OLYMPUS DIGITAL CAMERAPaprenjaci su jedan od onih sitnih kolačića bez kojih je teško zamisliti Božić i ovo svečano predblagdansko doba. Pa ipak, ja ih do sada nisam radila. Zašto pitate se? Pa zato što godinama već uz linzere, kiflice i raznorazne kuglice obavezno radim i medenjake. A medenjaci su po svojoj teksturi i teku jako slični paprenjacima. Možda ih ne bih niti ove godine radila da nisam na polici u trgovini naišla na Dr. Oetkerove Tradicionalne dodatke za Paprenjake . I pomislih, zašto ne paprenjak? Ti fini aromatični keksići imaju dosta dugačku povijest i navodno su nastali još u doba renesanse. O paprenjacima je pisao i Šenoa u svojem Zlatarevom zlatu u kojem je Magda mijesila najbolje paprenjake na cijelom Gornjem gradu. A od paprenjaka je gđa. Sanja Opačak napravila OLYMPUS DIGITAL CAMERAtotalni brand i uspjela paprenjak plasirati na tržište kao izvorni hrvatski suvenir. Ono što ove moje paprenjake i kućicu od paprenjaka čini tako fino aromatičnom doista jest specifična kombinacija začina koja se nalazi u samo jednoj vrećici Dr. Oetker dodataka za paprenjake i s njima stvarno ne možete pogriješiti, no zašto baš papar kao začin u kolaču pitate se? Pa zato što je u to davno doba, prije nekoliko stoljeća kada su se takvi kolačići počeli peći, papar bio skupocjen začin koji se stavljao samo u najfinija jela i u posebnim prilikama kao što su blagdani pa je uz ostale, također začine na cijeni kao što su cimet, muškatni oraščić i klinčić, savršeno upotpunio aromu i okus ovih Božićnih kolačića.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADakle, ako ispečete ove fine paprenjake, prigodno ih umotate, bez imalo sumnje ih možete darivati dragim ljudima kao originalni Božićni poklon. No ako od paprenjaka napravite pravu pravcatu kućicu, što vam uz ove moje upute ispod doista neće biti problem, oduševit ćete svoje ukućane, klince posebice, a i one kojima je poklon namijenjen. Ne samo da lijepo izgleda, nego je predivnog mirisa i okusa i može se pojesti do zadnje mrvice. Jer na ovoj je kućici jestivo doslovno sve (osim dima iz dimnjaka za koju simulaciju sam se pomogla komadićem vatice ;)) Da ne dužim priču, evo recepta za najbolje paprenjake ikad i uputa za izradu kućice:

POTREBNO:

  • 45 dkg oštrog brašna
  • 15 dkg šećera
  • 15 dkg mljevenih oraha
  • 20 dkg masti ili margarina ili maslaca (ja sam radila s margarinom u trenutnom nedostatku ičeg drugog i ispalo je ok)
  • 2 žlice meda
  • 3 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 1/2 vrećice Dr. Oetker Tradiconalnih dodataka za paprenjake

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa ukrašavanje i sklapanje kućice:

  • 50 dkg šećera u prahu
  • 2 bjelanjka
  • prigodne božićne perlice ili sitni šareni bombončići

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, orahe i začin za paprenjake. U sredinu razbiti jaje i žumanjke, dodati margarin i med pa umijesiti glatko tijesto. Nakon cca. 10 minuta miješenja trebali biste dobiti kompaktnu, lagano ljepljivu kuglu svijetlo-smeđeg tijesta. Podijelite ga odmah na dva dijela, lagano ih spljoštite rukama, omotajte folijom i pospremite u hladnjak na 1 sat.
  2. Dok se tijesto hladi, imat ćete dovoljno vremena da napravite predloške (nacrte) za kućicu na papiru. Za ovu moju kućicu dimenzije su: zabat – 12 cm x 7 cm x 11 cm do vrha krova (2x), bočni zidovi – 16 cm x 6 cm (2x), krov – 17 cm x 17 cm (2x). Na jednom zabatu nacrtajte te izrežite i vrata 4 cm x 5 cm. Trebat će vam još i podloga na koju ćete lijepiti kućicu dimenzija 16 cm x 20 cm.
  3. Ohlađeno tijesto razvaljati na dobro pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3-4 mm. Ako radite klasične paprenjake, tada po tijestu jednostavno utisnite motive sa drvenih modlica a oko njih izrežite četvrtaste paprenjake. Ako nemate originalni kalup za paprenjake, možete od ovog tijesta izrezivati oblike bilo kakvim prigodnim modlicama. Ako se odlučite raditi kućicu, trebate po tijestu rasporediti izrezane papirnate predloške pa prema njima pažljivo obrezati potrebne dijelove buduće kućice. Ako ste podlogu prethodno dobro pobrašnili, nećete imati problema za premještanjem oblika na papir za pečenje u veliki lim. A ako se tijesto zalijepilo, pomozite si većom špatulom ili širokim nožem 😉 Od ostataka tijesta napraviti i izrezati i dva manja komadića koja će slijepljena zajedno biti dimnjak.
  4. Pripremljene oblike peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C 15 minuta. Ohladiti.
  5. Dok se dijelovi buduće kućice hlade, miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti a potom malo po malo dodavati šećer u prahu i miksati stalno dok masa ne postane sjajna i prilično čvrsta. Možda će vam se učiniti da je ovo puno previše šećera, ali ja sam željela biti sigurna da će mi kućica čvrsto stajati i da ću sve dijelove moći zalijepiti bez problema u malo vremena, što se pokazalo dobrim odabirom.
  6. Ohlađene dijelove kućice prije sklapanja ukrasiti pripremljenom masom od bjelanjaka i šećera: nacrtati uz pomoć šprice i uskog nastavka prozore i ostale ukrase po svojoj želji. Sada na podlogu špricom nanijeti deblji sloj ‘ljepila’ u dužini zabata pa ga pažljivo staviti na to mjesto. Sada će vam biti potrebna pomoć nekog od ukućana da vam pridrži taj zalijepljeni zabat dok vi uzimate i lijepite bočnu stranicu. Ne zaboravite namazati ‘ljepilom’ i rubove koji će se spajati. Na isti način uz pomoć pripremljenog ‘ljepila’ spojite sve ostale dijelove kao i vrata…Svaki dio morat ćete držati nekoliko minuta strpljivo i mirno dok se ‘ljepilo’ ne osuši jer će se u protivnom kućica raspasti svaki put kad maknete ruke 😉 Najteži (i najduži) dio je postavljanje krova jer njega nema što držati osim tog ljepila pa će biti potrebno dosta strpljenja i pridržavanja dok se sve skupa ne osuši. Ali jednom kad se osuši, kućica će biti sigurna za transport bez bojazni da se raspadne.
  7. Kućicu možete ukrasiti po želji, samo mašta i nebo su granice 😀

Uživajte u Božićnom ugođaju uz predivne mirise koji se šire iz pećnice uz korištenje Dr. Oetker tradicionalnih dodataka za kolače o kojima više možete pročitati OVDJE !

Dobar tek 🙂

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Lagani kolač s jagodama

Lagani kolač s jagodama kako mu i sam naziv kaže, lagan je kao pero ...

Juha od rajčice

Juha od rajčice ili kako je ja više i češće volim zvati juha od ...

Integralne kiflice – peciva od integralnog brašna

Integralne kiflice su tako fino pecivo od dizanog tijesta da ćete se zaljubiti u ...

Sočna piletina s paprikom iz pećnice

Gonjena željom da si ovog vikenda što više pojednostavim kuhanje i boravak u kuhinji ...

Uskrsna peciva u obliku zečića

Iako se za Uskrs tracionalno pripremaju ukusne slatke pletenice ili pince koje odlično pašu ...

Prhki keksi sa pistacijama i mandarinom

U želji da se ovogodišnji božićni kolači dodatno zašarene i zazelene, nastali su ovi ...