Vjerovatno sam već spomenula kako obožavam proljeće. Iz više razloga, no kao osobi koja obožava kuhati proljeće a tek ljeto što će doći pruža neslućene mogućnosti u kuhinji. Nema ništa ljepše nego dopodne otići u vrt i izabrati što će se kuhati ili peći taj dan. Već sam pogled na onu našu šumu od mladog graška u bašti koji samo što nije dozrio mi mami osmjeh na lice. Ili recimo, krenem kuhati juhu i skužim da u hladnjaku nemam mrkve ni peršina…hmm gadna situacija za nekog tko živi u stanu kako sam i sama godinama živjela pa sam većinom u takvim situacijama ili slala klince u dućan po to što fali, ili otišla do susjede posuditi, ili u krajnjem slučaju promijenila cijeli ručak. Ali sada jednostavno odem u vrt, uberem mladu mrkvu i peršin, ohh gle i malo vlasca i rotkvice za salatu i problem riješen. Ma proljeće je zakon!

Ista stvar je i sa voćem. Jagode su već lagano počele ‘prolaziti’ ali zato, je počela sezona višanja i naravno pogađate već, kolači s višnjama 🙂 Još koji dan i moji će vjerovatno raditi sok od višanja, ali za sad, nakon što se danima doslovce prejedamo u finim sočnim višnjama, odlučila sam višnje ubaciti i u kolač. Nekoliko tankih kora za savijače, malo šećera i mrvica puuuuno višanja i kolač je gotov! Kolač iznimno jednostavan i običan a tako sočan, osvježavajuć i urnebesno fini. Najveći problem kod ovog kolača je očistiti višnje od koštica, ali ako imate male pomagače kako sam to ja imala ovaj put (a i u većini slučajeva kad se primim raditi nešto – evo njih da se promuvaju kraj mene i ‘pomognu’) onda ni to nije problem. Budući nam je sfalilo malo višanja jer su mi moji malci dosta toga pojeli usput dok su čistili,  dvije sam savijače napunila na isti način ali sa sjeckanim jagodama. I rezultat je fenomenalan! Ma, da ne dužim, evo recepta, naberite malo višanja i kolač za popodnevnu kavicu je osiguran 😉

Potrebno:

  • pakiranje tankih kora za savijače
  • 1-2 kg višanja
  • 50 dag jagoda
  • 10 dag krušnih mrvica
  • šećera po želji (ako su višnje kisele trebat će vam više, ali to je stvar ukusa. Svakako probajte prije nego pretjerate sa šećerom)
  • malo ulja
  • vanilin šećer

Priprema:

  1. Višnje očistiti od koštica, pošećeriti ih i ostaviti u cjediljci da se ocijedi višak soka kako kolač ne bi bio premokar.
  2. Jagode očistiti i narezati na komadiće. Također pošećeriti.
  3. Uzimati po dvije kore jednu na drugu, premazati ih sa malo ulja, posipati višnjama, šakom rasporediti po višnjama krušne mrvice, zarolati u savijaču.
  4. Savijače slagati jednu uz drugu u namašćen lim, od gore ih premazati ili otopljenim maslacem ili uljem i peći u pećnici na 180℃ oko 30 min dok savijače lijepo ne porumene.
  5. Pečene savijače malo prohladti, posipati vanilin šećerom, izrezati na komade i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Hrenovke u tijestu – veseli cvjetići

Da peciva ponekad doista mogu biti čarobna dokazuje ova predobra ideja za hrenovke u ...

Spagetti Bolognese sa gljivama

Za današnji ručak  klinci su birali namirnice u dućanu. Poželjeli su jesti špagete s ...

Pastirska pita s porilukom

Pastirska pita iliti Shepherd’s Pie je tradicionalno irsko jelo (ili možda englesko hmm?!) koje ...

Brzinske krafne

Ako ste slučajno dobili želju pojesti fine, tople, mirisne krafne baš za pola sata, ...

Muffini s borovnicama

Tko o čemu ja o muffinima. To je možda i najčešća slastica koju radim ...

Pileći paprikaš sa zapečenom palentom

Možda ste već primijetili da se u mojoj kuhinji najčešće kuhaju umaci od piletine. ...