Vukovarske buhtle – omiljena slatka peciva

Kad se kaže buhtle, prva je asocijacija koja pada na pamet pecivo od dizanog tijesta punjeno najčešće pekmezom. Ili možda orasima. Ili čokoladom, još bolje. U svakom slučaju, užitak koji si često priuštimo kupnjom u pekarama za kakav brzi obrok, užinu ili jednostavno ubijanje želje za slatkim. Osobno, nisam previli ljubitelj takvih buhtli. Naročito ako su hladne i odstajale. Tada imam osjećaj da jedem ne baš ukusan kruh sa nešto malo nadjeva kojega u takovim pekarskim buhtlama doslovno moraš mikroskopom tražiti unutar te gromade od tijesta.

Buhtle iz pećnice i vlastite manufakture nešto su sasvim drugo. Tople, mirisne, sa nadjevom taman toliko koliko treba. Savršene sa poslijepodnevno grickanje uz veliku kavu s mlijekom. No opet, nije to to. Da, fine su, tople, domaće, ali opet su mi nekako preobične i radije ću su ispeći kakve perece ili klipiće. No, što ako se ta ista obična buhtla preobrazi u savršeno kremasto pecivo okusa tako finog da nećete moći vjerovati da jedete običnu buhtlu? U čemu je fora pitate se možda. Pa fora je u tome da se buhtle ispečene na klasičan način odmah nakon pečenja uvaljaju u kiselo vrhnje, a odmah potom i u mljevene orahe pomiješane sa šećerom! Ovakve buhtle meni nekako najviše pašu kada se napune sa domaćim majkinim pekmezom od jabuka i paradajza, no pasiti će tu i bilo koji drugi pekmez. Ili možda čokoladni namaz.

Upravo to o čemu vam pričam su buhtle kakve ih ja pamtim iz djetinjstva u Vukovaru kada ih je majka (čitaj = baka 😉 ) pekla obično u zimskom periodu, samo što ih je ona zvala Bufle!  Sjećam se kako je pasalo nakon cijelog popodneva provedenog na sanjkanju doći kući, staviti noge na grijanje u rernu starog šporeta na drva, dok  je majka upravo umakala zadnje tople  buhtle u vrhnje i orahe. Prekrasna sjećanja, predivni mirisi iz kuhinje pa sam si dozvolila tu slobodu nazvati ova meni omiljena slatka peciva Vukovarske buhtle! A ove buhtle su kao mali zapakirani pokloni iznenađenja:  izvanredno kremaste i lijepog izgleda izvana, pa krckavog omota, a unutra finog sočnog toplog punjenja. Nešto što definitivno morate probati. Morate! Vjerujte, oduševiti ćete se i nikad više nećete promatrati buhtle na isti način 😉

Vukovarske buhtle

Buhtle

POTREBNO:

  • 1 kg brašna
  • 1 kocka friškog kvasca
  • 600 ml toplog mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 5 žličica šećera
  • 3 žličice soli
  • 1 jaje

Za umakanje:

  • 300 ml kiselog vrhnja
  • 300 g mljevenih oraha
  • 2 vanilin šećera
  • 100 g šećera

PRIPREMA:

  1. Zagrijati u posudici oko 200 ml mlijeka sa šećerom, izmrviti u njega kvasac, dobro promiješati, i ostaviti da se diže 15 min.
  2. U međuvremenu izmješati suhe sastojke i jaje. U to polako ulijevati uzdignuti kvasac i naizmjence dodavati ulje i ostatak mlijeka.  Ako procjenite da je tijesto premekano, dodajte malo brašna. I obrnuto, ako je pretvrdo, ako se teško mijesi, slobodno dodajte još malo ulja,ništa se strašno neće dogoditi. Mijesite dok ne bude podatno pod prstima. Pokrijte suhom krpom i pustite ga počivati oko 1/2 sata dok otprilike ne udvostruči volumen.
  3. Istresite tjesto na radnu površinu. Još ga jednom premijesite i podijelite na dva kruščića.
  4. Svaki kruščić razvaljajte u pravokutnik debljine oko 1 cm, pa izrežite na manje pravokutnike. Na svaki stavite žličicu pekmeza pa zamotajte u malo roladice tako da sa strane budu zatvorene.
  5. Slagati u lim na papir za pečenje jednu buhtlu blizu druge jer će se pečenjem dići i lijepo priljubiti jedna uz drugu.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200℃ oko 20 minuta.
  7. U međuvremenu dok se peku, samljeti orahe. Pomiješati u zdjeli vrhnje i vanilin šećer, a u drugu posudu pripremiti orahe pomiješane sa šećerom za umakanje.
  8. Pečene buhtle pažljivo odvajati jednu od druge, pa ih jednu po jednu umakati u kiselo vrhnje a zatim u orahe.

Obavezno ostavite par buhtli neumočenih jer će sigurno biti onih koji ne žele jesti sa orasima.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (3)

  • Grandmother Superior

    Kaže se ‘buftle’ :)))

  • Sandra

    Kaže se kako ti drago! Moja ih je baka zvala bufle, bez t! 😉

  • Nina

    Ovo izgleda super,nisam nikada jela ovakve što se umaču,mislim da sam našla kolač za nedjelju :)I mi kažemo buhtle :)))Svatko ima svoj naziv,ali nije važno kako se zovu,važno je da je fino 😉

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Zdravi bezglutenski kolač od rogača, jabuka i kokosa

Napraviti zdravi bezglutenski kolač od rogača,jabuka i kokosa koji će biti ukusan i sočan ...

Palačinke s bananama

Kada bih vam ja rekla koliko dnevno vremena provedem razmišljajući što da skuham ili ...

Ječmena kaša sa povrćem

Ječmena kaša sa povrćem ukusan je i zdrav obrok koji možete pripremiti kao prilog ...

Rigojanči – čokoladni kolač kao dokaz velike ljubavi

Kada bi slastice i kolači mogli pričati, sigurna sam da bi kolač Rigojanči imao ...

Torta od ribizla kao savršena ljetna poslastica

Torta od ribizla fenomenalna je slatica koja me oduševila iz više razloga. Prije svega, ...