Šnenokle slastica su koja već samim svojim imenom priziva nekakve romantične duhove prošlosti u kuhinju. Sasvim je nebitno čije kuhinje su ovo specijalitet, austrijske (Schneenockerln), Zagrebačke (šnenokle) ili pak dalmatinske (paradižot) kada se dočim uronite žličicu u ovaj pahuljasti desert sa predivnom kremom mirisa vanilije osjetite nebeski pahuljasto i bajno.

Mnogo sam se puta do sada uvjerila kako su najjednostavnije stvari u biti i najbolje, a najbolje se to vidi upravo na ovoj ‘sirotinjskoj’ slastici za čiju je pripremu dovoljno samo nekoliko jaja, mlijeko i šećer. No koliko god nešto bilo jednostavno ne znači da uvijek i svima uspije. Iako je priprema posve jednostavna, često se zna dogoditi da šnenokle ne uspiju i zato ću vam ovdje pokušati dati nekoliko osnovnih savjeta i smjernica da šnenokle doista ispadnu snježno bijeli pahuljasti oblačići u finoj, žutoj kremi po mogućnosti bez grudica i sasvim fine teksture.

Dakle, osnovno pravilo za kuhanje žličnjaka od bjelanjaka jest da se ukuhavaju u kipuće mlijeko (ili vodu ako vam je tako draže) i da se kuhaju jako kratko (cca 1/2 min) sa svake strane, jer ako ih kuhate samo malo duže, na očigled i vaš očit užas pretvoriti će se u gumasti čvarak od bjelanjaka 😉 Nadalje, za kremu doista nema puno filozofije…potrebno je samo uz neprestano miješanje ukuhati žumanjca i šećer sa malo brašna te kuhati 5-10 minuta dok se krema ne zgusne. I to je to! Naravno da će bitnu ulogu oko izgleda šnenokli odigrati kvaliteta jaja i definitivno bi najbolje bilo raditi šnenokle sa domaćim jajima od kojih će imati baš fini okus ali i predivnu žutu boju.

U svakom slučaju, šnenokle su idealna slastica za svaku situaciji kada vam se jede nešto fino i slatko, a u kući imate samo jaja, mlijeko i brašno. Brzo su gotove, a rashlađene i poslužene u čašice te posipane sa malo čokolade ili kakvog preljeva, postaju istinski gurmanski doživljaj. Evo recepta:

Šnenokle

Šnenokle

POTREBNO:

  • 1l mlijeka
  • 4 jaja
  • 5 punih jušnih žlica šećera
  • 1 -2 vanilin šećera
  • 2 pune jušne žlice brašna (glatko ili oštro, svejedno je)

PRIPREMA:

  1. Razdvojiti bjelanjke i žumanjke. Žumanjke ostaviti po strani, a bjelanjke ulupati mikserom u čvrsti snijeg.
  2. Zakuhati mlijeko u većoj posudi. U kipuće mlijeko žlicom vaditi i spuštati veće žličnjake od bjelanjaka. Nakon pola minute okrenuti žličnjake na drugu stranu, kuhati još 30-tak sekundi pa izvaditi uz pomoć žičane hvataljke u posudu u kojoj će se šnenokle poslužiti. Odjednom ćete moći skuhati najviše 5-6 žličnjaka, pa ćete postupak morati ponavljati dok ne potrošite sve bjelanjke.
  3. Kada ste gotovi s kuhanjem žličnjaka, iz mlijeka u kojem su se kuhali žličnjaci pažljivo izvaditi sve one sitne ostatke bjelanjaka (možete ga i procijediti).
  4. Umiksati žumanjke, šećer i vanilin šećer, dodati brašno i dio mlijeka. Ukuhati sve skupa u ostatak mlijeka, pa uz miješanje pjenjačom kuhati par minuta. Krema je gotova kada se počne gusnuti i kada bude ravnomjerno žuta i sjajna.
  5. Vrućom kremom preliti žličnjake od bjelanjaka, ohladiti i poslužiti u manjim zdjelicama. Po želji posipati čokoladnim mrvicama ili strugotinama.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • cukrica04

    Hvala draga Sandra da ste me podsjetili na moju omiljenu slastícu iz djetinjstva!
    A snenokle vam izgledaju bozanstveno i prefinooo…

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Salata od mahuna

Vjerujem da će se većina vas zapitati: Ma čemu recept za salatu? ili Ma ...

Jogurt pločice su idealni osvježavajući i zdravi snack

Ako u ovo toplo ljetno doba poželite nešto osvježavajuće i fino, jogurt pločice sa ...

Osinja gnijezda sa lješnjacima

Nije nikakva tajna da obožavam raditi dizano tijesto i da su mi sva peciva ...

Muffini s kruškama i grožđem

Muffini su nekako postali toliko uobičajeni kod nas doma da mi je pisati o ...

Uskrsna pinca

Pinca ili sirnica tradicionalni je slatki uskrsni kruh koji se u velikoj većini domova ...