Ugradbena pećnicaDa sam sa svojom novom pećnicom Bosch iz Serie 6 prezadovoljna, mogli ste već shvatiti iz mojih postova i mnoštva recepata raznovrsnih jela nastalih upravo u mojoj najdražoj Boschici kako je od milja zovem 😉 Ova me pećnica niti jednom nije iznevjerila i teško mi je uopće reći na kojem me je zadatku više oduševila jer što god da napravim u njoj, ispadne savršeno. Ne muljam. Doista je tako. Dobrooo, dogodio mi se jedan fijasko sa biskvitom za tortu, ali tu sam bila kriva ja, a ne pećnica jer sam u premali kalup ulila previše prerijetke biskvitne smjese pa je biskvita bilo na sve strane 😀 S nestrpljenjem sam iščekivala da proradi piroliza!

Uglavnom, sve ovo vrijeme od nabavke Boschice, trudila sam se isprljati je jako. I to najjače što mogu. Prije svega, zanimalo me što sve pećnica može. Pa sam tako pekla pizze na 300ºC, roštiljala pile bez poklopca, pohala odreske (opet bez poklopca), ispekla tonu klipića i sitnih kolačića na tri razine od jednom, pekla pile na boci kao vrhunac umazivanja pećnice jer prska na sve strane. Htjela sam također što prije postići što veći stupanj zmazanoće pećnice kako bi se piroliza pokazala u pravom svjetlu.

Što je ustvari piroliza?

PirolizaPiroliza je tehnika automatskog čišćenja pećnice prilikom koje se pećnica zagrijava na jako visoku temperaturu. Pri tome naravno unutar nje izgore sve zmazanoće i naslage i pretvore se u pepeo. Doslovno. Iako vjerujem Boschu, bila sam pomalo skeptik prema ovome i nitko me nije mogao uvjeriti da će piroliza doista očistiti moju pećnicu samo tako. I to kako! Bez bilo kakvog sredstva za čišćenje, bez ribanja, bez napora.

Ako ste ikada čistili pećnicu na tradicionalan način onda znate da to najčešće uključuje upotrebu nekog opakog sredstva za odmašćivanje, žičane spužvice, udisanje smrada od nagrizanja masnoća uslijed djelovanja tih sredstava i na kraju nepovratno na nekoliko tjedana uništene nokte i prste na rukama. I naravno da ćete na ovaj način izgubiti par sati u pokušaju da pećnicu dovedete u kakvo/takvo pristojno stanje. I nikad nećete biti potpuno zadovoljni. Jer uvijek će ostati bar mali dio negdje koji se neće dati oribati, a vi ćete biti već na rubu živaca i odlučiti ga ignorirati 😉

E, pa ako nabavite pećnicu u koju je uključena piroliza – automatsko čišćenje, zaboravite na svoje muke po čišćenju pećnice. I to zauvijeeeeek! 🙂 Jedino što ćete morati napraviti ako imate pećnicu sa pirolizom je okret gumba na funkciju piroliza, podesit ćete stupanj zamrljanosti i u ovisnosti od toga će se pećnica samočistiti određeno vrijeme. I to je to. Nakon cca 1,5 sat piroliza će biti gotova, pećnica se nakon toga mora još ohladiti kako biste ju uopće otvorili. A kad ju otvorite, dočekat će vas čudesno čista unutrašnjost pećnice i jedino što ćete morati je prebrisati nekoliko hrpica nakupljenog pepela i to je to! Mene je ovo doslovno podsjetilo na mađioničarski trik, samo što trika nema. Pećnica se doista sama očisti i to kompletna: sve stjenke, grijači, staklo i vrata. Čak i oni najzagoreniji dijelovi.

 

Piroliza – automatsko čišćenje pećnice Bosch Serie 6

Pećnica pirolizaPogledajte kako to izgleda na fotkama. Slikala sam pećnicu prije i poslije i razlika je nevjerovatna! Jedino što ćete morati posebno oprati su nosači limova, vodilice i rešetka jer materijal od kojeg su ti dijelovi napravljeni ne podnosi tako visoke temperature kojima piroliza izlaže kompletnu pećnicu.

Moram naglasiti da mi nije bilo baš svejedno kada je piroliza počela sa radom i strahovala sam od toga da mi se elementi iznad i ispod pećnice (budući je ugradbena) ne unište ili istope ili ne znam ni ja što bi im se već moglo dogoditi. No ništa od toga se nije dogodilo, jer Bosch ugradbeni uređaji su toliko dobro izolirani da čak niti na ovakvim temperaturama ne zagrijavaju kuhinjske elemente u blizini.

Znam da vam ovo sve skupa zvuči kao reklamni trik iz nekakve TV prodaje, ali vjerujte da nije. Ja sam jednostavno toliko oduševljena mogućnostima koje mi ova pećnica nudi, piroliza pogotovo, da bih vikala to na sav glas svima. Cijene pećnica koje imaju uključenu funkciju samočišćenja su nešto veće, no mišljenja sam da se svaki uloženi novčić više u ovakvu stvarčicu isplati i to višestruko!

 

Piroliza u slikama:

Pećnica prije pirolizePećnica nakon pirloze bez rešetkiPećnica nakon pirolize - potpuno čista!Pećnica Bosch prije pirolizePećnica Bosch neposredno nakon pirolize...Pećnica nakon pirolize spremna za upotrebu!

 

  • Prikaži komentare(0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica