Slani vafli sa sirom i šunkomVafli sa jedno od onih jela za koje se jednostavno ne sjećam zašto ga volim, ali osjećaj zadovoljstva i neke pritajene sjete svaki put kada netko spomne vafle i kada ih vidim na fotkama oduvijek je prisutan. Kako to obično biva sa tim povremenim ushitima, oni dođu i prođu pa mi je ustvari dugo trebalo da uopće nabavim pekač za vafle. A zašto toliki ushit pitate se možda…pa jednom davno, u ulici u kojoj sam odrasla u Vukovaru, naša prva susjeda teta Ana često je znala pozvati nas klince s ulice u svoje dvorište na okrijepu. Sjeli bismo onako musavi, znojni i zadihani od letanja po ulici u hlad velikog oraha svatko na svoju hoklicu, usipali si svatko po bar dvije-tri čaše ledene vode netom izvučene iz bunara i  s nestrpljenjem čekali da se pojavi teta Ana sa punim tanjurom toplih vafla. Ti vafli naše teta Ane bili su nešto najukusnije što sam do tada probala, a još je bolje bilo to što su bili tako posebnog oblika, sa tim malim savršenim udubljenjima da se čovjek dok ih je jeo i sam osjećao sasvim posebno i bogato. Jer u to doba, vafle nije mogao ispeći bilo tko jer, trebalo je nabaviti te gusnate kalupiće koji pretpostavljam baš i nisu bili jeftini. A možda je bila stvar i u tome da je to jednostavno bilo takvo doba u kojem se nije puno pažnje posvećivalo, kako bi moja majka rekla, takvim kerefekama OLYMPUS DIGITAL CAMERAkao što su vafli. I zato je taj trenutak kada nas je teta Ana pozvala na vafle bio tim više poseban jer zmo znali da se ona potrudila samo zbog nas jer nas je htjela razveseliti. Vafli su se u to doba pekli u gusnatim kalupima na onoj  velikoj peći na drva (Smederevac) i bio je to postupak koji je trajao. Danas na svu sreću, postoji jako puno različitih modela električnih pekača za vafle u kojim se vafli ispeku jako brzo. Recepata za vafle doista ima cijelo more, no ono što je osnova svega su jaja, brašno i prašak za pecivo. Ostalo se dodaje po želji: ako stavite više šećera dobit ćete slatke vafle, ako ih posolite, dobit ćete slane, a ako u smjesu ubacite malo sira i šunke, kao što sam to ja napravila danas, onda dobijete savršeno oblikovane zalogajčiće za večeru. Evo recepta:

Vafli

Potrebno:

  • 3 jaja
  • 400 g brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 200 ml mlijeka
  • 2 dl ulja (ili otopljenog maslaca)
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice soli
  • malo sitno sjeckane šunke ili suhog vrata i sira trapista

Priprema:

  1. Umutiti od jaja, ulja, mlijeka, brašna, šećera, soli i praška za pecivo glatko tijesto. Možete ovo raditi i pjenjačom ili pak mikserom, kako vam volja. Na kraju dodati sjeckanu šunku i sir te dobro promiješati.
  2. Pekač za vafle dobro ugrijati, premazati sa malo ulja, pa na sredinu površine za pečenje stavljati po dvije žlice smjese. Smjesa treba biti dosta gusta pa ćete ovo lakše napraviti ako si pomognete sa dvije žličice. Poklopiti i ispeći.
  3. Vafle možete jesti tople ili hladne. Ako ćete ih jesti hladne, čuvajte ih u zatvorenoj kutiji do posluživanja jer će tako ostati posebno meki i podatni.
  4. Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAVafli

Oznake:

  • Prikaži komentare (4)

  • slavica

    Recept zvuči primamljivo. Niste napisali koliko jaja stavljate u smjesu. Pozdrav!

  • Sandra Gašparić

    Greška ispravljena 😀

  • Suzana Kozlović

    Kakvo brašno ide?

  • Sandra Gašparić

    Može i oštro i glatko pšenično.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Sočna piletina s paprikom iz pećnice

Gonjena željom da si ovog vikenda što više pojednostavim kuhanje i boravak u kuhinji ...

Kroasani – domaća peciva kao iz pekare

Kroasani su peciva o kojima sam već dosta puta pisala, a još sam ih ...

Prilog od zapečene jetrice

Nekako sam objavljujući recepte za glavna jela i za kolače pomalo zapostavila recepte za ...

Jednostavni kolač sa bundevom

Jednostavni kolač sa bundevom jedan je od onih kolača koje ćete obožavati nakon prvog ...

Dalmatiner kocke

Recept poslala: Tanja Gregur iz Preloga Evo još jednog super kolačića iz Tanjine radionice ...

Lažni kroasani

Izvorna francuska riječ Croisannt predstavlja slasticu od dizanog tijesta ali premazivanu maslacem u nekoliko ...