Kuhinjska napaKada kupujete novu kuhinju i lijepe nove kuhinjske uređaje, bilo bi sasvim lijepo, naravno ukoliko vam prostor to dozvoljava, da nabavite i napu. Pa ako ta napa uz sve svoje neprocjenjivo dobre funkcije vizualno upotpuni prostor i učini ga neodoljivo lijepim, tada ste definitivno napravili super stvar. Kao ja npr. 😉

Moja nova Bosch napa iz Serie 6 uspjela je udovoljiti svim mojim zahtjevima, koji priznajem nisu bili niti malo jednostavni ni laki. Iako na samom početku planiranja kuhinje nisam previše razmišljala o napi i tome kakva bi ona trebala biti, ideja o jednoj lijepoj zidnoj kaminskoj napi koju nikako ne bih htjela sakriti u nekakav kuhinjski element se rodila sama po sebi. Naročito nakon odabira ploče za kuhanje sa 5 plamenika u verziji nehrđajućeg čelika na kojoj se u mojoj kuhinji doista kuha punom parom. I mirisom..ponekad i dimom 😀 Budući da u staroj kuhinji napu uopće nisam posjedovala, možete samo zamisliti moje oduševljenje kada sam prvom prilikom u novoj kuhinji ispekla oveću porciju ćevapa u velikoj tavi, uz otvorena vrata kuhinje i naravno, uključenu napu koja je izvukla apsolutno svaki atom neugodnog mirisa od prženja uslijed čega se naravno nigdje u ostatku kuće nije osjetio miris pečenja. Totalna fantazija. Slična se stvar događa prilikom pripreme bilo kojeg gulaša, paprikaša, prženja luka, kuhanja juhe sa puno kostiju i mesa, pečenja jetrice, prženja oslića…ma baš svakog mogućeg jela prilikom čije termičke obrade dolazi do neželjenih mirisa koji se neminovno uvuku u svaku poru stana ukoliko naravno nemate nju – spasiteljicu Napu!

Izabrati dobru napu i nije baš najlakši zadatak na svijetu, naročito u današnje vrijeme kada je na tržištu tako puno tako različitih modela. No, izaberete li Bosch napu, napravit ćete odličan odabir jer ona nudi baš sve ono što vam treba. Naravno da se prije svega morate povoditi za svojim potrebama i ograničenjima kuhinjskog prostora i namještaja, no tehničke karakteristike su ovdje također jako bitne, i na neke osnovne stvari doista morate obratiti pažnju. Navesti ću samo neke od glavnih karakteristika moje nove Bosch zidne nape nakon kojih ćete se i sami uvjeriti koliko je ova napa superiornija u odnosu na neke druge:

