Pečeni kesteni – miris djetinjstva

Kada se u zraku nasluti vonj dima od sagorijevanja prvih produkata ove godine, kada se otvorivši prozor poradi svježeg zraka soba napuni mirisom dima paljevine susjedovog korova, kada su jutra puna mraza i vlage i kada tanka fensi jakna nije dovoljna da se tijelo ugrije, kada dosadna kiša postane svakodnevica a izbjegavanje blatnih lokvi po gradu normalna stvar, rijetko me što može orapoložiti i uvjeriti kako je jesen super! Ma vratite mi moje proljeće i sve će biti ok. I tako boreći se s tim tmurnim mislima i prizivajući proljeće u sebi, koračajući prema centru grada prilično svadljivim korakom, jedan mi miris zagolica nosnice i kao dobri stari prijatelj potapša po ramenu – pečeni kesteni! I odjednom nestadoše sve tmurne misli, nestade i mržnje prema jeseni i blatnim lokvicama, nestade potrebe da što prije stignem do auta i odjurim u toplinu doma svog. S tuljcem mirisnih, netom pečenih, vrućih kestena u rukama, ponovno se osjetih kao mala djevojčica kada smo pečene kestene najčešće jeli o blagdanu Svih svetih na groblju. Predivno je to bilo, jer se uz pečene kestene i taj miris koji se širio iz tuljca puno lakše podnijelo višesatno tumaranje po groblju i iskamčeno smješkanje baš svakoj teti koja je poznavala baku a bome i hladnoća. Dakle, shvatili ste već, pečeni kesteni i ja volimo se jako i to već dugi niz godina. I to je jedna od najboljih (meni možda i jedinih) stvari koje me vesele u ovo hladno jesensko doba. No naravno da mi taj jedan tuljac pečenih kestena nije bio dovoljan. Mogla sam kupiti i dva-tri, ali bome mi je cijena od 10 kn po tuljcu malo too much, pa otiđoh lijepo na pijacu, kupih sirove kestene i bacih se u domaću proizvodnju istih. U domaćoj izvedbi do sada sam samo kuhala kestene jer nikad i nikako da nabavim onu posudu za pečenje kestena (ono čudno s rupama po cijeloj površini), no sjetih se ja svoje Tefal Actifry friteze koja kuha, peče i svašta nešto još na jaaako malo ulja pa mi je palo na pamet ispeći kestene u njoj. Jer, ako se u njoj ispeče krumpir bez imalo ulja i ne izgori, ako ste prži meso i ne izgori, pa zašto se ne bi onda mogli peći kesteni?! Zamišljeno – učinjeno…Svaki sam kesten zarezala po površini, natopila ih u hladnoj vodi, malo obrisala i nabacala u Actifry. Nakon 30 min iz friteze su izašli savršeno pečeni, mirisni kesteni. Ne, to nisu bili oni kesteni s kojima si isprljate ruke tako da ih ni sapun ne može oprati. Zamislite okus pečenog kestena a čistog izvana! Ne moguće? Moguće, moguće…uz Tefal Actifry naravno 😉 Malo je stvari koje me mogu oduševiti u kuhinji, no ovaj me je strojček već toliko puta obradovao i ispunio podosta očekivanja. Pečeni kesteni iz Actifry-a su pun pogodak!

POSTUPAK:

 • Kestene (1,5 kg) oprati pa oštrim nožićem zarezati svaki po površini. Potopiti ih u zdjelici s vodom i ostaviti da odstoje 20tak minuta. Ocijediti kestene i premjestiti ih u Actifry, namjestiti timer na 30 min i čekati da se kesteni ispeku! Promjetiti ćete kako kesteni ne pucaju nego se samo blago rastvaraju po sredini koju ste zarezali što će im uvelike olakšati čišćenje 😉

Lijepu i ugodnu jesen vam želim uz pečene kestene i naravno Tefal!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

 • Prikaži komentare (2)

 • Marek33

  Može li se ovaj postupak napraviti i sa običnom pećnicom ili ti “rernom”. vidim da su na slici bili potopljeni, pa tek razrezani ili sam krivo vidio?

 • admin

  Ne znam kako bi kesteni reagirali u običnoj pećnici. U ovoj Actifry fritezi radi se o upuhivanju jako vrućeg zraka i zato se kesteni ispeku dosta brzo što je prilično bitno za pečene kestene, jer ako se peku dugo i polako mogli bi se isušiti.
  Što se namakanja tiče, da, dobro ste vidjeli, namočila sam prije pečenja kestene u vodu jer sam taj postupak vidjela u traileru Acifry friteze, pa pomislih, zašto ne? Nisam baš bila sigurna čemu to, no, nakon što sam probala ispeći kestene bez namakanja i ove s namakanjem, mogu reći da se ovi namočeni puno ljepše i lakše gule nakon pečenja. Vjerujem da je to zbog toga što je voda ušla ispod korice razrezanog kestena uslijed čega je on već lagano nabubrio prije pečenja.

 • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Piletina na baskijski način

Ponekad doista nije lako odlučiti što skuhati za ručak. Svaki puta kada sam i ...

Slasna pita s šparogama

Šparoge u 7. mjesecu? Moguće? I meni se učinilo ne moguće kada sam u ...

Slatki nabujak od rezanaca i jabuka

Tjestenina je doista meni jako draga namirnica jer toliko me je puta spasila u ...

Kitnkez, kitnikez, kotonjada ili sir od dunja

Ima tako tih nekih recepata, jela i slastica pomalo zaboravljenih, starinskih sasvim kao što ...

Lisnati trokutići s mesom

Prošlog je vikenda kod nas doma bilo burno jer se slavio rođendan naše djevojčice ...

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

Priprema hrane za zabave i druženja doista može biti zabavna, naročito ukoliko se na ...