Štaverka - karamel oblatne s orasima

Priprema božićnih kolača, ukrašavanje doma i sav taj mirisni adventski ugođaj u kojem beskrajno uživam, puno je ljepši kada se na dohvat ruke u limenoj kutiji nađe pokoja štaverka. Kolač neobičnog imena koji je u svojoj osnovi karamel oblatna sa orasima naići ćete u literaturi i u raznim drugim kuharicama također pod imenom Figaro, Štolverica ili Štolner štange. A ja ga obožavam i sjećam se da sam kao mala jedva čekala kakve svatove i sačekivanje mlade na cesti u susjedstvu.

Kod nas u Slavoniji vam je običaj da se izađe na ulicu gledati svatove. Izvanredna je to bila prilika prokomentirati sve pridošle uzvanike, znane i neznane, saznati tko se nosi po kakvoj modi, tko je naučio hodati u štiklama, tko se kome sviđa. Mogao si vidjeti tko je pretjerao s rakijom već u ranim podnevnim satima i još puno zanimljivih stvari o kojima će se još dugo nakon što svatovi prođu raspredati u toj maloj ulici na periferiji grada. No najljepši trenutak koji smo svi mi klinci čekali je bio naravno izlazak mlade. Pojavio bi se i kum kojem smo vikali što smo glasnije mogli ‘kes, kes kumeeee’. On bi bacio u zrak šaku punu kovanica koje smo onda prebirali po asfaltu i travi.

A odmah zatim izlaze tete sa kolačima i u rukama nose tacne pune sitnih svatovskih kolača. Mogao si uzeti što god si htio. Pregršt boja, šarenih košarica, načičkanih puslica, štangica u tisuću varijacija. A između svega su se naravno caklile one – karamel oblatne s orasima. Štaverka! Obožavala sam taj okus. A obožavam ga i danas.

Danas više ne ganjam mlade po susjedstvu i potrazi za ovakvim kolačima, ali se veselim kao malo dijete Božiću, jer znam da je baš tada to posebno vrijeme kada će se štaverka opet pokazati u najljepšem svjetlu. Tada će svaki okusni pupoljak zapjevati od sreće kada se u ustima stope okusi karameliziranog šećera, komadića oraha i krckave oblatne.

Štaverka nije kolač koji je kompliciran za izradu. Ali život bi vam se mogao zakomplicirati s njom ako ne pripazite na par stvarčica. Npr. morate biti dobro organizirani i sve si složiti za izradu unaprijed. Jer kada dođete do zadnje točke izrade ovih oblatni i kada pomislite kako je sve do sad bio baš mačji kašalj, smjesa sa kojom ćete premazati oblatne se počinje jako brzo zgušnjavati. Kad kažem brzo, mislim na doslovno par minuta. Pa ako si ne pripremite oblatne unaprijed, naći ćete se u priličnom problemu jer ćete jako teško razmazati kruti nadjev preko oblatne 😉 Zato, budite spremni, samo organizirano korak po korak, i napravit ćete savršenu štaverku koju ćete već ove godine moći uvrstiti na listu ‘božićni kolači’!

Štaverka

Štaverka

POTREBNO:

  • 6 žumanjaka
  • 250 g oraha
  • 250 g maslaca
  • 400 g šećera
  • 2 oblatne

PRIPREMA:

  1. Miksati žumanjke sa polovicom šećera dok ne postanu pjenasti. Ostati će vam naravno bjelanci, ali njih sačuvajte i potrošite na npr. puslice sa kokosom ili prutiće od oraha 😉  Prebaciti u posudu u kojoj ćete skuhati kremu. Umućenim žumanjcima sa šećerom dodajte maslac nasjeckan na komadiće i uz miješanje otopite. Pustite da zavri pa uz neprestano miješanje kuhajte na laganoj vatri bar 5 minuta. Do tada bi se krema trebala već malo zgusnuti. Odložite je na stranu i umiješajte u nju krupnije sjeckane orahe.
  2. U drugoj posudi otopite preostalih 200 g šećera. Miješajte neprestano i pustite da otopljeni šećer postane tamno smeđe boje. Odmah ga ulijte u kremu od žumanjaka i šećera koju ste prethodno već pomiješali sa orasima. Miješajte energično kuhačom dok ulijevate šećer i napravite ovo što brže jer će se otopljeni šećer brzo početi karamelizirati i zgušnjavati će kremu. Smjesa mora biti ravnomjerno tamna.
  3. Dobivenim nadjevom odmah premazati jednu oblatnu ravnomjerno, pa odmah poklopiti drugom oblatnom. Opteretiti oblatne drvenom daskom, dodati preko svega još i kakvu težu knjigu ili posudu kako bi se oblatne lijepo zalijepile za nadjev.
  4. Oblatne premazujte s one strane na kojoj se nalaze dublji utori, a istom tom izbrazdanijom stranom poklapajte nadjev. Klasična oblatna je po mojem mišljenju ipak malo prevelika oblatna za ovu količinu nadjeva, pa je dobro skratiti je za nekih 6-7 cm. Ako nadjev premažete preko veće oblatne, onda ćete dobiti tanke prutiće kada ih budete izrezali. Ako volite tako, to je u redu. Meni su draže štangice ovako kada su malo deblje. Ako ste sve ovo napravili ovako kako sam napisala, tada će vam mala količina nadjeva ipak curiti sa strane, naročito kada oblatne opteretite kako bi se slijepile. Zato si osigurajte radni prostor tako što ćete oblatne nadjevati na većem pladnju. Nadjev koji je pobjegao ćete naravno pojesti tako da nitko ne vidi 😀
  5. Ohlađenu štaverku režite na tanke prutiće ili štangice i poslužite.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Tonkica

    MIjasala ko luda, al ipak se karameliziralo 🙁 Koja je caka? Da li manje kuhati secer?

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Prhki kolačići s kokosom

Kako bismo razbili današnju popodnevnu monotoniju i doskočili dosadi danas smo se moja dječica ...

Gratinirano povrće – ukusan i zdrav obrok

Gratinirano povrće, u ovom slučaju brokula s mrkvicom i krumpirom, jelo je koje možete ...

Keksi sa krem sirom: za Uskrs, za Božić, ma za svaki dan!

Razmišljajući o tome koje kolače ispeći za Uskrs, pala mi je na pamet ideja ...

Čokoladna Milka torta za čisto uživanje

Ne mogu vam opisati koliko sam sretna što je ovogodišnji izbor rođendanske torte moje ...

Piletina na normandijski

Iako sam ja kuharica koja podjednako uživa u kuhanju i kompliciranih i manje kompliciranih ...