno – učinjeno…Svaki sam kesten zarezala po površini, natopila ih u hladnoj vodi, malo obrisala i nabacala u Actifry. Nakon 30 min iz friteze su izašli savršeno pečeni, mirisni kesteni. Ne, to nisu bili oni kesteni s kojima si isprljate ruke tako da ih ni sapun ne može oprati. Zamislite okus pečenog kestena a čistog izvana! Ne moguće? Moguće, moguće…uz Tefal Actifry naravno 😉 Malo je stvari koje me mogu oduševiti u kuhinji, no ovaj me je strojček već toliko puta obradovao i ispunio podosta očekivanja. Pečeni kesteni iz Actifry-a su pun pogodak!

POSTUPAK:

 • Kestene (1,5 kg) oprati pa oštrim nožićem zarezati svaki po površini. Potopiti ih u zdjelici s vodom i ostaviti da odstoje 20tak minuta. Ocijediti kestene i premjestiti ih u Actifry, namjestiti timer na 30 min i čekati da se kesteni ispeku! Promjetiti ćete kako kesteni ne pucaju nego se samo blago rastvaraju po sredini koju ste zarezali što će im uvelike olakšati čišćenje 😉

Lijepu i ugodnu jesen vam želim uz pečene kestene i naravno Tefal!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

 • Prikaži komentare (2)

 • Marek33

  Može li se ovaj postupak napraviti i sa običnom pećnicom ili ti “rernom”. vidim da su na slici bili potopljeni, pa tek razrezani ili sam krivo vidio?

 • admin

  Ne znam kako bi kesteni reagirali u običnoj pećnici. U ovoj Actifry fritezi radi se o upuhivanju jako vrućeg zraka i zato se kesteni ispeku dosta brzo što je prilično bitno za pečene kestene, jer ako se peku dugo i polako mogli bi se isušiti.
  Što se namakanja tiče, da, dobro ste vidjeli, namočila sam prije pečenja kestene u vodu jer sam taj postupak vidjela u traileru Acifry friteze, pa pomislih, zašto ne? Nisam baš bila sigurna čemu to, no, nakon što sam probala ispeći kestene bez namakanja i ove s namakanjem, mogu reći da se ovi namočeni puno ljepše i lakše gule nakon pečenja. Vjerujem da je to zbog toga što je voda ušla ispod korice razrezanog kestena uslijed čega je on već lagano nabubrio prije pečenja.

 • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica

Pročitajte na ReciPeci i …

Coke Float – ledeno Coca-Cola osvježenje

Coke Float je doista jedno savršeno ledeno osvježenje iz čaše koje vruće ljetne dane ...

Pohani pileći batak na potpuno drugačiji način 

Napraviti za ručak ili večeru pohani pileći batak nije nikakva mudrost. Meso se nasoli, ...

Punjeni šareni kruh

Kada očekujete goste a nemate volje peći niti klipiće niti ništa slično, ovaj recept ...

Zapečene palačinke sa šunkom, sirom i gljivama

Palačinke su jedno od onih jela koje baš uvijek pašu i svi ih volimo. ...

Slanci sa sirom

Ako se ikad nađete u nedoumici što grickati u lijeno nedjeljno popodne (a da ...

Novi Jar Dermaprotect – recenzija

Nedavno su me iz P&G-a kontaktirali i zamolili da isprobam njihov novi proizvod za ...