Umak od paradajza

Ljeto je idealno doba za pripremu brzih i jednostavnih jela. Svježeg povrća ima u izobilju i doista je puno mogućnosti za pripremu zdravih i ukusnih obroka. Između ostaloga, paradajz (rajčica) je upravo počeo dozrijevati pa bi bila prava šteta ne iskoristiti blagodati ovog ukusnog ljetnog povrća. Domaće rajčice su finog slatko kiselkastog okusa i jako su zdrave. A umak od paradajza ili kako ga u južnim krajevima zovu Šalša od rajčica je doista nešto najbrže i najjednostavnije što možete spremiti za ručak. Dovoljne su samo dvije tri rajčice, 1 luk, malo svježeg bosiljka i ukusan i zdrav ručak je na stolu za 20-tak minuta. Ovakav se umak idealno sljubljuje s tjesteninom iako može biti i podloga ili prilog mnogim drugim jelima kao što su zapečene ćufte, zapečene punjene tikvice, punjeni tortelini ili ravioli i sl. Ovo je fino bezmesno jelo koje čak i nama okorjelim mesojedima u ovim ljetnim vrućinama paše jer svojom finom mekanom teksturom i punoćom okusa krijepi organizam željan tekućine i osvježenja. Najbolje od svega je što ga i djeca rado jedu i ne treba ih puno nagovarati da probaju (kako to često biva 😉 )Pretpostavljam da velika većina većina Vas godinama sprema svoju šalšu od paradajza, no za slučaj da ima i onih koji nisu sigurni kako se to radi, evo nekoliko kratkih uputa 🙂

Potrebno:

  • 3-4 paradajza
  • 1 luk
  • nekoliko listića bosiljka
  • ulje (maslinovo ili suncokretovo)
  • 2 žlice brašna
  • vegeta, sol, papar

Priprema:

  1. Luk sitno nasjeckati, paradajz oguliti i i nasjeći na komade željene veličine.
  2. Na malo ulja pržiti luk dok ne postane staklast, pa dodati zarezani paradajz, promiješati, začiniti i pirjati dok se okusi ne prožmu i dok paradajz ne omekša potpuno.
  3. Ako želite malo više umaka, dolijte šalicu vode, kratko prokuhajte pa dodajte 2 žlice brašna razmućene sa malo vode kako bi se umak zgusnuo.
  4. Pred kraj dodajte usitnjene listiće bosiljka.

Poslužiti uz tjesteninu po želji.

Dobar tek!

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Sanja

    Recept je stvarno odlican, ja sam pravila nesto slicno samo sam pri kraju kuhanja dodala i sitno narezanu papriku, patlidzan (na kockice) i neizbjezan bijeli luk. Stvarno je odlican, moze posluziti i kao dodatak svim jelima a i sam kao sos.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Međimurski kruheki

Evo jednog izvornog međimurskog recepta za čokoladne kolačiće. Dobila sam ga od moje svekrve ...

Šareni rižoto

Danas sam iz subotnje šopingacije došla poprilično kasno. Moram pohvaliti moje dečke i curu ...

Išleri i Pita od sira

Recepti iz bilježnice bake Ane – svakodnevni kolači IŠLERI Tijesto: 14 dag maslaca 20 ...

Gulaš s noklicama

Danas sam baš imala potrebu pojesti nešto zasitno i jušno. A budući da nam ...

Zapečeni gravče na tavče

Uz obilje ćevapa i pljeskavica jučer sam za ručak napravila nekakvu inačicu gravče na ...

Brzi rižoto

Ako ste doista u žurbi, odna je ovo idealno jelo za vas. Naravno, uvijet ...