Uskrsna pletenica – sirnica

Iak

Uskrsna pletenica sirnica

o je Uskrs blagdan tijekom kojeg nije uobičajeno peći tako puno kolača i slastica kao u božićno vrijeme, mene jako veseli baš ono što je tako tipično za Uskrs. A to su fina peciva i domaći kruhovi koji se poslužuju na uskrsni doručak uz kuhanu šunku, jaja i mladi luk, i to su mirisi i okusi djetinjstva koje čovjek jednostavno cijeli život nosi u sebi. U želji da i sama svojoj djeci ostavim u nasljeđe tu tradiciju i doživljaj Uskrsa, trudim se svake godine iznenaditi ih nekim novim receptom, nekom novom idejom koja savršeno paše uz tu kuhanu uskršnju šunku. I zato je možda upravo sad pravo vrijeme za degustaciju i ocjenu najboljeg uskrsnog kruha.

Nakon prve ‘klasične’ pince, na red je došla i jedna sasvim ‘klasična’ uskrsna pletenica. Kako bi pletenica bila što mekša i podatnija, čak i drugi dan, obogatila sam ju kiselim vrhnjem i većom količinom maslaca, jaja su joj dala predivnu žutu boju i potrebnu elastičnos, a od arome kruškovca cijela je kuća već prvim minutama pečenja zamirisala uskršnje/proljetnim štihom. Ovakvu pletenicu možete poslužiti uz razne namaze i čašu mlijeka kao svakidašnji doručak ili večeru ili pak kao dodatak šunkici i jajima za uskršnjim stolom. U svakom slučaju, fina je jako i isplati se provesti u kuhinji dva-tri sata zbog tako dobrog zalogaja 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uskrsna pletenica sirnica

Potrebno:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 vrećice instant suhog kvasca
  • 2 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 20 dag maslaca
  • 2 dl mlijeka
  • 1 čaša kiselog vrhnja (180g)
  • 20 dag šećera
  • mala žličica soli

Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, napravite udubinu u sredini u koju valja uliti otopljeni maslac, jaja i žumanjke, dodati i kiselo vrhnje, pa uz postepeno dolijevanje toplog mlijeka mikserom umutite mekano tijesto.
  2. Izručiti tijesto tada na radnu površinu pa uz povremeno posipavanje brašnom umijesiti glatko tijesto. Zapamtite – tijesto će biti mekše i podatnije i bolje će se dignuti, što se duže mijesi rukama! Da je dovoljno dobro, primjetiti ćete po tome što je površinom glatko i sjajno. Tako umiješeno tijesto pokriti folijom za očuvanje svježine (tako se neće na površini stvoriti korica) i pustiti da se diže 1 sat.
  3. Nakon toga tijesto premijesiti, izrezati na 6 jednakih dijelova (za dvije pletenice: svaka pletenica – 3 kraka), pa svaki dio razvaljati rukama u deblji valjak. Uzeti po tri trake, staviti ih jednu do druge, na vrhu spojiti rukama pa isplesti pletenicu. Pletenicu pletite lagano i bez zatezanja jer će inače tijekom pečenja puknuti! Isto napravite s preostala tri komada tijesta. Pletenice odložite u lim na papir za pečenje, pokrijte čistim ubrusom i pustite na toplome još 30 minuta da se malo podignu.
  4. Pletenice prije pečenja premazati razmućenim jajetom i peći u pećnici na 170ºC 45 min. dok lijepo ne porumene.

Recept u slikama:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kolač s bananama

Kod nas doma svi vole kremaste kolače. Dogodi se  povremeno da nekome ne paše ...

Pulled pork recept – raskomadana svinjetina u sendviču

Napraviti pulled pork spremam se već jako dugo. Ustvari, zaintrigiralo me to jelo prije ...

Čokoladna bomba

Početkom ovog tjedna sam na recipeci facebook stranici raspisala svojevrsnu tjeralicu za novim receptima, ...

Domaća pita sa koprivom i krumpirom -najbolje od prirode

Pita sa koprivom i krumpirom u svojoj je osnovi vrlo slična piti zeljanici (pita ...