Ploča za kuhanjeKoristiti ploču za kuhanje sa 5 plamenika znači koristiti pravog zmaja u kuhinji. Ako ste ikad izgubili živce kuhajući juhu satima ili pohajući odreske tako dugo da na kraju dobijete prave spremnike ulja i masnoće u svakom, onda ste sigurno više puta poželjeli kraj takvim mukama. Tada ćete razumjeti o čemu pričam kada spominjem zmaja u kuhinji, kakvog sam dobila nabavkom upravo ove ploče za kuhanje.

Nakon godina kuhanja na svakakvim ‘običnim’ štednjacima i pločama za kuhanje, sakupila sam sasvim dovoljno i frustracija i neuspjelih pokušaja savršenih jela, a samim tim i sasvim dovoljno iskustva koje je i dovelo do izbora upravo ove ploče za kuhanje. Jednom rječju – savršenstva! Budući se i nova kuhinja radila potpuno ispočetka, imala sam mogućnost postaviti ploču za kuhanje na idealno mjesto baš za nju. Ploča za kuhanje je u mojoj kuhinji centralno mjesto, pa s obzirom da upravo uz nju proboravim najviše vremena, odlučila sam ju postaviti na meni najdraže mjesto sa puno svjetla, tik do velikog prozora kroz koji dok miješam i kuham u svakom trenu mogu baciti pogled i odmoriti dušu. Sa svake strane ploče za kuhanje osigurala sam dovoljno mjesta za odlaganje posuđa i pribora, kojega se u mojem svijetu kuhanja uvijek, ali baš uvijek stvori cijela gomila u samo nekoliko minuta (što da radim kada volim svoj kreativan nered).

Ploča za kuhanjeNo, ono što mi je bilo najbitnije je to, da mogu istovremeno kuhati više različitih jela. Ne dva ili tri, nego čak 5, što mi ova ploča za kuhanje sa 5 plamenika i omogućava. Npr. kuham u isto vrijeme: juhu, odreske u umaku, tjesteninu kao prilog, rižu kao drugi prilog, a ima mjesta i za još jedan manji lončić ili džezvu za kavu. Ne događa se ovakva situacija svaki dan, ali kada se dogodi, ja sam doista uz samo malo organizacije, sa svim slijedovima ručka gotova u isto vrijeme! S obzirom na odličan dizajn i na jako dobru i ekonomičnu raspoređenost plamenika, na ovoj je ploči za kuhanje to doista i izvedivo. Ako ste možda mislili da su sve te ploče za kuhanje podjednake, krivo ste mislili! Postoje jako velike razlike u dizajnu koje na prvi pogled niti ne zamjetite, naročito ako ne kuhate često. Pritom mislim na činjenicu, da na određene ploče za kuhanje jednostavno nećete moći u isto vrijeme staviti 5 prosječnih lonaca jer jednostavno fizički na ploču ne stanu u isto vrijeme. I čemu onda 5 plamenika??? Ja sam prilikom nabavke uređaja u jednom jako dobro opremljenom salonu kućanskih uređaja zahtjevala isprobavanje lonaca na izložbene primjerke, čisto da vidim kako ti lonci ‘dišu’ na plamenicima, i shvatila da su neke ploče za kuhanje apsolutno neefikasne u tom pogledu. Poneke su imale komandne gumbe toliko blizu plamenika da ih lonac samo malim pomakom dotakne! Dakle, jako puno detalja na koje je dobro obratiti pažnju ukoliko želite nabaviti stvarno dobar i kvalitetan uređaj!

Biti će vam apsolutno jasno o čemu govorim kada navedem slijedeće specifikacije moje ploče za kuhanje:

 • Dimenzije (mm) – 45 x 702 x 520: kao što sam ranije rekla, ovo su dimenzije koje omogućavaju doista komforno kuhanje, i smještaj 5 lonaca srednje veličine na svaki plamenik u isto vrijeme.
 • Ploča za kuhanjeDvostruki plamenik za wok – središnja plinska jedinica ploče za kuhanje koja ima sistem s dvostrukim plamenom za posebno jako i učinkovito kuhanje sa do 5,00 kW. Ako vam ovi ‘kilovati’ ne znače ništa, možda će vam značiti činjenica, da kada se ovaj plamenik upali, morate imati doista veliko i jako posuđe koje će izdržati taj plamen, koji ne samo da goooooriiiii, nego se i čuje 😉 Majstori na montaži su se šalili da će pola grada ostati bez plina kada popalim sve plamenike u kuhinji 😀 No, šalu na stranu, na ovom plameniku, jelo u većoj tavi ili woku, isprži se doista u času, što je za takva jela iz woka i potrebno – jako visoka temperatura kako bi namirnica postala hrskava izvana, a sočna iznutra. Idealan je kako za meso, tako i za povrće, a također i za zagrijavanje vode za kuhanje tjestenine, što je na ovom plameniku doista čas posla.  No, s obzirom da je ovaj plamenik dvostruki,  on isto tako može biti i dovoljno nježan za kuhanje kakve fine kremice ili otapanje čokolade u lončiću, ili pak za umake, jer se samo jednim okretom plamen smanji i bude dovoljno ‘nježan’ za ovakve tipove namirnica.
 • Preostala 4 plamenika – 1 snažni (sličnog intenziteta kao i centralni dvostruki), 2 obična i 1 štedljivi (štedljivi je doista štedljiv i koristim ga samo za podgrijavanje, kuhanje finih kremica za koje nije potrebna visoka temperatura ili pak za kuhanje crne kave na klasičan način)
 • Unutarnji nosači posuđa od lijevanog željeza – za puno stabilnosti i čvrstoću. Robusni si u čvrsti, sastoje se od dva lako odvojiva dijela. Čiste se jednostavno, a s obzirom da su tamni, na njima se ne vide sitna nagorijevanja koja se neminovno dogode prilikom kuhanja (pa vas tako ni u jednom trenutku neće moći zaskočiti i iznenaditi checkingom kuhinje mama ili svekrva koja pazi na svaku trunčicu nečistoće 😀 )
 • Ploča za kuhanjeDizajn i boja površine – nehrđajući čelik blago ulegnute površine. Iako me jako puno protivnika inoxa u kuhinji odgovaralo od ovakvih uređaja, prvenstveno zbog čišćenja, nisam se dala nagovoriti na nešto drugo, jer kao prvo, nehrđajući čelik mi se jako sviđa. Kao drugo, nije ga apsolutno nikakav problem očistiti danas dostupnim sredstvima za čišćenje u gotovo svakoj trgovini (najidealnije sredstvo koje otklanja svaku mrlju mi je sredstvo sa octenom kiselinom, koje lako i sami možete smućkati u kućnoj izvedbi, staviti u bocu sa raspršivačem i koristiti svakodnevno upravo na ovakvim površinama). Kao treće, svaka površina u kuhinji koja se ne održava redovito, postati će grozno prljava bez obzira od kakvog je materijala napravljena 😉 Nadalje, ova je ploča za kuhanje dizajnirana tako da je blago ulegnuta, što je sasvim dovoljno da sve što vam eventualno iskipiti i odlučiti iskočiti iz lonca, ostane zadržano na ploči i nema šanse da se prolije po podu (kao što je često slučaj sa staklokeramčkim pločama koje su potpuno ravne) A ako ste i vi jedni od onih koji tvrde da se njima takvi kiksevi ne događaju i da nema šanse da im nešto ‘iskipi’ dok se kuha, onda ili lažete ili ne kuhate često, jer greške se događaju i najboljima, naročito kada odrađujete multitasking u kuhinji poznat većini zaposlenih mama koje u isto vrijeme i kuhaju i peru suđe i prostiru oprani veš i rješavaju zadaću sa tri klinca istovremeno 😉
 • Jednoručno paljenje – nikad jednostavnija upotreba ploče za kuhanje: pritisak, okret i to je to… plamen je spreman u samo par sekundi, bez potrebe za dodatnim priborom u vidu el. upaljača za plin, šibica i sl.
 • Glavni prekidač Mainswitch – pritiskom na ovaj gumb moguće je isključiti cijelu ploču za kuhanje u isto vrijeme.
 • Dječja sigurnosna brava – jednostavnim okretom glavnog prekidača onemogućit ćete paljenje svih plamenika i tako zaštititi znatiželjne male buduće kuhare i kuharice koji se baš obožavaju petljati po novoj kuhinji i isprobavati nove stvari, od opekotina i sl. nepodopština samo nestašnoj djeci svojstvenih  😉
 • Prikaži komentare(0)

 • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica