Razmišljajući tako neki dan što skuhati za večeru prelistavala sam neke stare kulinarske časopise i naletila na sliku ovakvih punjenih krumpira i zaljubila se na prvi pogled 🙂 U ovo zimsko doba pečeni se krumpir često nađe na meniju za večeru, bilo da se radi o policama ili o krumpiru u gaćama ili prženom sa špekom…kombinacija je jako puno a jednostavno volim miris krumpira pečenog u pećnici. Nije to loša opcija niti za ručak ako ste bez ideje što skuhati ili ako su vam zalihe namirnica ‘na rezervi’ 😉 Jer, krumpir je jedna od rijetkih namirnica koja predstavlja potpuno hranivo – drugim riječima, zahvaljujući hranjivim tvarima koje sadržava, krumpirom bi se čovjek mogao održati na životu a da ne prima nikakvih drugih namirnica. Krcat je mineralima i vitaminima i to najviše vitaminom C i B1 i B2. Dok se u drugim vrstama povrća vitamin C kuhanjem dobrim dijelom uništava, u krumpiru se on potpuno gubi tek kad se kuha oguljen i narezan. Kuhan pod korom, krumpir će sačuvati trećinu svoje količine vitamina C, a pečen pod korom u cijelosti. Kora krumpira sadrži fluor, element koji spriječava karijes, pa stoga treba što je moguće češće jesti krumpir s korom.

I eto, sada kada sve to znamo, kako ne voljeti krumpir? 🙂 A kada se pripremi u ovoj kombinaciji sa sirom, kiselim vrhnjem, prženim lukom i pancetom postaje prava poslastica. Jedina zamjerka ovom punjenom krumpiru je kora koju prema receptu koji sam vidjela nisam gulila pa je na kraju ispala poprilično nejestiva i žilava. Vjerovatno zato što se krumpir prvo kuha a potom tek peče. Jer inače je korica pečenog krumpira jako fina i ukusna, no evo, u ovom receptu ju ne bih preporučila jer mi doista nije pasala pa je uputno krumpir prije punjenja i pečenja oguliti u potpunosti.

Potrebno:

  • 9 krumpira srednje veličine
  • 2 luka
  • 5 žlica kiselog vrhnja
  • 15 dag sira trapista (gauda, varaždinac…)
  • nekoliko tankih šnita pancete
  • vegeta, sol, papar

Priprema:

  1. Krumpir oprati i kuhati pod korom oko 20-30 min (ovisno o veličini krumpira). U svakom slučaju, ne smije se prekuhati jer će se onda teško izdubiti i raspadat će se.
  2. Krumpir potom oguliti i izdubiti mi sredinu žličicom ostavljajući rub od oko 1/2 cm.
  3. Na ulju pržiti sitno sjeckani luk.
  4. U posudi pomiješati izdubljeni dio krumpira, prženi luk, kiselo vrhnje i oko 10 dag ribanog sira. Začiniti solju, paprom i vegetom.
  5. Napuniti smjesom izdubljeni krumpir, složiti ga na papir za pečenje u veći lim, posipati ostatkom sira i u svaki komad utisnuti komadić pancete. Ispeći u pećnici na 200℃ oko 20-30 min dok krumpir ne poprimi lijepu žućkastu boju.

Dobar tek!

Recept u slikama:

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • tajanica

    provala moje omiljeno jelo. vrlo ukusno. oduševljena sam

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Piroške

O piroškama sam uvijek imala mišljenje da je to pecivo od lisnatog tijesta punjeno ...

Balkansko pečenje

Evo i ova je nedjelja došla svome kraju. Zanimljiva i za mene radna nedjelja ...

Brzi kruh sa sodom bikarbonom – soda bread

Brzi kruh sa sodom bikarbonom bez kvasca i bez potrebe za uzdizanjem prava je ...

Jednostavne kocke s jagodama

Jednostavne kocke  s jagodama vjerovatno su jedan od najjednostavnijih kolača koje sam napravila u ...