U ovo jesensko doba kada je nagovještaj zime već prilično prisutan u zraku često imam potrebu skuhati i pojesti nešto proljetno i potpuno drugačije od klasičnih zimsko jesenskih jela. Pa kad je boja tog ručka još onako proljetna zelena, čovjek se nekako odmah bolje osjeća i napuni nekakvom čudnom pozitivnom energijom. U takvim situacijama zaliha zamrznutog povrća iz nekih ljetnih dana jako dobro dođe. Ovoga sam puta odlučila kombinirati špinat sa tjesteninom, unatoč uvriježenom mišljenju moje bake, a i većine baka kako je umak od špinata rezerviran samo kao prilog krumpir pireu. Budući da smo i moja djeca i ja puno veći ljubitelji tjestenine nego krumpira, nije bilo teško smisliti fini ručak u tren.  Domaći široki rezanci odlično su se uklopili i u ovu moju priču sa špinatom, jer ih je fini glatki umak baš lijepo obavio svojom kremastom teksturom a uz odreske pohane u parmezanu, ručak je bio odličan. Ako ste kojim slučajem veći ljubitelji mljevenog mesa, pasali bi uz ovo jelo i kakvi faširanci ili polpetice, pa sami procjenite uz što ćete servirati fine široke rezance. A ako se još uvijek dvoumite oko izbora špinata za umak, budite sigurni da ćete na ovaj način osigurati sebi i svojima potrebnu dozu vitamina i minerala, željeza posebice, jer svima nam je dobro poznato kako je špinat veliki čuvar željeza. No, to famozno željezo će se puno lakše i bolje apsorbirati u naš organizam ako umaku prije posluživanja dodate sok polovice svježeg limuna jer će tada vitamin C iz limuna pojačati apsorpciju željeza i njegovo blagotvorno djelovanje na naš organizam 😉 I ono najbolje od svega, ovo je ručak s kojim doista nema puno posla i zgotovi se doista brzo. Recepti slijede…:

Potrebno:

  • 400 g špinata
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mali crveni luk
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 3 dl vode
  • 3 žlice brašna + 1 dl ulja
  • prstohvat peršinovog lišća
  • sok polovice limuna
  • Za odreske:  odresci svinjskog karea (ili bijelog pilećeg mesa), krušne mrvice, ribani parmezan, 2 jaja, brašno

Priprema:

  1. Špinat ukoliko nije zamrznut (što podrazumijeva da ste ga prije zamrzavanja blanširali i izrezali na sitno), blanširati, ocijediti i jako sitno nasjeckati.
  2. Na ulju pržiti sitno sjeckan luk i češnjak, dodati brašno, kratko popržiti pa dodati špinat. Ukoliko je špinat zamrznut, odmrzavanje nije potrebno nego ga samo stavite u posudu i polako miješate dok se ne otopi. Uz neprestano miješanje pjenjačom uliti vodu, začiniti. Kada se umak počne zgušnjavati doliti u njega vrhnje za kuhanje. Prokuhati jedno 5 minuta, umiješati sitni sjeckano peršinovo lišće, eventualno popraviti okus i gustoću (razrijediti ako treba vodom).
  3. Široke rezance skuhati al dente u kipućoj vodi, pa poslužiti uz umak.
  4. Odreske panirati na klasičan način, prvo u brašno, pa jaja a potom u mrvice pomiješane sa parmezanom, pa ih ispržiti u vrućem ulju. Pohane odreske ocijediti od suvišne masnoće na papirnom ubrusu.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Art on my way

    Ovo izgleda jako fino, isprobavam!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Punjeni lungić sa špinatom omotan pancetom

Ako želite oduševiti svoje nepce ili impresionirati drage ljude neviđeno finim ručkom, punjeni lungić ...

Jednostavni puding kolač s rupama

Da društvene mreže ponekad doista znaju biti od koristi dokazuje i ovaj jednostavni puding ...

Pony torta sa piškotama i višnjama

Ovu je nedjelju moja djevojčica proslavila prvi dio svog 4. rođendana. Slijedeća dva dijela ...

Stakleni keksi – dekorativni božićni kolači

Božićni kolači dio su blagdanske tradicije i predivan je osjećaj zamirisati dom mirisom tradicionalnih ...

Raspuknuti keksi sa kikiriki maslacem – Peanut butter blossoms

Božićni kolači, pogotovo oni suhi, prhki keksići koji cijelu kuću zamirišu na blagdane koje ...

Varaždinski klipići – najbolja peciva na svijetu

Ne postoji puno gradova za koje mogu reći da ih volim. Da, u mnogima ...