Palačinke su nešto toliko često u mojoj kuhinji da ih radim automatski kao neki polurobot. One su mi spas baš svaki put kada sam totalno bez ideje za večeru. Spas su i onda kada nemam ništa u hladnjaku osim jaja i mlijeka. Utjeha su u trenucima kada ti se baš jako jede slatko, a ni sam ne znaš što bi. Ma, doista nema te situacije kada su me palačinke iznevjerile. A kada ih napravim kao slatke zapečene palačinke sa sirom i vrhnjem, onda je to nešto posebno.

Slatke zapečene palačinke sa sirom i vrhnjem posebne su skroz iz nekoliko razloga. Prije svega zbog svog fantastičnog okusa, tog spoja mekog sira, slatke vanilije i kiselog vrhnja. No fantastičnost im leži i u toj njihovoj skromnoj prirodi i prikrivanju veličanstvenosti. One vam se sve vrijeme pretvaraju da su najobičnije palačinke, a kada ih izvadiš iz pećnice i zagrizeš, shvatiš da jedeš neko sasvim drugo jelo. Profinjeno i elegantno sasvim, svilenkasto tankoćutnog okusa kakvoga se ne bi posramile niti najfinije slastičarnice Budimpešte ili Pariza.

Da, sve su to one, slatke zapečene palačinke sa sirom i vrhnjem. Nude vam one i opciju spašavanja nepojedenih komada. Iako se to rijetko kad dogodi, ali eto dogodi se da ostane pokoja. Pa iako nije problem te slučajno zaostale komade smazati iduće jutro uz pekmez od šljiva, puno je veći gušt zakamuflirati ih sirom i vrhnjem pa zapeći. Iz koje god pobude da ih radite, slatke zapečene palačinke sa sirom i vrhnjem nenadmašno su fini doživljaj na kojemu će vam nepce još dugo zahvaljivati.

Slatke zapečene palačinke sa sirom

POTREBNO:

  • 4-6 palačinki
  • 400 g bijelog kravljeg sira
  • 5 žlica kiselog vrhnja ili milerama
  • 8 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 4 jaja

PRIPREMA:

  1. Za nadjev pomiješajte u posudici kravlji sir, 2 jaja, polovicu šećera i 1 vanilin šećer. Dobro sve izradite vilicom da postane jednolično glatko.
  2. Na svaku palačinku stavite po dobre dvije žlice nadjeva. Nema veze ako malo curi sa strane, ionako će se zapeći 😉 Zamotajte palačinke i slažite ih u vatrostalnu ili keramičku posudu koju ste prethodno premazali tankim slojem maslaca.
  3. Za preljev izmiješajte kiselo vrhnje, 2 jaja, preostali šećer i vanilin šećer. Dobro izradite pjenjačom pa time prelijte složene i već nadjevene palačinke.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C 15-20 minuta. Slatke zapečene palačinke sa sirom i vrhnjem su gotove kada lijepo porumene.
  5. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Cukrica04

    Ovo je tako cesto na mom stolu da bi ga mogla i zmirecki – kak velimo mi Medjimurci – napraviti.
    Prefino!!!!!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Londoner ploške, Pita od keksa, Medenjaci

O receptima iz bilježnica… LONDONER PLOŠKE Tijesto: 21 dag brašna 14 dag maslaca 2 ...

Kremasti zalazak sunca – Creamy sunset cake

Ako ste kojim slučajem ljubitelj soka od naranče i kremastih kolača svježeg okusa, onda ...

Punjeni patlidžani

Recept poslala: Tanja Gregur iz Preloga Evo još jednog zanimljivog prijedloga za ručak moje ...

Narančine kocke – starinski kremasti kolač za sve generacije

Narančine kocke su definitivno jedan od onih kolača za koji se recept nalazi u ...