Zapečena piletina s povrćem

Zapečena piltina s povrćemZapečena piletina s povrćem jako je ukusno jelo koje vrlo često pripremam za ručak, a obožavam ga iz više razloga. Prije svega zapečena piletina s povrćem mi je idealna jer u jednom loncu/posudi/pekaču imam u isto vrijeme i glavno jelo i prilog (piletina + povrće), a kao drugo priprema je sasvim jednostavna i doista ne oduzima previše vremena u kuhinji. Iako ja baš volim boraviti u kuhinji i ona mi je najdraže mjesto u kući, često i sama vodim trku s vremenom pa budem ponosna na sebe kad uspijem ručak pripremiti (zbombati sve za čas 😉 )  za kakvih 30-tak minuta, sve skupa gurnuti u pećnicu i posvetiti se nekim drugim obavezama dok se ručak dalje priprema sam. Moram priznati da sam sretna što moji klinci svi odreda doista vole svo povrće i vesele se svakom ovakvom ručku gdje povrća, pa makar onog zamzrnutog iz vrećice, ima dosta pa je tako zapečena piletina s povrćem i njima jedan od dražih obroka. Ovakve zapečene složence najčešće radim u staklenoj vatrostalnoj posudi jer jednostavno nikako da si nabavim jednu finu zemljanu/glinenu kakva bi bila idealna za ovakve stvarčice koje se fino preliju kakvim umakom, posipaju sirom i zapeku. Kako u zadnje vrijeme često surfam raznoraznim američkim food blogovima u potrazi za nekim novim idejama, primjetih kako imaju jako puno recepata  Crock pot slow cooking tematike, posebice s piletinom ‘Chicken Crock pot‘ što bi u prijevodu bilo spora priprema hrane u zemljanoj posudi/loncu. Pa mi je bilo pomalo smiješno kako i Amerikanci i Britanci imaju te neke univerzalne nazive za određene proizvode (Crok pot – poznata robna marka posuđa = Crok pot – jelo pripremljeno u zemljanom loncu ili vatrosalnoj posudi) kao što i mi ovdje nekad imasmo..npr.  kod nas je bilo koji kalkulator postao Digitron, a bilo koja pasta za zube Kaladont 😀 Ehh ta sjećanja na 80-te uvijek izmame osmjeh u uglu usana 😉 A evo i recepta za jedan sasvim domaći zapečenac od piletine s povrćem…

Zapečena piletina s povrćemZapečena piletina s povrćem

POTREBNO:

  • 1 file pilećih prsa
  • 1 pakiranje zamrznutog miješanog povrća (mrkvica, brokula, cvjetača, krumpir, grašak…)
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 3 žlice brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 100 g sira trapista
  • 80 g maslaca
  • vegeta, sol, papar

PRIPREMA:

  1. Piletinu izrezati na kockice pa prepržiti na tavici na malo ulja. Zamrznuto povrće kratko blanširati u kipućoj vodi (5 min)
  2. Pomiješati piletinu i povrće i sve skupa izručiti u vatrostalnu posudu premazanu tankim slojem maslaca.
  3. Na ostatku maslaca pomiješati brašno, dodati mlijeko, pustiti da zavri pa dodati i vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje. Začiniti po ukusu.
  4. Pripremljenim bechamelom preliti piletinu pomiješanu s povrćem, od gore naribati sir, pa sve skupa zapeći u pećnici 30 minuta na 170ºC dok se ne vrhu ne napravi zlaćana korica.
  5. Poslužiti uz salatu po želji.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Ispržiti piletinu...Pomiješati piletinu s blanširanim povrćemZaliti sve bechamel umakom i posipati siromZapeći u pećniciZapečena piletina s povrćem poslužena! Dobar tek :)

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • tanja77

    isto tako i ja radim samo uz dodatak kuhane tjestenine pa sve skupa pomiješano i zapečeno u pećnici. Prefino.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pekmez od breskvi

Za ovaj fini pekmez od breskvi doista nije potrebno puno mudrosti a niti puno ...

Tortilje

Tortilje su omiljeno jelo mog Matka! Da se njega pita jeo bi ih svaki ...

Domaći ReciPeci kebab

Jeste li kad poželjeli pojesti zdravi fast food? Ja jesam, puno puta…Dok sam bila ...

Punjeni lungić sa špinatom omotan pancetom

Ako želite oduševiti svoje nepce ili impresionirati drage ljude neviđeno finim ručkom, punjeni lungić ...

Lisnati trokutići s mesom

Prošlog je vikenda kod nas doma bilo burno jer se slavio rođendan naše djevojčice ...

Pulled pork recept – raskomadana svinjetina u sendviču

Napraviti pulled pork spremam se već jako dugo. Ustvari, zaintrigiralo me to jelo prije ...