Već se duže vrijeme spremam osvježiti blog sa nekoliko novih rubrika u kojima bi se pronašli i roditelji sasvim malih beba, no taj trenutak nikako da dođe od svih ostalih nagomilanih obveza. I baš u pravom trenutku, prije nekoliko tjedana su mi se javili iz Brauna sa zamolbom za recenziju njihovog novog štapnog miksera Braun Multiquick 3 MR 320 Baby, namjenjenog, pogađate već, spremanju kašica za bebe i malu djecu. Prijedlog sam vrlo rado prihvatila, jer iako su moji klinci odavno prestali jesti miksanu hranu, štapni mikser je i danas vrlo često u upotrebi u našoj kuhinji. Braunove proizvode (sasvim druge vrste) sam već imala prilike isprobati i niti jednom me nisu razočarali pa pomislih da bi jedan takav kvalitetan proizvod bilo dobro imati u svojoj kolekciji zanimljivih kuhinjskih stvarčica.

Kako bih mogla dati objektivnu ocjenu miskera, cijeli smo prošli tjedan eksperimentirali u kuhinji s njime, što je moram priznati razveselilo ne samo klince, nego i nas velike i podsjetilo nas na neke, već pomalo zaboravljene dane kada su se kašice spremale svaki dan. Podjednako smo jako uživali u finim frapeima od banane, u raznoraznim kombinacijama: sa čokoladom, sa šlagom, sa vanilijom….ali također i u finim gustim juhama koje su mojoj djeci i danas najdraže, naročito sa onim krckavim šarenim kuglicama.

No dakle, o mikseru je ovdje riječ pa da krenem:

  • Mikser dolazi u kutiji sa dodatnom visokom mjernom posudom za miksanje i sa dodatnim nastavkom – sjeckalicom za usitnjavanje raznih vrsta voća i povrća. Mikser je elegantne bijele boje sa nenametljivim plavim umecima na gumbima za brzine – prva (slabija) i druga (jača) i potpuno je ergonomskog oblika, mekan je i ne klizi iz ruke za vrijeme miksanja što je vrlo bitno  jer vrlo se često događa pripremanje obroka vlažnim rukama i nerijetko mi se znalo dogoditi da mi sa drugim mikserima sve jednostavno odleti iz ruke. Naravno da su novim mikserom i klinci poželjeli rukovati pa čak i njihovim malim ručicama to nije bio problem (naravno, uz moj nadzor) Dakle, oblik miksera ima jedan veliki + 🙂
  • Nadalje, duguljasta mjerna posuda za miksanje je odlična, dovoljno visoka da ništa ne šprica iz nje prilikom miksanja i dovoljno stabilna da se ne prevrće. No, pridržati ju rukom svakako treba, i možda ne bi bilo loše da ima neki sistem na vakuum koji bi ju nekako ‘prilijepio’ za radnu površinu.
  • Dodatni nastavak – sjeckalica me je posebno razveselio jer u njemu se bez problema i u tren oka sitno iskoše mrkvica i luk (iako je meni luk isjeckan na kockice nekako draži 😉 ), nema prljavih ruku niti suznih očiju. Mala zamjerka jedino veličini kutijice (350 ml) jer u nju ne stane baš puno toga, no budući je ovo mikser namjenjen pripremi hrane za bebe, vjerovatno je to razlog tomu – bebama se obično pripremaju manje količine hrane 😉

Čišćenje i pranje svih nastavaka je jednostavno i brzo i u usporedbi sa drugim štapnim mikserima kojima sam rukovala, ovo je mikser koji se najlakše čisti jer ima dovoljno plitku ‘čašicu’ na kojoj su oštrice za rezanje i bez problema se prst sa spužvicom zavuče i opere sve. Mikser se bez problema, malo jačim trzajem i zavrtanjem odvoji od baznog dijela i na isti se način sklopi – škljoc i gotovo 🙂 A djelovi su perivi i u perilici (osim onog pogonskog ‘strujnog’ dijela).

Maloprodajna cijena ovog miksera u našim je trgovinama oko 373,21 kn, što i nije tako puno za ovako kvalitetan strojček, koji se možda i nepravedno obilježava kao mikser za bebe, jer on je puno više od toga i koristiti ga možete svakodnevno u kuhinji za pripremanje raznih vrsta jela.

Poseban bonus uz kupnju ovog štapnom miksera je Braunov vodič za prehranu beba koji se nalazi u svakoj kutiji sa kupljenim mikserom a u kojem ćete naći praktične savjete i kreativnu inspiraciju kako biste što jednostavnije pripremili jela koja odgovaraju specifičnim prehrambenim potrebama beba različitih dobi.

Stručnjakinja za dječju prehranu Marion Noble koja je i autorica ovog priručnika kaže sljedeće: “Neizmjerno je važno da bebini prvi obroci budu kvalitetni jer se zdrave navike stvaraju već od prvih zalogaja. Jedino tako beba može naučiti uživati u zdravoj i prirodnoj hrani i naviknuti se na takva jela. A kada roditelji uz dobre upute otkriju kako je lako samostalno pripremiti takve obroke, steći će znatno više samopouzdanja prilikom pripreme ukusnih i hranjivih jela za cijelu obitelj.” A ja se tu u potpunosti slažem s njom. Jer iako su moja djeca sad već školarci i predškolci, još se živo sjećam perioda prelaska sa dojenja na krutu hranu i to mi je vrijeme ostalo u tako lijepom sjećanju. Jednostavno sam obožavala nakuhavati te male obroke i kombinirati iz mjeseca u mjesec nešto novo. Naročito dok smo imali svoj vrt i povrće iz vlastitog uzgoja. Sa prvim je djetetom to sve nekako išlo onako školski, po priručniku, pazila sam na sve moguće, da li ima dovoljno vitamina topivih u masti ili u vodi, koliko minerala, koliko ulja…s drugim djetetom sam već bila mnogo opuštenija i ‘ležernija’ što se pripreme kašica tiče, a sa trećom curicom, kašice sam kuhala i miksala zatvorenih očiju ;). Kupovne kašice smo uglavnom koristili vrlo rijetko, jednostavno nisam ih navikla na to i nisu ih rado jeli. Uvjerena sam da je to bio temelj njihovom i danas raznovrsnom uživanju u svim vrstama  domaće hrane. Priručnik je pisan vrlo jednostavnim riječnikom, recepti su doista realno provedivi u svakoj kuhinji a naći ćete i mnoštvo zgodnih savjeta o pripremanju hrane. Ma, toliko mi se svidio da ću vam od sada bar jednom tjedno objaviti po jedan dio priručnika kao poseban post. Predobro je da bih sve zgurala u ovako malo prostora i vjerujem da će i vama biti interesantno.

Do tada, lijepi pozdrav svim mamama, tatama i bebama šalje ekipa iz Brauna, i naravno Ja – vaša blogerica Sandra 🙂 Vidimo se uskoroooo…..

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Thelma

    Evo mene, moram ja malo!!!
    Isti taj miserčić sam kupila svojoj svekrvi za rođenda. Sve te djelove ima samo što tada nije bio imenovan ka o “mikser za bebe”. Razlika je, dakle, samo u tome što nije bilo priručnika o prehrani djece.
    Ja, osobno imam “Zepterov štapni mikse”, koji me uopće nije oduševio. Vrlo težak i nezgrapan, nespretan za održavanje.
    Kada sam svekrvi kupila ovaj Braunov, moja curica je bila mala pa sam jednim udarcem sredila dvije muhe. Zadovoljila moju drag svekrvu (ali istinski dragu, ne glumim. Bog joj dao zdravlja) i olakšala njoj brigu oko moje cure koju sam sa 6 mjeseci ostavila njoj na brigu i miiirna se vratila svom poslu.
    Danas je mikset u upotrebi punom parom.
    Krem juhe, riblje paštete, kreme za kolaće, šugovi, frapei……….
    Nema mu premca!!!
    Svekrva, koja je , kao starija žena, malo bila u strahu od nove tehnologije, oduševljena je i čuva ga ko oko u glavi. Sada moja curica, koja ima 2,5 godina gušta sa bakom spremati svašta nešto..

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Božićne pjesme

Još samo nekoliko dana i Božić je i ove godine tu: božićne pjesme, božićni ...

Božićni ukrasi izrađeni kukičanjem

Često se znam uhvatiti u razmišljanju kakva bi moja djeca mogla biti kad odrastu ...

Čišćenje zamrzivača i hladnjaka

Ima li boljeg posla za ljetne vrućine od odleđivanja škrinje za zamrzavanje? Naravno da ...

Adventski kalendar

Advent evo samo što nije počeo i svi smo doma pomalo uzbuđeni zbog toga. ...

Mali vodič za prehranu beba

Nedavni razgovor s jednim prijeteljem, novopečenim ocem dječačića od 5 mj. u kojem me ...

Patlidžan na dva kata

Vaši recepti za nagradnu igru Recept poslala: Renata Šišak iz Zagreba Sastojci: patliđan rajčica ...