Koja vam je prva asocijacija na kelj? Vrlo vjerovatno nešto kao: abuuuuu, ili fuuuuuj i najčešće je to nešto što se kuha i jede baš zato što se eto, mora jesti i to, zar ne? 😉  Kod djece je to posebno izraženo: dok su moja djeca bila mala, voljela su jesti sve ali svakim centimetrom njihovog rasta, rasli su i njihovi zahtjevi u pogledu hrane koju vole odnosno ne vole jesti. Kelj je oduvijek bio nekako zadnji na listi hrane koju bi oni odabrali za ručak, jer najčešće je to značilo da se za ručak jede varivo. Priznajem da ni sama nisam neki ljubitelj kelj variva iako smatram da sam i tu izvedbu dovela do savršenstva i to moje varivo doista bude fino. No, kako god bilo fino ili ne fino, dosadilo mi je više spremati kelj na jedan te isti način. U jednoj sam svojoj kuharici naletila na recept za žličnjake sa keljom i učinila mi se to odlična zamisao kao prilog mom današnjem ručku – svinjski but u finom umaku. Ideja odlična, ali izvedba i ne baš. Jer, ovi su moji žličnjaci po receptu trebali ispasti valjušci ali masa je bila toliko mekana da se od nje nisu mogli napraviti apsolutno nikakvi valjušci niti bilo koji drugi čvrsti oblik. Stoga sam nakon upornog dodavanja brašna u masu kelja i krumpira i već lagano na rubu živaca, odlučila valjuške pretvoriti u žličnjake i više NIKADAAAAA ne raditi nešto striktno po receptu koji nije dobro objašnjen! Razmišljala sam čak da ove žličnjake ne objavim dok im izvedbu ne dovedem do savršenstva, (bili bi možda bolji da sam dodala u njih i malo prženog luka i pancete, i puuuuno više brašna i….) ali i ovako su  bili doista fini i urnebesno dobro su pasali uz ovaj fini mesni umak, pa pomislih – ma zašto ne! Vi ionako od mene ne očekujete savršenstvo nego golu istinu i dobar iskren recept kad je pripremanje hrane u pitanju. Pa stoga evo ideje za žličnjake od kelja i krumpira – idealno za utrošiti kelj na jedan potpuno drugačiji način koji će se sigurno svidjeti i najmlađima.

POTREBNO:

Za umak:

  • meso svinjskog buta
  • 2 luka
  • 3 mrkvice
  • 1 dl bijelog vina
  • 5-6 dl vode
  • vegeta, sol, papar, mljevena crvena paprika
  • 3 žlice brašna ili gustina

Za žličnjake:

  • 1 manja glavica kelja (cca. 50 dag)
  • 60 dag krumpira
  • 30 – 40 dag brašna
  • 1 jaje (ili 2 manja)
  • vegeta, sol, papar

PRIPREMA:

Mesni umak (saft):

  1. Meso narezati na trakice, povegetiti i kratko popržiti sa svih strana.(meso u trakicama je stoga što sam primjetila da je to najbrži način pripreme svinjskog buta kojim on u prilično kratkom roku kuhanja omekša)
  2. Dodati luk i mrkvu sitno iskosane u multipraktiku pa miješati nekoliko minuta. (na taj ćete način u kratkom roku dobiti finu gustu podlogu za umak, sasvim podatne teksture bez naknadnog miksanja)
  3. Dodati vino, pustiti da ispari, dodati mljevenu crvenu papriku, vodu i začine, pa poklopljeno pirjati dok se umak ne ukuha i meso ne omekša. (cca. 30-40 min) Na kraju u umak umiješati brašno razmućeno sa malo vode, pustiti da prokuha i umak je spreman za serviranje!

Žličnjaci od kelja:

  1. Kelj sitno narezati i skuhati u posoljenoj vodi. Ocijediti i dobro ocijediti (‘žmikati’) rukama.
  2. Krumpir skuhati i propasirati.
  3. U većoj posudi pomiješati kuhani kelj i krumpir, dodati jaje, brašno i začine po želji, pa rukom umijesiti žličnjake.
  4. Zakuhati veću količinu slane vode.
  5. Većom žlicom grabiti žličnjake i spuštati ih u kipuću vodu. Gotovi su čim isplivaju na površinu. Miješanje nije potrebno!
  6. Ocijediti, isprati i poslužiti uz mesni umak i salatu po želji!

Dobar tek!

Recept u slikama:

 

 

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • andreja

    radim neku varijantu ovog safta koji moja djeca jedu (a oni gotovo ništa ne jedu :)) režem meso na kockice (male) i uvaljam ih u brašno, prepržim na vrućem ulju. zalijem vodom dodam češnjak (dosta, 2-3 režnja) i dosta crvene paprike (tako da umak bude gotovo narančast). to je moja mama radila i uz to ide pire krumpir i zelena salata. možda si već objavila taj recept jer smo zaključile da smo odrasle na sličnoj hrani ;))) nisam vidjela, pa stavljam i dajem ti ideju, ako nisi imala ;))). žličnjake ći napraviti sebi :)))

  • admin

    Pa da, skroz smo slične 🙂 Tom tvojem childfrendly saftu su vrlo slični svi moji saftovi tako da mislim da nema potrebe objavlivat ga kao zaseban recept. Ja na taj način najčešće radim šnicle, dok kockice mesa nemam naviku uvaljavati u brašnu pa onda ‘zapršku’ dodam na kraju 😉

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Podvarak od slatkog kupusa sa piletinom

Kako djeca polako odrastaju, tako polako i odlaze od doma svatko  u lovu na ...

Piroge – jastučići punjeni krumpirom i sirom

Piroge su tradicionalno slavensko jelo koje potječe iz Galicije, srednjoeuropske pokrajine koja se danas ...

Fini mesni kuglof

Pisala sam vam već o tome kako sam u zadnje vrijeme oduševljena sa kuglofima. ...

Savijača sa višnjama i keksom za sva godišnja doba

Savijača sa višnjama i keksom možda je i najjednostavniji kolač sa višnjama koji možete ...

Kiseli ‘kvašeni’ krastavci

Ne znam da li ste se ikad susreli sa ovakvom vrste zimnice. Na ovakav ...

Preokrenuti kolač s jabukama

Preokrenuti kolač s jabukama nešto je što ćete sigurno napraviti odmah po čitanju ovog ...