Sekelji gulaš - Szekely gulyasSekelji gulaš ili Székely gulyás pitanje je sad…a pitanja ustvari i nema jer razlika je jedino u pisanju riječi, jer Sekelji gulaš je tradicionalno mađarsko jelo koje je nekoć davno osmislio mađarski novinar i pisac Székely József. Iako u izvorni Szekely gulaš trebaju ići tri različite vrste mesa (govedina, ovčetina i svinjetina), danas nekako prevladava Sekelji gulaš sa svinjetinom, i moram priznati da nikad nisam probali drugačiji. Ali evo, obećajem sebi da ću za idućeg posjeta Budimpešti koju obožavam svakako svratiti na pravi mađarski Szekely pa ću vam moći napraviti digresiju ovog posta. A dok se to ne dogodi, moram vam reći da je ovo jedno zaista fino, izdašno i pravo zimsko jelo koje krijepi dušu i tijelo. Naravno, pod uvjetom da volite kiseli kupus. Jer Sekelji gulaš je varivo koje se radi od rezanog kiselog kupusa i kockica svinjetine, i odlična je protuteža sarmi ukoliko ste se već malo zasitili sarme, a budući da mu je glavni prilog pire krumpir (kao što je slučaj i kod sarme) mogli bismo reći da su sarma i sekelji prilično slična jela…a opet tako drugačija. Da bi sekelji gulaš bio fini, mora se kuhati najmanje 1,5 sat na laganoj vatrici, mora biti fine guste strukture koja će se postići upravo tim laganim ukuhavanjem, i baš mora biti lijepo začinjen (sol, dosta papra, crvena paprika, lovor, vlasac) jer ako je Sekelji onako, ja bih to rekla mlitavog okusa, ručak vas baš i neće oduševiti i u njemu će prevladati kiselost iz kupusa i krajnji rezultat vas sigurno neće oduševiti. Dakle, nema ovdje puno sastojaka i neke egzotike i postupak pripreme ovog jela je sasvim jednostavan, ali se ipak morate držati neki osnovnih pravila 😉 No, dosta priče, idemo kuhati Szekely gulaš 🙂

Sekelji gulaš - Szekely gulyasSekelji gulaš – Székely gulyás

POTREBNO:

  • 500 g narezanog kiselog kupusa
  • 600 g svinjskog buta
  • 100 g domaće sušene slanine (ili pancete)
  • 2 glavice luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 5 žličice mljevene crvene paprike
  • 2 sušena lovorova lista
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • sol, papar, vlasac

PRIPREMA:

  1. Pržiti sitno sjeckan luk i pancetu na malo ulja cca 2-3 minute. Dodati meso isječeno na kockice, promiješati i popržiti ga sa svih strana, dodati tada brašno i crvenu papriku, dobro promiješati, zaliti sa toliko vode da se meso prekrije. Začiniti solju i paprom, pa uz povremeno dolijevanje pirjati meso 20-30 minuta.
  2. Tada dodati kiseli kupus koji prethodno valja svakako dobro oprati u barem jednoj vodi kako ne bi bio prekiseo, dobro promiješati, dodati lovorov list, papar pa doliti toliko vode da prekrije kupus. Poklopiti i kuhati na laganoj vatri uz povremeno dolijevanje vode još 1 sat. Svakako je bitno da ne dolijete odmah pun lonac vode, nego da se gulaš ustvari polagano pirja u malo tekućine.
  3. Pred sam kraj kuhanja, doliti još malo vode i razmutiti u gulašu kiselo vrhnje. Kratko prokuhati, dodati sjeckani vlasac i poslužiti uz kuhani pire krumpir.
  4. Dobar tek!

Recept u slikama:

Prvo ispržiti luk i pancetuDodati kockice mesaNakon pirjanja mesa, dodati kiseli kupus...Doliti vodu i začine...Pa kuhati 1,5 sat na laganoj vatriciSekelji gulaš

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Kornelija

    Već dugo me muž “tenta” da pravim sekelji gulaš, ali eto ja stalno neka druga variva furam. Kada sam se napokon odlučila prvi puta pripremiti sekelji gulaš – radila sam baš po ovom receptu.
    Rezultat je FENOMENALAN 🙂 Muž je oduševljen i sada već traži da ga opet pripremam.
    Recept je super jednostavan i BOMBA – prefino.
    Veliko HVALA 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Zapečena piletina s 4 vrste sira – ručak za prste polizati!

Kuhanje i boravak u kuhinji te osmišljavanje novih jela i davanje ruha nekim starim ...

Spagetti pizza

Ovo je jedna neobična inačica pizze, puno laganija, brže gotova i doista jako ukusna. ...

Cinnamon rolls – rolice sa cimetom koje ćete obožavati

Iako su cinnamon rolls, te mirisne rolice sa cimetom nešto za što znam već ...

Zagorski valjušci

Mojoj je mami jučer bio rođendan pa sam je umjesto poklona odlučila osloboditi svih ...

Zafrknuti prutići

Spomenula sam u prošlom članku da smo nedavno proslavili jedan 11. rođendaaaan. E pa ...

Nutella torta

Puno mi je ljudi do sad već spomenulo ovu tortu, ustvari tortu ovog naziva ...