VafliVafli su jednostavna slastica koja se priprema od davnina. I upravo zbog te svoje jednostavnosti i osnovnih sastojaka koji su uvijek dostupni, pripremali su se i u onim vremenima kada kolači i slastice nisu bili tako često na jelovniku i kada je za ispeći vafle trebalo tijesto izlijevati u gusnate kalupe i peći u krušnoj peći na otvorenoj vatri sa puno žara. Ehh, kako su takvi vafli bili fini, posebno kada bi ih naša susjeda teta Ana friške ispekla i pozvala nas klince s ulice da sjednemo kod nje u dvorište u hlad ogromnog oraha, svaki na svoju hoklicu. Obavezno je uz to išao i veliki bokal ledene vode netom izvađene iz bunara, pa bismo tako grickajući vafle i pijuckajući vodu iz emajliranih lončića na crvene tufne zaglavili kod teta Ane ponekad i cijelo popodne. Pravila sam vafle već puno puta do sada, doduše ne u gusnatim kalupima kao teta Ana, nego na baš zgodnom aparatiću u kojem se vafli ispeku za čas i bez imalo muke. No klinci su mi stalno nešto prigovarali da su im vafli premekani i da to mora biti onako, konkretnije i tvrđe, kao keks. I tako sam odlučila napraviti jedne baš starinske vafle, pomalo tvrde, ali klincima tako drage. Na prvi su zalogaj rekli: “oni mekani su ok, ali ovi su pravi!” 😉 Pa eto, procjenite i sami kakvi vafli vam više odgovaraju: oni koji se rade od tekuće smjese koja se izlijeva u kalupe ili ovi koji se mijese rukom i podsjećaju na kakve prhke keksiće…recept je tu…

VafliVafli

POTREBNO:

  • 700 g brašna
  • 5 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g šećera
  • 250 g maslaca
  • prstohvat soli

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u posudi brašno, sol i prašak za pecivo. Dodati i maslac izrezan na sitnije komadiće.
  2. Jaja miksati sa šećerom 2-3 minute, pa ih potom istresti na smjesu brašna i maslaca. Miksati mikserom s nastavkom za tvrđa tijesta dok smjesa ne postane dovoljno kompaktna da možete mijesiti rukom. Premijesiti tada još malo rukom, zagrijati kalup, pa od mase uzimati kuglice veličine ping-pong loptice, stavljati na kalup, poklopiti i peći par minuta. Većina uređaja za vafle ima signalnu lampicu koja zazeleni kad su gotovi, no možete i sami otvoriti poklopac da provjerite da li su vam vafli lijepo porumenili.
  3. Vafle možete poslužiti za doručak ili večeru (a možete ih ponijeti i na posao kao užinu) posipane sa šećerom u prahu, sa malo domaćeg pekmeza, a odlični su i u kombinaciji sa tučenim slatkim vrhnjem.

Dobar tek!

Recept u slikama:

(Fotografije posluženog jela na pladnjevima  Beehive !)

Pripremite tijesto za vafleRadite kuglice i rasporedite ih na kalupPoklopite i pecite dok blago ne porumeneposlužite uz domaći pekmez ili slatko vrhnje...dobar tek!

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Burek sa piletinom kao jednostavan i ukusan ručak

Kada se kaže burek, misli se na burek sa mljevenim mesom.  I mnogi će ...

Princes krafne – omiljeni kremasti kolači

Princes krafne omiljeni su kremasti kolači. Također su jedan od onih klasika u slastičarskom ...

Keks na eks – fini kremasti kolač sa keksima

Nakon što sam nedavno probala napraviti onaj fantastični puding kolač s rupama za koji ...

Dulce de leche – domaća karamel krema od mlijeka

Postoje tako neke slastice za kojima žudiš dugo, a žudnju dižu u nebesa prekrasne ...

Lagana ljetna šarlota s breskvama

Ljeto je doba predivno za mnogo toga, no sasvim sam sigurna za što nije ...