Prehrana u trudnoći ima svoj kvantitativni i kvalitativni aspekt. Kvantitativni aspekt sastoji se u potrebnoj količini hranjivih tvari za održavanje metabolizma majke i normalni rast djeteta, a kvalitativni aspekt je problem unošenja esencijalnih tvari za rast i razvoj fetusa, kao npr. vitamina, rijetkih metala, esencijalnih aminokiselina.
Svaki višak i manjak prehrane očitovat će se u trudnice, kao i izvan trudnoće, u povećanom ili smanjenom prirastu tjelesne težine, uz pretpostavku nepromijenjene aktivnosti. Jesti za dvoje ne znači jesti dvostruko više već dvostruko bolje (kvalitetnije). Neka vam to bude osnovni slogan tijekom trudnoće. Dva su osnovna razloga zbog kojih trudnice jedu više tijekom trudnoće: fiziološki – zbog pojačanog lučenja inzulina stvara se jači osjećaj gladi, te psihološki – mnoge žene sebi sada daju oduška jer smatraju da se ne moraju brinuti za ljepotu. Prekomjerna potreba za hranom raste, naročito nakon drugog i trećeg tromjesečja kada prođu prve mučnine.

Optimalni prirast težine tijekom trudnoće

Ukoliko žena prije trudnoće nije imala višak kilograma, uz normalnu prehranu tijekom devet mjeseci trebala bi dobiti oko 12 kg. To znači da bi žena koja inače uz normalne aktivnosti uzima dnevno oko 2200 kalorija, sada trebala pojesti još samo oko 200 kalorija više. A tih 200 kalorija sadržano je, primjerice, u četiri jabuke, dvije čaše mlijeka, 5 dag tvrdog masnog sira ili 70-ak dag mrkve. Naravno da količina unesenih tvari ovisi o konstituciji majke, odnosno, njezinoj težini i visini, jer niska i mršava trudnica treba manju količinu kalorija od visoke i pretile žene iako im aktivnosti mogu biti jednake. Jasno, ne želite li se previše udebljati trebate voditi računa i o svojim tjelesnim aktivnostima: ukoliko mirujete trebate manje kalorija nego dok ste obavljali svakodnevne aktivnosti. Stremite polaganom i stalnom povećanju svoje tjelesne težine, umjesto naglom debljanju.

Kako kvalitetno jesti

Dakle, osim što morate paziti koliko jedete, važno je razmisliti i koliko zdravo jedete. Važno je da vaša prehrana bude što raznovrsnija i da ima odgovarajući omjer hranjivih sastojaka. Nema potrebe da to posebno planirate. Trebate jesti što više svježih, neprerađenih namirnica. Radije izaberite svježe voće i povrće nego zasoljenu, zašećerenu i prerađenu hranu. Nastojte jesti raznovrsne namirnice bogate bjelančevinama, jer sada za njima imate veće potrebe. Bjelančevina ima u ribi, mesu, koštunjavim plodovima, mahunarkama i mliječnim namirnicama. Jedite samo nemasno meso. Trudnica treba dnevno pojesti gram bjelančevina na kilogram tjelesne težine. Dakle, ako imate 60 kg, trebate uzeti oko 60 g bjelančevina dnevno.

Vitamini i minerali dovoljno su zastupljeni u svakodnevnoj mješovitoj prehrani. Od minerala je najvažniji kalcij. Vaše dijete gradi čitav jedan novi kostur, a kalcij je osnovni sastojak zdravog koštanog tkiva. Ako volite mlijeko i mliječne proizvode, lako ćete podmiriti potrebe za tim mineralom. U trudnoći su vam potrebne veće količine željeza jer se vaš volumen krvi uvelike povećava. Željezo je potrebno i za stvaranje tkiva djeteta i posteljice, a nakon poroda ono bi trebalo biti opskrbljeno zalihama tog minerala za barem idućih 6 mjeseci. Zato jedite što više mesa, jetrica, špinata i voća. Ako je trudnica anemična, odnosno, ako ima smanjen broj crvenih krvnih tjelešaca, liječnik će joj propisati preparate željeza. Da bi se željezo iskoristilo, potrebno ga je uzimati u kombinaciji s folnom kiselinom, koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću, te s vitaminom B 12.
Vitamin C povećava otpornost posteljice, sposobnost vašeg organizma da se odupre infekcijama, te iskorištavanje željeza. On se nalazi u svježem voću i povrću, a opskrba ovim vitaminom mora biti svakodnevna jer se u tijelu ne mogu stvoriti njegove zalihe. Kako se dio vitamina C gubi čuvanjem i kuhanjem, a zimi imamo slabiju ponudu svježeg voća i povrća, nije naodmet uzimanje polivitaminskih preparata.

prof. dr. sc. Josip Djelmiš
prof. dr. sc. Marina Ivanišević
Danko Bljajić, dr. me

Izvor: Mamino sunce

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pohane pljeskavice od tunjevine i krumpira

Vaši recepti za nagradnu igru Recept poslala: Suzana Štrk iz Briješća SASTOJCI: 400 g ...

Priče o dojenju – Thelmina priča

Evo jedne duhovite ali istinite priče moje vjerne čitateljice Thelme koja je trostruka majka ...

Sv. Lucija i sijanje božićne pšenice

Danas je blagdan sv. Lucije i to je dan na koji se već tradicionalno ...

Organizacija kuhanja na godišnjem odmoru

Ako ste jedni od onih sretnika koji će godišnji odmor provesti sa familijom negdje ...

Dječji zidni ukrasi

Ako ste roditelj male djece onda vam se sigurno već dogodilo da se njihovih ...

Unikatno božićno drvce od papira

Želite i ove godine biti originalni i maštoviti prilikom dekoriranja kuće ili stana božićnim ...