Kada bi se moju djecu pitalo što ćemo za ručak, odgovor bi svaki dan bio isti: tortilje! Iako se kod nas u kući doista jede sve bez iznimke i u pravilu su moji ukućani (suprug i troje djece) svi odreda svejedi (da, daaa obožavaju čak i variva 😉 ), uvijek ima određenih jela koja nekome od njih nisu baš draga. No sa tortiljama je priča drugačija. Tortilje obožavaju svi! To je i razlog što ih pripremam prilično često u svojoj kuhinji. Nadjev radim u nekoliko varijacija, no nekako nam je najdraži onaj od piletine sa puno luka i paprike. Recept za to jelo možete pronaći OVDJE. Ponekad radim tortilje od pšeničnog brašna bez kvasca, dok u tom ‘starom’ receptu možete vidjeti kako sam radila domaće tortilje od dizanog tijesta.

No, danas su na redu tortilje od pšeničnog brašna bez kvasca. Iako se gotove tortilje danas mogu nabaviti u gotovo svakoj trgovini, ove domaće su nekako bogatijeg i punijeg okusa. A za napraviti palačinka tortilje doista ne treba nikakvo veliko umijeće. I brzo je gotovo!

Tortilje su inače tipični meksički proizvod i podjednako često se rade od pšeničnog, ali i kukuruznog brašna. Ja sam se ovaj put odlučila za tortilje od pšeničnog brašna bez kvasca. Za ove nazovimo ih tvrde palačinke, bitno je nekoliko stvari. Tijesto mora biti meko i podatno za izradu, a razvaljati se moraju što tanje jer će inače biti predebele kada se ispeku.

Tortilje od pšeničnog brašna možete pripremiti i u većoj količini pa ih do upotrebe za konkretno jelo čuvati ili u hladnjaku ili u zamrzivaču. Ako se odlučite na tako nešto pripazite samo da između svake tortilje stavite ili komad folije ili papira za pečenje kako se ne bi zalijepile jedna za drugu. Tako ćete ih lakše i izvaditi za upotrebu. Ako su zamznute, izvadite ih iz zamrzivača sat vremena prije pečenja i to je to. Napravite neki fini nadjev, poigrajte se okusima i uživajte u svojim domaćim tortiljama.

Tortilje

Tortilje od pšeničnog brašna

POTREBNO:

  • 400 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 5 žlica ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 240 ml vruće vode

PRIPREMA:

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke pa uz neprestano miješanje dodajte ulje i vodu. Umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte krpom ili fojilom i pustite da počiva barem 20 minuta.
  2. Na dobro pobrašnjenoj radnoj povšini podijelite tijesto na 8-10 dijelova. Ako tijesto podijelite na npr. 12 dijelova dobiti ćete više tortilja manjeg promjera 😉 Od svakog dijela oblikujte kuglicu, malo je spljoštite dlanom pa razvaljajte valjkom za tijesto u okrugli mlinac što tanje možete.
  3. Ovako pripremljenu tortilju pecite na jako zagrijanoj tavici najprije 20 sekundi sa jedne strane, a potom 15-tak sekundi i sa druge strane. Tortilje bi trebalo po cijeloj površini dobiti male tamne kružiće od pečenja.
  4. Pečene tortilje slažite u posudu sa poklopcem ili ih pokrijte folijom kako bi se malo ‘opustile’ i bile podatnije za motanje.
  5. Napunite tortilje nadjevom i uživajte u svakom zalogaju! Dobar tek svima 🙂

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Sladoled torta

Ljeto u punom jeku, sunce, more, vrućine, cvrčci, ma idealno vrijeme za sladolednu tortu ...

Osinja gnijezda sa lješnjacima

Nije nikakva tajna da obožavam raditi dizano tijesto i da su mi sva peciva ...

Savijača sa višnjama i jagodama

Vjerovatno sam već spomenula kako obožavam proljeće. Iz više razloga, no kao osobi koja ...

Domaći krem sladoled bez jaja

Za koji dan će i službeni početak ljeta pa je red da objavim i ...

Okruglice od puretine i tikve

Okruglice od puretine i tikve savršeno su jesensko jelo koje dokazuje da se uz ...