 • Kuhinjska napaNapa se pričvršćuje na zid – zidna kaminska napa pričvršćena na zid daje vam apsolutnu slobodu prilikom planiranja kuhinje. Jako je lijepog izgleda i dizajna. S obzirom da je ravna, njezin gornji dio može vam služiti kao polica za kuhinjske stvarčice i potrepštine manje težine (laganiji začini, manja teglica sa cvijećem ili začinskim biljem i sl.). Činjenica da je napa ravnog BOX dizajna (nema onog nagiba prema stropu) znači i da ste si olakšali čišćenje. Naravno da ćete i ovakvu napu morati očistiti i prebrisati, ali taj se dio ne vidi na prvu i doista ga nije potrebno posebno uglancavati 😉 Naravno, ako imate punicu ili svekrvu u kontroli, pronaći će ona i taj skriveni trunak prašine, ali to je već vaš problem jelteee 😀
 • Kapacitet ventilacije – sa do 860 m³/h brzo osigurava optimalnu klimu u kuhinji. To znači da će jako brzo postići izmjenu zraka u kuhinji i na neki način izregulirati temperaturu prostorije. Zrak se unutar prostora inače treba promijeniti 6 do 12 puta na sat kako bi se održao postojano ugodan ambijent. Stoga volumen dovoda zraka ili snaga nape za štednjak trebaju odgovarati volumenu prostorije.
 • 5 različitih stupnjeva učinkovitosti: napa je prilagođena tako da ima 3 normalna stupnja+2 intenzivna. ‘Normalni’ stupnjevi od 1-3 su meni do sada uvijek bili dovoljni da izvuku sve neugodne mirise iz kuhinje. Dva intenzivnija ‘boost’ stupnja su tu da spase situaciju ako ustreba. Za sada nam je baš fora isprobavati kako napa za tako snažnog rada zalijepi papir na sebe koliko je jaka 😀
 • Automatsko isključivanje intenzivnog stupnja – nakon 10 minuta intenzivnog rada, napa se sama automatski stavlja u poziciju normalnog stupnja rada.
 • EcoSilence Drive: Iznimno je tiha – iako snažna, radi na samo 55 dB. Doista, napa je skoro pa nečujna u usporedbi sa nekim drugim napama sličnih specifikacija. Buka koju radi prilikom odvođenja zraka pri normalnoj uporabi je max 55 dB, dok je na intenzivnom stupnju 69dB
 • Kuhinjska napaLED osvjetljenje – na napi su pravilno raspoređene led lampice na tri mjesta i tako ona odlično osvjetljava ploču za kuhanje i to sve uz iznimno nisku potrošnju energije. Svjetlo je također moguće izregulirati i prilagoditi jačinu upaljenog svjetla vašim željama i potrebama sistemom SoftLight. Samo jednim pritiskom na mali gumbić jačina svjetla se lako i jednostavno smanji ili poveća. Za one koji žele znati više, boja svjetla je toplo bijela, a intenzitet svjetla 897 lux. Još detaljnije, LED rasvjeta na ovakvoj napi sastoji se od 6 LED žarulja s uporabnim vijekom od 40.000 sati. Uz 2,7 sati rada na dan to iznosi približno 40 godina uporabe. S osvjetljenjem od 890 luksa ove LED žarulje trenutno su jedne od najjačih na tržištu!
 • Filter za masnoće – metalni filteri su konstruirani iz tri dijela, jako lako se skidaju i što je najbolje, jako lako održavaju čistima. Možete ih čak prati u perilici posuđa! Napa također posjeduje indikator zasićenosti filtra.
 • Dimenzije (mm) – 689x900x500. Napa posjeduje sustav za jednostavnu montažu. Najbolje bi bilo da napu možete montirati tako da ima otvor odvoda širine 150 mm, pa iako će vam majstori najčešće reći da vam je dovoljna cijev i rupa širine 110 mm, nemojte im popustiti i zahtjevajte 150-tku. Zašto? Pa zato što će napa, najjednostavnije rečeno, puno bolje ‘vući’ zrak kroz veći otvor 😉 Svakako se dobro informirajte o specifikacijama odabrane nape prije no što se upustite u avanturu zvanu ‘demoliranje stana, bušenje rupa i ljepljenje pločica’ i uvijek budite vi ona osoba koji će imati zadnju riječ u svemu, pa tako i u odluci gdje će biti i kolika treba biti rupa u zidu za napu. U protivnom vam se može dogoditi da izbušite rupu, stavite napu i shvatite da je rupa ne malo prenisko, nego toliko prenisko da je cijela napa prekrije, a eto, vjerovali ste majstoru koji to radi već gooooodinaaaama. Pa tada, zovete drugog majstora, koji buši rupu prave dimenzije i na pravom mjestu, nakon svega ponovno ribate netom postavljenu novu kuhinju i naravno sve to skupa dodatno platite 😉 Provjerite dakle sve još jednom prije nego kažete: to je to! Ipak se radi o vašem prostoru, vašoj kuhinji i na kraju, vašem novcu.

Kuhinjska napa

 • Prikaži komentare(0)

 • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica