OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrilično dug naziv jednog prefinog jela koje je u svojoj naravi sasvim jednostavno i nimalo komplicirano, a onako, tipično međimursko, i po teku kak’ bi Međimurci rekli i upravo po tome da se uz nekoliko osnovnih namirnica napravi pravi gastronomski doživljaj. U međimurskoj su kuhinji gljive prilično česta pojava i za mene, dijete odraslo u slavonskoj ravnici, bilo je prilično uzbudljivo i neobično zabavno tumarati sa nekoliko znalaca gljivara po međimurskim bregima u potrazi za svježim sunčanicama ili pak vrganjima. Još je zabavnije bilo pripremiti nakon takve šetnje večeru od pohanih sunčanica pa uz čašicu dobrog međimurskog vina dočekati u zanimljivim razgovorima sitne jutarnje sate. Razmišljajući danas o načinu svog kuhanja i poimanju hrane uopće, mogu jedino biti sretna što je mojim kulinarskim počecima obol dala upravo međimurska kuhinja koja još od vremena velikih Zrinskih, možda i najpoznatije hrvatske velikaške obitelji koja je nekoć davno vladala ovim krajem, pokazuje snažnu sposobnost asimilacije raznih utjecaja u svoj kulinarski opus ali u isto vrijeme i izrazitu sposobnost nasljeđivanja i preoblikovanja svoje bogate gastronomske baštine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU tom je svojstvu nekako i moj današnji ručak u kojem se dotiču staromodni i mekani svinjski odresci u umaku od običnih šumskih vrganja, bukovača i pretencioznih šampinjona začinjeni kremastim kiselim vrhnjem uz prilog kao što su obični njoki od modernih i danas visoko cijenjenih batata i zdravog integralnog brašna. Zamisao je bila nabaviti komad fine veprovine i napraviti jedan pravi međimurski lovački ručak, no kako nigdje nisam mogla nabaviti veprovinu, i dobri stari pajcek se pokazao kao dostojna zamjena. Bar u ovom slučaju 😉 Njoki od batata (koji je u Međimurju pronašao idealno podneblje za uzgoj i rast) svojom su se slatkoćom savršeno uklopili u cijelu priču. Do neke slijedeće, možda i lovačke priče, želim vam dobar tek u dobrom društvu, jer hrana je puno više od pukog zatomljavanja gladi i namirivanja organizma prijeko potrebnim nutrijentima. Hrana spaja ljude, čini da se tradicija ne ugasi i uvijek stvara neka nova naduhnuća za možda još bolje recepte i fina druženja.

POTREBNO:

  • 1 kg odrezaka svinjskog buta
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 glavice luka
  • 25 dag svježih šampinjona
  • 25 dag svježih bukovača
  • 10 dag svježih vrganja  (a može i bez njih)
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA4 pune žlice kiselog vrhnja
  • 2 dl dobrog bijelog vina
  • 2 dl vode
  • 3 žličice gustina
  • vegeta, sol, papar, prstohvat sitno kosanog peršina

Za njoke od batata:

  • 4 batata srednje veličine
  • 2 šalice integralnog brašna
  • 1 šalica pšeničnog grisa
  • 1 jaje
  • sol, papar

PRIPREMA:

  1. Svinjske odreske posoliti, natrljati protisnutim češnjakom pa naglo prepržiti na tavici na malo ulja. Maknuti ih na stranu pa na istom ulju pržiti sitno sjeckan luk i očišćene i usitnjene gljive. Pirjati gljive u vlastitom soku dok ne nestane sva tekućina. Dodati tada vino i vodu, začine, vratiti meso u tavicu, poklopiti pa sve skupa pirjati 30-40 minuta. Povremeno promiješati i dodati temeljca ili vode po potrebi. Bitno je da sve vrijeme pirjanja meso bude prekriveno tekućinom pa slobodno dodajte još vode ako treba.
  2. Pod kraj pirjanja dodati kiselo vrhnje u kojem ste razmutili gustin, promiješati i kratko prokuhati.
  3. Za njoke, batat termički obraditi (Najzdravije je ako ga kuhate na pari ili pečete u vlastitoj kori jer tada zadržava najviše svojih visokovrijednih svojstava, no ako vam se žuri slobodno ga ogulite i skuhajte na klasičan način u malo vode kao i obični krumpir), pa ga zgnječiti kako bi se dobio pire. U većoj posudi pomiješati pire od batata, brašno, gris i jaje i umijesiti njoke. Od tijesta napraviti valjak, rezati ga nekoliko manjih dijelova, od svakog dijela razvaljati tanki valjak pa rezati male njoke. Dobro ih pobrašniti kako se ne bi lijepili, pa ih kuhati u većoj količini kipuće vode. Njoke nakon što isplivaju na površinu kuhati još 10-15 minuta (obavezno probajte prerezati jedan kako biste provjerili jeli dovoljno kuhan, što može ovisiti o vrsti brašna koje upotrebljavate, veličini jajeta i načinu termičke obrade batata)
  4. Poslužiti odreske u umaku s njokima posipane svježe kosanim peršinom i tvrdm ovčjim sirom. Obilje zelene salate kristalke upotpunit će cijelu priču 😉

Dobar tek!

HTZmedimurje

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • mirjana

    Odlican rucak !!!!
    u pravu si slavonci rijetko ili gotovo nikako ne koriste gljive u pripremi hrane…jedino estorani a to je druga prica.
    svidaju mi se njokici od integralnog brasna,vidis to mi nije palo na pamet ,mozda zbog toga sto volim vidjeti lijpu narancastu boju batata u njokima koje i sama pravim,takoder uz diodatak griza bez griza mi nisu bas nesto mekani i lagani …divno,bas sam odusevljena ovim postom !!!

  • admin

    Draga Mirjana,
    baš mi je drago što ti se sviđaju ovi njokići. Ja sam ostala malo iznenađena kada sam ogulila batate i skontala da uopće nisu narančasti kako sam očekivala da budu. NO eto, nisam provjerila prije kupnje da u stvari ima nekoliko vrsta batata, pa tako između ostalog i batat crvene kore i bijelog mesa koji se osim po slatkom i specifičnom okusu ne razlikuje puno od običnog krumpira. U svakom slučaju, njoki su bili jako fini iako nisu bili narančasti 😉

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kolač s bananama

Kod nas doma svi vole kremaste kolače. Dogodi se  povremeno da nekome ne paše ...

Kuruzna zlevanka s orasima, sirom i vrhnjem

Sigurna sam da ste se do sada već susreli sa nazivom ‘Zlevanka’. No ne ...

Pohane bukovače u pivskom tijestu

Gljive se prilično često nađu u mojoj kuhinji. Ponajčešće su to šampinjoni, jer oni ...

Šareni uskrsni kuglof

Odmah da vam se pohvalim – ovo je moj prvi kuglof u životu! Prvi ...

Žličnjaci od bundeve

Ako tražite jedan pravi sezonski prilog vašem glavnom jelu, onda su njoki od bundeve ...